Farer in Vera Downstage, foto Jan Westerhof

Hard bericht vanuit de lockdown, kiezelhard zelfs: een nieuwe Farer is hier, althans de minstens zo brute videoclip primeurt nu bij je NMTH. Phanes is de eerste ‘single’ van het gruwelijke Groningse gezelschap, dat we begin dit jaar nog live mochten zien toen ze de Drie Gezusters Tikibar platwalsten voor onze Eurosonic-showcase. Begin vorige maand lieten ze weer van zich horen door een ongekende bak doom en noise te ontketenen voor de singlerelease. Vorige week trok het trio die lijn door met de ook al zo intens doomende opvolger Asulon en daarmee heb je al 27 minuten en de helft van het aanstaande debuutalbum Monad te pakken. De hele plaat komt 20 november uit via de betere labels Tartarus Records (cassetterelease) en Aesthetic Death (cd).

Zet gerust vast je tanden in die twee uitgesponnen Farer-songs:

Mocht je dat overleefd hebben… Welkom terug! Terug naar Phanes, waarmee de band de kwelling van het leven uitbeeldt en je een soundtrack voor menselijk leed voorschotelt in ‘een amalgaam van akelige riffs, screams en dreigend opbouwende drums’. Love it, love die hachelijke, meeslepende trip, maar daarmee ligt de lat voor een videoclip natuurlijk aardig hoog. Wel, laat dat maar aan Farer over. De band grossiert tot nu toe al in duizelingwekkend schoon monochroom artwork en die ingrediënten gingen ook in dit kunstwerk. Brute natuur, bergen, ijsschotsen, brutalistische kunstwerken en ga zo maar door. Bijvoorbeed met processen die doen denken aan olielekkages in de woestijn en bubbelende lava, maar dat kan ook gerust onze zieke verbeelding zijn.

Dankzij de montage van Arjan van Dalen belanden we in een fascinerend drieluik dat ‘de complexe relatie tussen creatie en destructie’ behandelt. De beelden zijn geschoten op verschillende locaties; bij twee kunstwerken in Flevoland en in het natuureservaat ‘Peazemerlannen’ in Friesland. Aanschouw, aanbid, aandachtig:

 
Nog even geduld, de volledige albumrelease beleef je dus op 20 november 2020. Pre-order Monad van Farer vast via cassette via Tartarus Records of cd via Aestethic Death. Of je gaat op deze Bandcamp Friday voor de digitale editie. Hierbij vast het artwork van Monad:Deel dit artikel