DeWolff // bron: //bit.ly/1PLKGNS

DeWolff // bron: //bit.ly/1PLKGNS

In onze agenda gaan moonpop en blikkerige garage-rock, (in sommige landen verboden) Satanische black metal en humoristische-homo-erotische Nederpunk allemaal door één deur. Hieronder niet alleen vijf enerverende muziektips, maar ook vijf bandnaam beschouwingen. Gewoon omdat het leuk is. 

Meer heavy, alternatieve concerten? Check onze live calendar!

1. ORGAANKLAP
Zoals afgelopen week beloofd, tippen wij deze week een aantal shows van Nederpunk-formatie ORGAANKLAP, waaronder de plaatpresentatie op 6 februari in het Amsterdamse Sugarfactory. Het woord ‘dampend’ wordt vaak misbruikt in muziekrecensies maar is deze keer volkomen terecht: het dampende, homo-erotische-punk-ge-knipoog is zwaar vermakelijk en zit muzikaal ook nog eens goed in elkaar. 5 februari spelen ze in So What! (Gouda), de 12e is dB’s (Utrecht) aan de beurt en de 26ste spelen ze in Het Paard (Den Haag). Wie speelt mee? Onder andere Cheap Thrills en Rectum Raiders. ORGAANKLAP heeft aangegeven de betekenis van het woord niet te willen prijsgeven, waaruit men zou kunnen concluderen dat het waarschijnlijk helemaal niks betekent. Maar om er dan toch een analyse op los te laten: het is zeer plausibel dat het woord ‘orgaan’ naar het mannelijke geslacht verwijst, en ‘klap’ naar het geluid dat … Nee, laat maar.

I’m Fuck, Punk You:

2. BLUE CRIME
Het genre ‘moonpop’ begrijpt de luisteraar misschien pas écht wanneer die met gesloten ogen in een donkere kamer deze muziek hoort. Dit is frappant want het woord ‘moon’ is er niet bijgehaald om de celestiale kwaliteiten van het muziekgeluid te benadrukken – het is een verwijzing naar de rol van de maan in het Noors-mythologische verhaal achter de bandnaam en de debuutplaat Tyr. De mythe vertelt dat Tyr, een halfgod, na een lange reis de zon én de maan opeet. Het gevolg hiervan is een maanloze nacht: de blue crime. Deze maan is ook de moon in ‘moonpop’. Enfin, iedereen die van ietwat psychedelische maar serieus dromerige poprock houdt, doet er goed aan deze Amsterdamse band op 2 februari in de Melkweg Theaterzaal te horen en zien. Deze avond maakt deel uit van de Melkweg Spotlight reeks. Kan je hier niet bij zijn? Geen zorgen, ze spelen de 13e met Bird On The Wire in Mezz (Breda) en zijn de 27ste weer terug in de Melkweg. Weten wat je te wachten staat? Wij hebben ze op Noorderslag gezien en deze ervaring is hier terug te lezen.

The Whore:

3. together PANGEA
Deze blikkerige-garage-rock-beetje-punk-lolbroeken uit LA hebben in totaal zes shows in ons land gepland, waarvan er helaas al vier achter de rug zijn. Deze aankondiging is dus voor de laatste twee: de 1ste in het Amsterdamse Sugarfactory met St. Tropez als voorprogramma en de 2e in het Utrechtse EKKO met Iguana Death Cult erbij. Eerder hebben wij een beknopt pleidooi geschreven waarin haarfijn wordt uitgelegd waarom together PANGEA lovers deze shows niet mogen missen, deze is hier te lezen. Daar staat echter niet in wat ‘pangea’ ook alweer betekent… en waarom deze ‘together’ is! Pangea was dat ene supercontinent van 250 miljoen jaar geleden dat alle andere continenten together verbond. Best een geografisch verantwoorde bandnaam, dus.

Badillac:

4. Behemoth
Er is een hoop te doen rondom deze Poolse Satanische-black metal-outfit. Gezondheidskwesties: in 2010 kreeg frontman Nergal te horen dat hij leukemie had in een zeer geavanceerd stadium. Volgens artsen kon hier geen chemo tegenop, maar dankzij een beenmergtransplantatie het jaar daarop heeft hij de ziekte overwonnen. Politieke problemen: in 2007 verscheen in Polen een soort black-list van satanische bands met het idee deze te verbieden. Hoewel de lijst nog niet is ingevoerd, mag de band niet meer in Rusland spelen en zijn ze in 2014 ook in sommige Poolse steden verboden. Welnu leven wij gelukkig in een vrij land waar (extreme) muzikale uitspattingen niet in het geding zijn. Zaterdag 6 februari is Behemoth te zien in TivoliVredenburg (Utrecht) met Abbath, Entombed AD en Inquisition als voorprogramma’s. Ondanks dit geflirt met het satanisme is het woord ‘behemoth’ Oud-Hebreeuws voor een reusachtig dier uit het Boek van Job. Het heeft dus niks met motten te maken… (tenzij die Job uit de Bijbel het met een reuzenmot doet).

The Satanist:

5. DeWolff
DeWolff gaat goed en steeds beter! 5 februari verschijnt de vijfde plaat (zesde, als je ook de EP meetelt) van deze Limburgse psychedelische Hammond-bluesrockers uit Utrecht: Roux-Ga-Roux. Deze tip zou in eerste instantie gaan om de plaatpresentatie op de 4e in Paradiso (Amsterdam), maar deze is UITVERKOCHT! Gelukkig zijn er nog veel meer shows, waaronder een bijzondere instore tour: de 6e om 14:30 in Plato Deventer en 16:15 in Mansion24 (Apeldoorn), de 7e in Concerto Amsterdam, de 11e in Plato Zwolle, de 12e in Plato Groningen en de 19e in Sounds (Haarlem). Check het volledige tourschema hier. Wie of wat is De Wolf? Het schijnt een verwijzing te zijn naar het personage van Harvey Keitel in Tarantino’s Pulp Fiction: Winston Wolfe, a.k.a. The Wolf. De probleem-oplosser, de wolf in schaapskledij.

Sugar Moon:

Meer concerten? Check ook onze live calendar!Deel dit artikel