Illuster, foto Dion Plasmeijer

En daar is hij dan, die debuutplaat van het Haarlemse Illuster. Een project van gitarist/zanger Luuk Derksen, dat in drie jaar tijd uitgegroeid is tot een volledige band bijgestaan door Wouter Jansen op bas, Géraldine Pinon op de toesten/zang en Joas van der Laan op drums. Tot voor kort was het bestaan van Illuster ons nog onbekend, maar sinds deze maand staat de titeltrack van Iridescent in ons Bruut Nationaal Product. Maar vandaag viert Illuster een vervroegde kerst, want niet alleen staan ze straks om 19:30 op de planken, thuis in Patronaat met Gaerea en Numenorean, maar droppen ze ook nog eens hun volledige debuutplaat online en op fysieke digipack. En het resultaat is dan ook een knap staaltje post-metal met ambient en black metal elementen à la Deafheaven, MONO en Cult of Luna. 

Het ontstaan van Iridescent
Volgens de band was kwam er veel tijd aan te pas voor het schrijven en opnemen verspreidt over drie jaar, waarbij diverse vrienden uit de metalscene een steentje bijdroegen. Zo heeft Thomas Cochrane (Hologram Earth, Vetrar Draughurin) geholpen met het mixen en opnemen bij de E-Sound Studios in Weesp. Daarnaast heeft Nick van Noort, ook bekend van Utrechtse deathcoremaestro’s GIZÅH, geholpen met het tracken van de meeste vocalen en een gitaarsolo in gespeeld op de track ‘Onyx’, terwijl uiteindelijk de plaat gemastered is door Jack Shirley (Deafheaven, Amenra e.a.). Vanavond, tijdens de show, komt Van Noort ook meespelen, evenals Jochem Kok van Hibakusha.

Een reis door het leven
Een hele waslijst dus, met als resultaat vandaag de kersverse plaat op zak. Volgens Illuster diept Iridescent de ervaringen uit die het leven van een persoon vormen, omgevormd tot een muzikale reis vol post-metal, black metal en ambient soundscapes. Zo is opener ‘Kwintessens’ een introductie naar de titeltrack, een rustieke, atmosferische compositie vooraleer de scherpe riff van het titelnummer binnenstormt. Het is al meteen een goede representatie van de metal die Illuster maakt: enerzijds de hakkende post-metal van Cult of Luna, maar ook halverwege plaatsmakend voor de engelachtige vocalen en melodieën in de stijl van Alcest of MONO. Verder is ‘Onyx’ een achtbaanrit die al die elementen nog eens samenbrengt, inclusief een emotionele, melodieuze gitaarsolo. Afsluiter ‘Silver Lining’ had zo van MONO’s Hymn to the Immortal Wind kunnen komen, met grillige xylofoonpartijen en een epische opbouw naar een venijnige, cathartische blastbeat.

Kortom, een zeer vernuftige en veelbelovende debuutplaat dus. Hoewel Illuster naast de albumreleaseshow vanavond nog geen optredens op de agenda heeft, is de verwachting dat daar met dit vroege kerstcadeau gauw verandering in gaat komen. Beluister Iridescent dus nu via Spotify of Bandcamp, of schaf de fysieke digipack alvast aan tijdens Complexity Presents met Numenorean, Gaerea en Illuster, vanavond in Patronaat.

 Deel dit artikel