Soms valt er zoveel muzikaal lekkers te vinden over de hele wereld, zo ook hier bij NMTH, dat het overzicht op Nederlandse bands nogal eens verloren gaat. Genoeg bruut werk op internationaal vlak weliswaar, maar ons kikkerlandje kan er ook wat van. Van metalcore tot punk, death metal tot garagerock: vandaag presenteren we voor de twintigste keer het Bruut Nationaal Product, onze maandelijkse rubriek en Spotify-lijst. De tofste tracks uitgebracht in de afgelopen maand, gegroeid uit onze vakkundig bemeste Nederlandse bodem. Met voor augustus een eclectisch aanbod van maar liefst 30 brute, nieuwe songs van onder andere Vortex Surfer, Spectrum of Delusion, Get Jealous, Peaks en The King’s Head.

Tekst/Spotify: Merijn Siben

Albums vers van de pers met Paracetamøl, Labasheeda, Avery Plains en meer…
Man, wat vlamt die nieuwe van Paracetamøl toch hard! Debuutplaat Behave is vorige week uitgekomen en doet wat je inmiddels van de gestoorde Gelderlanders kunt verwachten: garagepunk met losgeslagen energiewaarden. Die through the roof mentaliteit hoor je ook terug in het venijnige Ice Cold, toegevoegd aan de playlist. Stay tuned voor het interview, binnenkort op NMTH! En verder met Avery Plains, die met SoOn een meeslepend album heeft uitgebracht. Gitaarrock met een noisy randje, die zich kenmerkt door een haast melancholische atmosfeer. Het uptempo Leaping for the Throats is dan ook uitermate geschikt voor het BNP. Verder kwam Labasheeda gisteren met Status Seeking op vinyl. Hier lees je meer over het nieuwe werk, maar het venijnige Reunion hoor je hier. Verder kwamen zowel Instrumental Disorder als Basement Kids met nieuwe albums, waarvan respectievelijk Grand Theft Auto Made Me Want to Die en Training Psychos niet ontbreken in het Bruut Nationaal Product.

Singlefeestje met o.a. Thammuz, The Great Hurricane Escape, Downtown District en The King’s Head
Qua singles was het weer goed toeven deze maand. Dusdanig goed zelfs, dat we niet alle tracks bondig konden samenvatten. Daarom hieronder een greep uit de beenharde verzameling aan tracks, te beginnen met Thammuz. De band bestaat uit leden van onder andere Fuzzboar en Dreckneck en heeft met eerste single Speed Machine een te gekke stonerrocker te pakken die je niet mag missen. Hardcore is ook goed vertegenwoordigt met heavy meuk als Peaks en HAWSER, eerstgenoemde met Clear Minds en laatstgenoemde met het heftige Bury the Hatchet. Qua punkrock zit het eveneens snor. Zo kwam het Leidse Downtown District op de punkrock compilatie Staying Safe: A Postcard To Punk terecht, een tof initiatief waarbij de opbrengsten naar het Rode Kruis gaan voor COVID-19 onderzoek! Stream Untold dus helemaal de moeder! Op dezelfde compilatie staat de Haarlemse band Operation Hurricane met een oudere track, maar ook zij brachten nieuw werk uit in de vorm van het crunchy Bittersweet. Eveneens vooraan het punkfront rolt Camp High Gain binnen met het opgefokte Run, een perfecte afsluiter voor de lijst. Verder had je nog uiteenlopende tracks van To Adelaide en Decomposing Evergreens. Die eerste met een scherpe hardcoretrack in de vorm van Narrowed en de laatste met een toffe maar eigenaardige rocker genaamd To Die For.Tevens kwam The King’s Head weer met een sterke, grungy track aanzetten. The White Horse mocht dan ook niet ontbreken in het Bruut Nationaal Product. Tot slot een graag geziene gast: The Great Hurricane Escape, heavy rockers die met elke single weer harder uit de hoek komen. Zet dus vlot nieuwe single Cult op, of bekijk hieronder de video:

Metal op je muil met Depraved Will, 2 YEARS, Dystopia en Spectrum of Delusion
Vorige week werden we al verblijdt met een fantastische black metal track van Den Helders’ finest Dystopia, dus Razernij, Deel 1 hoor je terug in de lijst. Maar van een ander staaltje razernij is dan weer de nieuwe track van Spectrum of Delusion. Man, wat serveren deze technische death metal bazen uit Katwijk een mokerhamer van een track in Await the Transition. De single komt van het album Neoconception dat op 11 september verschijnt, en loopt over van keiharde blasts, minutieuze gitaaruitspattingen en verrassende tempowisselingen. Ook niet mis is de nieuwe single van 2 YEARS, tevens NMTH Talent van Popronde 2020. Met The New Divine maken ze eens te meer duidelijk waarom je ze niet mag missen tijdens de Popronde pre-party, op 21 november in Steenwijk met Total Seclusion en to live among wolves. Tot slot is er nog de nieuwe single van Depraved Will om je even een hevige stomp voor het gezicht te geven. Cycle of Fear is brute maar catchy death metal, uitblinkend in lompheid met een technische twist. Hard!

EP’s in je face met Beerbottle Chopsticks en Get Jealous
Qua ep’s was het weliswaar rustig, maar de twee stuks in augustus zijn niet de minste. Zo bespraken we eerder deze week de nieuwe Beerbottle Chopsticks, met Alcohol in de lijst. Maar na een reeks singles en een hele hoop Popronde shows zijn de Arnhemse garagepunkers van Get Jealous aan hun nieuwste ep toe! Easily is een te gekke, pittige punkplaat die een hoop fun uitademt, zo ook met het toffe Yoyo uiteraard toegevoegd aan het Bruut Nationaal Product.

Verder nog: Bismut met Oscuramento, Molassess met Death Is, Rats and Daggers met Vampires, Sons of Azazel met The Slug, Vortex Surfer met La Grande Domaine, Spill Gold met Highway Hypnosis, All Are To Return met That Which Awaits Us, Boskat met Afterglow en meer…Volg nu dus ons Bruut Nationaal Product, elke eerste week van de maand ververst met de dikste tracks!

Zelf ook een single, EP of album aan het uitbrengen in augustus? Stuur een Spotify-link naar merijn@nmth.nl, en wie weet komt je track in de BNP Monthly!

 Deel dit artikel