Soms valt er zoveel muzikaal lekkers te vinden over de hele wereld, zo ook hier bij NMTH, dat het overzicht op Nederlandse bands nogal eens verloren gaat. Genoeg bruut werk op internationaal vlak weliswaar, maar ons kikkerlandje kan er ook wat van. Van death metal tot punk, doom tot garagerock: vandaag presenteren we voor de veertiende keer het Bruut Nationaal Product, onze maandelijkse rubriek en Spotify-lijst. De tofste tracks uitgebracht in de afgelopen maand, gegroeid uit onze vakkundig bemeste Nederlandse bodem. Met voor februari maar liefst 30 brute, nieuwe songs van onder andere Psychotic Lumberjacks, An Evening With Knives, FFOOSS, Turia en I Saw the Deep.

Tekst/Spotify: Merijn Siben

Ep’s in je face met I Saw the Deep, The Moon en FFOOSS
Qua ep’s was het een stukje rustiger deze maand, maar het uitgebrachte werk is niet het minste. Een beetje vals spelen wellicht, maar Daysleeper van The Moon kwam eigenlijk in januari uit, maar is toch nog even meegepakt. Deinende postpunktrack Hard Love lijkt zo uit de 80’s gestrompeld, dankzij een authentieke sound. FFOOSS bespraken we gisteren nog met hun ep My Life As A Teenage Wanker, en nu staat No Strings Attached ertussen om van te genieten. Een nieuwe ontdekking waar we zeer blij van worden is I Saw the Deep, een proggy stoner metalband die met Vimana een aangenaam donkereep heeft afgeleverd. Het vuistdikke, uiterst groovy bakbeest Villain is dan ook een verdienstelijke stoot tegen de borstkas, gauw luisteren dus in onze BNP!

Singlefeestje met Radar Men From the Moon, Life’s Electric, The Klittens en meer…
Singles van bands blijven maar binnenstromen, met genoeg highlights die we kunnen benoemen. Zo dendert Rollercoaster X de lijst binnen The Virus en zijn de Friese electropunkers van Psychotic Lumberjacks ook weer terug te horen met het nieuwe Radio Unfriendly. Guillotine van Life’s Electric bespraken we eerder al in onze new music round-up, en logischerwijs is deze altmetal beuker terug te horen in het Bruut Nationaal Product. Radar Men From the Moon blijkt opnieuw weer het experiment aan te gaan, ditmaal met het gloednieuwe, noiserockende Eden in Reverse. Voor wat ruwe death metal met een old school tintje, zijn we bij Menschwalsch met Verdelgh & Heersch aan het juiste adres terwijl we The Tempest na de sterke single Behind the Scenes ditmaal weer terughoren met het vlammende Tightrope. Progrockband Golden Caves heeft een nieuw album op komst na een succesvolle crowdfuning, en de eerste single is al binnen, namelijk het atmosferische Black Hound. Tot slot zijn het goede tijden voor de Nederlandse punk. Zo kwamen The Klittens deze maand met het scherpe Bleeding Gums en is ook de nieuwe Screw Houston met Count Us Out terug te horen. Voor een diy old schoolgeluid kun je terecht bij Youth Deprivation met Veil terwijl Mark of Chaos dan weer een vettig geproduceerde punktrack ten gehore brengt met Blind. Dr. Futz is ook weer terug met de vlammende track Billy en Wasted Youth Club ontbreekt eveneens niet met Cheap Love, waarvan de video hier te zien is:

Hardcore op je harses met o.a. Kelsey, Northern Lights en To Live Among Wolves
Goed toeven qua hardcore deze maand! Kelsey kwam uit het niets en stormde binnen met Dead Aesthetic, een live opgenomen ep die raast en tiert als jewelste, met het snikhete Truth Patternterug te vinden in de Spotify-lijst. Ook Northern Lights serveert een vernuftige stomp in het gezicht met Opressor, terwijl to live among wolves en No Permission met respectievelijk A Serpent’s Tale en The Progress aan komen zetten, hakkend en messcherp.

Albums vers van de pers met Order of the Emperor, Turia, All Shall Be Well, Electric Hollers…
Tricklebolt is daar met het nieuwe Straight Into the Blue, een toffe, groovy bluesrockplaat waarvan we al meerdere singles voorbij zagen komen. Het rockende Bonaire is staat dan ook in het BNP van deze maand. Maar de heren zijn niet de enige met een dijk van een bluesrockplaat, want ook het Friese Electric Hollers heeft met hun zelfgetitelde album een prachtig psychedelisch werkstuk afgeleverd, met in de lijst het langste nummer I Don’t Care, dat bol staat van eenzelfde authentieke grooves en smakelijke 70’s invloeden. Van een heel ander kaliber is dan weer de nieuwe Turia met Degen van Licht, een snerpende, veelzijdige blackmetalplaat waarvan Met Sterven Beboet niet mocht ontbreken, evenals de brute doom van Treurwilg die een afstraffend maar verrassend belonend werkstuk heeft gecreëerd in An End to Rumination. Fragility of Mankind is dan ook een track die je bij de kladden grijpt. Recentelijk bracht An Evening With Knives de nieuwe track Sacrifice uit, terug te horen in het Bruut Nationaal Product op de dag dat hun post-metal epos Sense of Gravity wordt gepresenteerd in de Effenaar. Voor een old school metalplaat is het Rotterdamse Order of the Emperor dan weer de hofleverancier, met de favoriete track van onze Lodewijk Hoebens (zie review) Deathstalkers toegevoegd. Tot slot zien we All Shall Be Well terug met de filmische postrocktrack Nothing to Go Home To, Nothing There to Come Home For, No Home to Return To.

Verder nog: Dirty Robot met Derrick’s Hardware Store, Magic Moon met Come to Me, Dooie Mus met Humans en meer! Volg nu dus ons Bruut Nationaal Product, elke eerste week van de maand ververst met de dikste tracks!

Zelf ook een single, EP of album aan het uitbrengen in maart? Stuur een Spotify-link naar merijn@nmth.nl, en wie weet komt je track in de BNP Monthly!

 Deel dit artikel