Yip Roc

Het moet niet gekker worden: kregen we vorige week nog drie video’s binnen van Frontstreet, Black Operator en Drunktank, is het vandaag opnieuw zover met kersvers materiaal. Een afterparty voor pakjesavond dus op deze Videovrijdag, want we hebben maar liefst 2 clipprimeurs te pakken met Amsterdamse altrockers Yip Roc en de nieuwe Groningse rockband The Scorpion Trail. Voeg daar ook nog eens de hevige metalcore van 2 YEARS (voorheen 2 Years to Apocalypse) aan toe en het is weer uitermate goed toeven zo net voor het weekend.

YIP ROC – MISHIT
Aan ons de eer om de nieuwe video van de garagey altrockers van Yip Roc te tonen! Mishit is een track die van soepel naar hyperactief gaat in luttele seconden, met een al even hyperactieve clip op genomen in een leegstaand verzorgingstehuis. Aldus de band: ”We waren op zoek naar iets wat een creepy vibe had, met donkerte, rotzooi en gore TL-lampen. Hier kwam al gauw het idee om vage personages te creëren die meer het gevoel van de song moesten laten spreken dan puur de lyrics te vertalen naar beeld.” Het all over the place aspect van de track komt dan ook voort uit het weglopen van een geliefde, uitgelegd in de coupletten en het refrein. Eerstgenoemde is nog wat zwoel en groovy, maar het refrein is vervolgens de tegenhanger, dat de vreugde van een groot sarcasme laat horen. De orgelstukken zijn hierbij de kers op de taart en geven de track een melancholisch tintje mee. Oftewel: ”Treurnis alom, maar met een kleine knipoog richting de luchtigheid en een semi-vrolijke noot naar het romantische van zelfdestructie. Je zou kunnen zeggen dat de grootste boodschap van Mishit is: laat me nu maar gewoon goddomme alleen, het enige wat ik nog behoef is de tijd.” Mishit komt van de nieuwe, door Jurrain Sielcken geproduceerde, ep 15, die in april zal verschijnen via Butler Records. Verder staat Yip Roc op 11 december in de Vera Groningen, 19 december op Plugged Festival in Eindhoven en op 2 januari in Paradiso. Dit is alvast een heel fijn voorproefje:

THE SCORPION TRAIL – LOVELESS DANCE
Voor The Scorpion Trail begon het allemaal in een hottub op een Gronings festival, vandaag resulterend in een videopremière van eerste single Loveless Dance, live opgenomen in de Twang Wolf Studio. Met bandleden uit onder andere The Movement, Vikings In Tibet en Kicks For Hot Lips blinkt The Scorpion Trail uit in donkere rock die zo uit een film zou kunnen komen. Het is niet voor niks dat de band geïnspireerd is door westerns, want Loveless Dance beschikt over een subtiele onderhuidse spanning als een duel tussen twee outlaws met jeukende vingers. Dit dankzij een donkere basriff, warme bluesy vocalen en onheilspellende gitaarlijnen verpakt in een slepende track waar steeds weer een extra laagje aan toegevoegd wordt. De livesessie is gefilmd door Andres Fouché (bekend van Torre Florim’s Firestarter video), en de opkomende ep Gunwork is geproduceerd Hans Hanneman. Check die dikke track dus hier:

2 YEARS – FLAME IN THE FLOOD
Man, om nog maar even met wat audioafeïne te eindigen: 2 Years to Apocalypse heeft de bandnaam gewijzigd naar 2 YEARS en viert dat met de vurige nieuwe single Flame In The Flood. Een vernuftig rollende metalcore track inclusief brute breakdowns, melodielijnen en de holbewonerstrot van Nan Damhuis. Een sublieme toevoeging zijn de vocalen van zangeres Ilah van der Haas die het geheel een extra kleur meegeeft, loepzuiver en vernuftig samengesmolten met de gitaarmelodieën. Het is eens te meer een bewijs dat Nederland behoorlijk wat kwaliteitsmetalcore in de buidel heeft. Er zal ongetwijfeld meer volgen, maar Flame In The Flood is alvast heerlijk:

 Deel dit artikel