‘Internationale Vrouwendag staat elk jaar op 8 maart in het teken van strijdbaarheid en het gevoel van solidariteit van vrouwen overal ter wereld, meestal aan de hand van een specifiek thema. Internationale Vrouwendag is in de twintigste eeuw ontstaan doordat vrouwen opkwamen voor hun rechten, onder andere op het gebied van arbeid en kiesrecht. In 1911 werd de Vrouwendag internationaal voor het eerst gevierd, in 1912 voor het eerst in Nederland.[1] –

Het doel is aandacht te vragen voor thema’s zoals economische zelfstandigheid, empowerment, seksueel geweld, zorg en arbeid, discriminatie en racisme.’ (1. Bron: Wikipedia, natuurlijk).

Door: Steven Gröniger

NO WOWVerder is deze dag een herdenking van 8 maart 1908, toen in New York vrouwen massaal het werk neerlegden in de kleding- en textielindustrie en staakten voor een 8-urige werkdag, betere arbeidsomstandigheden en kiesrecht. Het was de start van de vrouwenemancipatie en de strijd tegen vrouwendiscriminatie. Het thema van 2019 is Heldinnen en in het kader daarvan richten wij ons nu op aanstormende heldinnen in de vorm van twee releases van aanstormend talent die wij met meer dan buitengewone liefde ondersteunen. Laten we hierbij de recente release van de metalheldinnen van Sisters Of Suffocation niet vergeten en evenmin die van Charlie & The Lesbians, die we beide net in de Hardhitters Albumreviews bespraken.

NO WOW- Sorries
Om te beginnen vinden we met NO WOW, een Duits/Nederlands powertrio dat opereert vanuit Enschede. We zagen ze al eerder in Hengelo en raakten tamelijk bevangen door emotie door de schitterende uithalen van zangeres/gitariste Stella Polaris. Afgelopen jaar doken ze de Twangwolf Recording Studio in met Jurriaan Sielcken en Iwen Legro om het een en ander op te nemen. Van die vruchtbare samenwerking verschijnt via Sound Unbound Records een 7” vinyl, die op 15 maart tijdens hun releaseshow in Metropool, Enschede gepresenteerd wordt. In aanloop naar die show verschijnt dus vandaag de eerste single Sorries, met videoclip die wij hier mogen primeuren. De videoclip is van de hand van Jonathan Sipkema. Daarin zien we acteur Manuel Quero’s interne en externe worsteling van de drang naar zelfexpressie, zelfontplooiing en een gevoel van eigenwaarde, die door de nog steeds heersende sociaal maatschappelijke conventies gevoelsmatig onderdrukt dienen te worden. En de vernietigende uitwerkingen die het op het individu kan hebben als dat niet voor zichzelf durft te kiezen. Ja, dat is een hele mondvol, maar het is ook nogal wat. De track zelf is ook een beestje met twee gezichten; op het gehoor een behoorlijk lekkere dansvloerfiller, maar tekstueel is er toch wel heftig zware shit gaande. Kijk, luister en beleef vooral zelf:

YOUR BOYFRIEND 2019 (1) (1024x683)YOUR BOYFRIEND – Redemption
Daarnaast hebben we ook een fijne première van stonerpop-trio YOUR BOYFRIEND, waarvoor vandaag boven alles als bijzonder startsein geldt. Redemption markeert het officiële debuut van dit powervrouwentrio, wat vanavond ook uitgebreid gevierd gaat worden op de net zo officiële debuutshow in So What Gouda, waar we trouwens ook oude bekende Venhill op het affiche terugvinden. Waar ik verder gewoon kneiterhard blij van word is het gebruik van een woodblock (à la QOTSA’s Little Sister) door de drumster, maar dat wilde ik persoonlijk gewoon even kwijt. Anyway, geniet vooral van de track en laat de lyrics in godsnaam op je onderbewustzijn inwerken, klojo/klojin. Maar geniet vooral van een fijne bak muziek dus…
Deel dit artikel