Zeefdrukontwerp door Mirjam Dijkema

Zeefdrukontwerp door Mirjam Dijkema

 

Met een festivalseizoen dat al in februari begint en de toffe programmering van vele popzalen tot jongerencentra en cafés snappen wij dat het lastig is om je concertagenda altijd up-to-date te houden. Gelukkig biedt Never Mind The Hype licht in de duisternis: hier lees je elke week een lijst met vijf niet te missen concerten! Geen stress meer dat je nou nét dat concert van je lievelingsband mist. Of gewoon een goed alternatief voor al die Netflix-marathons.

Deze week zijn een tiental grote namen te zien in Nederland: Slayer, The Prodigy, Children of Bodom, Lamb of God, Anthrax, Danko Jones, Marilyn Manson. Dit is ook de week van het Utrechtse Le Guess Who? (tips hier!) en het roemruchte Eindhovense Speedfest (geen EODM, wel mooie line-up en nieuwe timetable). Voor iedereen die op zoek is naar iets minder voor de hand liggende muzikale ervaringen… lees verder:

1. OM
Deze band uit San Francisco is moeilijk te plaatsen. De bandnaam suggereert iets tantrisch. Iets met mediteren. De muziek is zwaar, ritmisch en laag. Je voelt de bas in je maag en krijgt misschien wel een beetje kippenvel. De samensmelting van muziekculturen in het geluid van OM – het Oosten ontmoet het Westen – is juist in een tijd als deze bijzonder mooi. Ze spelen woensdag 18 november in Vera, Groningen, met experimentele folkformatie Circuit Des Yeux als voorprogramma. De volgende dag staan ze op Le Guess Who?, in Utrecht. Alle reden om ze te tippen. Leuk weetje: afgelopen week tipten we High on Fire. OM-bassist en zanger Al Cisneros en Matt Pike (High on Fire) maken beiden deel uit van stoner-doom-legendes Sleep.

Laat je meeslepen:

2. Left Lane Cruiser
Dit bluesrock-trio komt uit Fort Wayne, Indiana. 15 juni kwam hun achtste studioalbum Dirty Spliff Blues uit, een plaat die volgens Alive Records meer rock ‘n roll is dan de voorgaande punkblues-producties. Twee slide gitaren (waarvan één met een skateboard, ja heus!) en een drummer die verder kijkt dan louter zijn drumkit. Dinsdag de 17e speelt Left Lane Cruiser met het Rottterdamse Trio Escobar, dB’s in Utrecht. Donderdag 19 november staan ze aan de andere kant van het land, met Sunday Kids in Podium Asteriks te Leeuwarden.

Tres Borrachos:

3. Red Light Radio: Dirty Fences & NEED
Als het goed is klinken allebei deze namen bekend in de oren. Dirty Fences kennen we onder andere van hun tour met het Amsterdamse Death Alley (met The Shrine). NEED heeft onlangs onder onze noemer een 7” single met Richie Dagger gepresenteerd op Incubate. Enfin, Dirty Fences en NEED spelen op dinsdag 17 november, in Cinetol – Amsterdam. 

Dirty Fences:

Dirty Fences staat overigens op 4 december in Doornroosje, wederom met Death Alley. NEED op 21 november met onder anderen The Molars in De Besturing, Den Haag. Niet minder belangrijk is dat Red Light Radio de week daarop in Studio80 (Amsterdam) haar vijfjarig bestaan viert met allerlei bandjes en muzikaal genot, hoera!

4. Hausmagger
Het is niet te geleuven! Surfrock! Vrijdag 20 november is de notoire lolbroek Hausmagger te zien in de Rotterdamse Baroeg. Theo Wesselo, oftewel die ene Rembo die samen met die andere Rembo de VPRO besmeurde met flauwheid, maakt ook muziek en deze ervaring is toch wel aan te raden. Alle geintjes terzijde, ze maken surfrock en zeggen zelf dat het schijtgoed is. Dus dat belooft wat.

Zoiets:


5. Nick Oliveri and the Mondo Generator
Nadat hij pas nog een akoestische solotournee deed is Palm Desert stonerrocker Nick Oliveri nu terug met zijn band Mondo Generator. Oliveri is ook wel bekend voor zijn werk in de woestijn met desertrock voorvaders Kyuss, en als ‘die tweede andere stem’ op Rated R en Songs for the Deaf van Queens of the Stone Age. Mondo Generator is meer punk, meer hardrock, maar de invloeden van bovengenoemde muziekscene zijn duidelijk te horen. Oliveri en zijn posse hebben deze afgelopen herfstweken samen met Peter Pan Speedrock the America’s bespeeld. 21 november staan ze uiteraard op Speedfest, waar Eagles Of Death Metal hun show (begrijpelijk) hebben afgezegd.  Als afsluiter van de week zijn ze zondag 22 november in Iduna, Drachten, met als voorprogramma het Eindhovense Komatsu.

Kom in de stemming:

 Deel dit artikel