Inferum, foto Kroezen Fotografie

Inferum, foto Kroezen Fotografie

Je moet altijd oppassen met namedropping, maar als je name als piepjonge band zo veelvuldig door anderen gedropt wordt… moet je toch iets goed doen. Of meedoen aan The Voice Of Holland natuurlijk. In het geval Inferum kreeg NMTH een triple wake-up call dat de shit de fan omvergekegeld had. Je wint niet zomaar de Dutch Metal Battle en de Wacken Open Air finale natuurlijk. De reputatie van de death metalformatie is inmiddels op veel meer gestoeld dan die gig op het grote Duitse metalfestival. Vandaar dat Complexity ze strikte om het Haarlemse festival zaterdag te openen. Oh, en de mannen droppen deze vrijdag ook nog even het debuutalbum. Human Disposal dopen ze die avond met een releaseshow in Café The Jack aan het Stratumseind.

InferumMeer dan voldoende stof dus… Innovatief (en tijdsgebonden) als we zijn, besloten we de Eindhovenaren uit te dagen tot een chat-duel. Gitaristen Lars Deelman (lead) en Ozzy Voskuilen (ritme) pakten de handschoenen op.

Door Ingmar Griffioen

Inferum is ontstaan aan de Metal Factory in Eindhoven. In 2017 debuteerden ze met de EP Modern Massacre. De vele aandacht heeft de groep wel overvallen, geeft Ozzy toe: “We zijn zelf ook een beetje ‘geschrokken’ van alle positieve reacties en aandacht. We proberen gewoon zoveel mogelijk uit onze release te halen. En gelukkig slaat dat bij redelijk veel mensen aan.”
Lars: “De EP was bedoeld als een goed promotiemiddel om in ieder geval wat te laten horen. Verder komen de vele reacties voornamelijk door de liveshows, denk ik.”

 

Wat bedoel je met ‘geschrokken’?
Ozzy:
“Nou ja, het begon natuurlijk allemaal toen we die metalbattle wonnen en we eigenlijk voor de lol meededen. Sindsdien is het alleen maar harder gegaan en blijven we verbaasd over hoe positief mensen zijn over ons, terwijl we vooral gewoon ons eigen ding proberen te blijven doen. Nauurlijk hadden we met de single waarop CJ McMahon (vocalist Thy Art Is Murder, IG) guestvocals doet, wel verwacht dat we redelijk wat aandacht zouden trekken. Maar we hadden niet gedacht dat mensen het ook daadwerkelijk heel vet zouden vinden wat wij voor de rest allemaal doen.”

Dus jullie namen de band wel, maar de wedstrijd niet echt serieus?
Lars:
“We deden de eerste ronde vooral mee om te kijken waar we als band stonden. Maar toen er zoveel positieve reacties uit kwamen, gingen we daarna ook voor de winst. De band namen we daarna ook een stuk serieuzer en de battle daardoor dus ook.”

En dan sta je dus op het grote Wacken. Hoe moeten we ons dat voorstellen: op nummertje hoeveel van de hoeveel podia daar?
Lars:
“We hadden het grote voordeel dat we als de laatste Metal Battle-band speelden, dus vlak voordat de grotere bands moesten. In combinatie met de enorme regenval stroomde de tent dus vol.”

Dan kun je daar als Metal Battle-band dus best wat uit halen?
Ozzy:
“Nu ja het is natuurlijk ook wat je er zelf van maakt. Maar voornamelijk de ervaring zelf is al echt onvergetelijk. En we hebben er veel mensen leren kennen en ervaringen opgedaan, maar vooral ook genoten van alles. Daar doe je het immers voor. Ongeacht of je wint is de Metal Battle sowieso leuk om aan mee te doen. Je pakt weer een paar showtjes mee en je leert er ook andere bands door kennen.”

Leverde Wacken ook qua contacten iets bruikbaars op?
Ozzy:
“Jazeker. Omdat we derde waren geworden, kregen we 3000 euro van Wacken zelf. Dat geld hebben we gebruikt om het aankomende album mee te financieren. Bovendien staat het natuurlijk ook niet heel slecht op je CV dat je binnen een jaar van je bestaan al op zo’n groot festival hebt gespeeld. Het heeft ons zeker geholpen. Wat ook heel erg hielp was dat we in 2018 een boeker in ons team hebbe gekregen, die keihard heeft gewerkt om ons zoveel mogelijk shows te geven. Ook voor 2019 is hij al hard bezig.”

Ok, even terug naar het begin. Hoe en wanneer is Inferum gestart?
Lars:
“Inferum is in 2015 door Morrison (vocalist Morrison de Boer, IG) en mij gestart als schoolbandje voor het vak ‘banddevelopment’op de Metal Factory in Eindhoven. Toen hebben we elkaar de belofte gedaan dat we dit zover mogelijk gaan brengen.”

Wat was de schoolopdracht precies dan?
Lars:
“We hadden een vak op school waarbij je gewoon met wat mensen bij elkaar wordt gezet en dan moet je binnen 8/9 weken iets podiumwaardigs neerzetten.”
Ozzy: “Je moet in principe elke periode een nieuwe band oprichten om vervolgens met een zogenoemde showcase een kwartier aan set te spelen. Voor Lars en Morrison was dat in hun eerste periode op de Metal Factory al Inferum. Het zou alleen nog een jaar duren voordat ze de huidige line-up bijeen hadden.”

Lars en Morrison geloofden dus al snel in dit project. Lag het dichterbij jullie smaak dan andere periodes?
Lars:
“Dat is eigenlijk wel een grappig verhaal: Ik had toen zelf nog helemaal niks met death metal, sterker nog: ik kwam uit de power- en symfonische metal. Maar ik was zo weggeblazen door de grunt van Morrison dat ik graag wilde kijken wat we samen konden bereiken.”

Voor de relatieve leken onder ons. Hoe onderscheidt mechanical death metal zich?
Ozzy:
“Mechanical death metal is voornamelijk ontstaan uit het idee dat we ritmischer te werken wilden gaan dan de meeste death metalbands. Om het zo een meer machinaal geluid te geven. Ook is het een soort van protest tegen de term ‘modern metal’, die wij vaak opgeplakt kregen. Dit vonden we een beetje raar. Want over 20 jaar zouden wij dan helemaal niet meer modern zijn, maar old school death metal.”

Wat zijn de voorbeelden voor jullie?
Ozzy:
“Dat verschilt nog wel binnen de band ha ha. Ik denk voor de uiteindelijk schrijfstijl voornamelijk bands als Meshuggah, Car Bomb, Gojira en Thy Art is Murder.”
“Meshuggah, Gojira en Frontierer vooral voor het ritmische aspect”, vult Lars aan.

Tweede single van het aanstaande album:

Speaking of… een bijdrage van CJ McMahon, hoe regel je dat in vredesnaam?
Ozzy:
“Dat is eigenlijk veel simpeler dan het lijkt hahaha. We hebben hem gewoon een bericht gestuurd met de vraag of hij het wilde doen en dat zag hij wel zitten. Wel tegen een kleine vergoeding, maar dat is niet heel verwonderlijk. En uiteindelijk zijn we ontzettend blij met zijn medewerking en het eindresultaat, want wat een beest van een vocalist is die gast!
Maar Morrison mag er ook wel zijn hoor. (Sorry Morri)”

InferumVroeg de scene in Brabant of Nederland om een potje goede death metal?
Ozzy:
“Ik denk niet per se eigenlijk. Er zijn altijd wel genoeg death metal bands geweest, voor zover ik weet. Maar het genre is naar mijn mening wel toe aan wat vernieuwing en hopelijk kunnen wij die vernieuwing een beetje vertegenwoordigen. Wat ook mee helpt is dat we lekker energiek op het podium staan en dat onderscheidt ons denk ik wel van de meeste bands in de scene.”

Zijn er Nederlandse voorbeelden? Bands waar jullie misschien naar op keken?
Ozzy:
“We hebben heel veel geleerd van alle docenten op school natuurlijk. Die zitten allemaal zelf in het vak. Denk aan bands als Within Temptation, Epica, Textures. Dat zijn niet per se bands in ons genre, maar die hebben ons wel veel geleerd over hoe zij het met hun band zover hebben geschopt. En natuurlijk ook over onze skills op ons instrument en als band zijnde.”

Het zijn ook bands die internationaal de nodige potten braken/breken. Kijk ook hoe Legion of the Damned het in Duitsland en verder doet. Is dat ook een voorbeeld?
Ozzy:
“Ja dat zeker. Het blijft voor Nederlandse bands altijd lastig om het buitenland in te gaan, maar dat is natuurlijk wel het doel. Dat inderdaad bands als Legion of the Damned en God Dethroned dat klaarspelen is heel inspirerend en motiverend of datzelfde te bereiken.”

Dit jaar staan er al boekingen voor Complexity Fest en de aftershow voor Parkway Drive in Afas Live. Tevreden?
Ozzy:
“Ja ontzettend tevreden. Ik vroeg vorig jaar al aan onze boeker of hij ons op Complexity Fest kon krijgen, omdat het voor mij het tofste festival in Nederland is. Dus die kan van mijn bucketlist af, hahaha. En natuurlijk die aftershow in Afas is ook fantastisch. We hebben nu al +/- 20 shows staan dit jaar en we kijken er allemaal ontzettend naar uit.”

En dat met enkel een EP op zak. Maar we hoeven niet lang meer te wachten.
Ozzy:
“15 februari is het dan eindelijk zover. Dan mogen we eindelijk ons kindje, waar we meer dan een jaar hard voor hebben geploegd, delen met de wereld.”

Inferum releaseshowTe beginnen met het thuispubliek in Café The Jack. Is dat extra spannend?
Ozzy:
“Ergens wel, maar vooral ook heel leuk. Om de eerste show te mogen spelen voor veel van onze vrienden, die ons afgelopen jaren gesteund hebben, geeft een ontzettend euforisch gevoel.”

Wat kunnen we op de plaat verwachten?
Ozzy:
“Het lijkt op de EP maar er zitten meer melodische passages in. Voor ons gevoel is het vooral wat dynamischer geworden, maar niet minder energiek of minder zwaar. Het is niet je typische death metal-plaat, maar wel eentje waar je constant op mee kan headbangen.”

Wat kunnen we de dag na Eindhoven op Complexity nog van jullie verwachten?
Ozzy:
“Net als in Eindhoven gaan we er op Complexity weer alles voor geven om het tot een onvergetelijke show te maken. Ondanks dat we zo vroeg moeten spelen. Laten we het festival meteen maar goed beginnen. Daarna gaan we zelf lekker op het terrein rondlopen, dus kom ons vooral opzoeken als je zin hebt om te babbelen.”

En wat zijn de doelen van Inferum voor 2019?
Ozzy:
“We gaan in 2019 vooral het album zoveel mogelijk promoten en de shows spelen die we hebben staan. Onze boeker is nog druk bezig met andere shows/tours te plannen dus er komt nog heel veel meer aan. Ondertussen zijn we ook al weer verder aan het schrijven voor het volgende album, dus dat zijn onze voornaamste focuspunten voor 2019.”

Inferum presenteert vrijdag 15 februari debuutplaat Human Disposal in Café The Jack, Eindhoven. Onegodless opent. Zaterdag 16 februari opent Inferum ook, en wel het hele Complexity Festival. Verder staan er al flink wat shows, onder meer met The Monolith Deathcult en For I Am King. Check die events hier.Deel dit artikel