Beerbottle Chopsticks, foto: Gijs van der Sande

Met twee singles het afgelopen jaar was het een kwestie van tijd tot Beerbottle Chopsticks met een nieuwe ep de scene kwam bestormen. En ja hoor, na een toffe ep in Stupid Dogs en een reeks shows, is het samenspel verscherpt, zijn de songwriting skills opgekrikt en is de sound -voor zover dat kan bij DIY garagepunk- verfijnder, resulterend in Life Goals. De nieuwe ep kwam afgelopen vrijdag uit, dus frontman Diede Hein was zo vriendelijk een paar anekdotes te delen over het opname proces. Zet Life Goals dus gauw op en lees hier alles over dit heerlijke garagepunk werkstuk.

Snikhete opnames in een Utrechtse bunker
De opnames van Life Goals verliepen een stuk anders dan de opnames voor de vorige ep, namelijk in de studio van Rogier Steijaart. Diede: ”De studio van onze producer Rogier Steijaart is een oude schuilbunker onder een brug in Utrecht, en het werd altijd gruwelijk warm, dus het grootste deel van het proces hebben we halfnaakt rondgelopen. Verder was dit opnameproces anders dan hiervoor, in de zin dat we bijna ongelimiteerd de tijd hadden. Dus vaak zijn we tot diep in de nacht bezig geweest met het tweaken van de sound. Uiteindelijk klonk de gitaar het beste in de gang naast het wc-hokje, haha!”

Het schrijfproces van Life Goals
De sound op Life Goals ligt in het verlengde van Stupid Dogs, en biedt nog steeds de heerlijk rauwe DII garagepunk stijl waar de band om bekend is, maar toch klinkt de productie vettiger, met een gezonde focus op songwriting. ”Veel liedjes op de ep zijn geschreven vlak voor, of tijdens, de Popronde en de nummers waar het meest op gemoshed/gedanst werd zijn ook op de ep terecht gekomen.” Ter contrast voor de vollere sound bevat afsluiter SAM ook een bonustrack uit 2009. ”De bonustrack op het einde van SAM is een opname van een mobiel waarop ie oorspronkelijk is opgenomen in 2009, afgespeeld voor de mic van een laptop die kapot ging, met een andere mobiel weer is opgenomen uit de laptopspeakertjes. True lo-fi dus, hahaha.”

Vettige mix door Wessel Oltheten
Voor de mastering tikte de band Wessel Oltheten op de schouder, die ook voor andere DeWolff heeft afgeleverd. ”We merken dat we sinds onze vorige ep grote stappen hebben gemaakt in songwriting en sound en we zijn echt super trots op het resultaat! Dat extra vette randje dat Wessel aan de tracks geeft met het masteren was de kers op de taart.”

Life Goals is op vrijdag 28 augustus uitgebracht en naast Spotify ook verkrijgbaar via Apple Music. Blijf op de hoogte van Beerbottle Chopsticks via Instagram en Facebook.Deel dit artikel