Vlammen! Deze vrijdag en zaterdag is Doornroosje weer het toneel van Sonic Whip, het festival voor de betere, dampende, stoner, doom en heavy psych. Ook dit jaar heeft het Nijmeegse festival een pak steengoede bands voor je geboekt, afgemaakt met een toef headliners: van Kadavar en Monolord tot aanstormende groepen als Mojo & The Kitchen Brothers en Kintsugi Empire. De NMTH-redactie dook erin en heeft een tros van liefst vijftien tips verzameld om die voorpret tot heavy hitsige hoogte te brengen. Bring it on Nijmegen!

Voor tickets, timetable en meer informatie pak je deze portal naar Sonic Whip.


PAUL LINDENBERGH – REDACTEUR

C.O.F.F.I.N
Zaterdag 23.35-0.30 @ Purple Stage
Children of Finland Fighting in Norway is, anders dan de naam misschien doet vermoeden, een Australische band die vintage punkrock speelt. In 2022 waren ze support voor Amyl and the Sniffers en zo lijken ze misschien een vreemde naam op de line-up, maar C.O.F.F.I.N biedt een gegarandeerd stevig, zweterig en onstuimig einde van Sonic Whip. Een goede reden om die laatste trein te missen.

Stoned Jesus
Vrijdag 19.05-19.55 @ Red Stage
Stoned Jesus, de Oekraïense stoner (what’s in a name?) band die tijdens de oorlog nog een album, genaamd ‘Father Light’, wist uit te brengen. De titeltrack zet je misschien op het verkeerde been, maar het album heeft zeker de bezwerende vibe die we bijvoorbeeld kennen van onder andere ‘I’m the Mountain’.


MERIJN SIBEN – HOOFDREDACTEUR

Green Lung
Zaterdag 18.50-19.40 @ Red Stage
Deze Londense eenheid eiste behoorlijk mijn aandacht op met hun derde plaat ‘This Heathen Land’. Onvervalste stoner, die zich onderscheidt door beklemmende occulte orgels en een voorliefde voor de klassieke heavy metal van weleer. Perfect om de after dinner-dip mee teniet te te doen.

Monolord
Zaterdag 20.20-21.30 @ Red Stage
Het korte verhaal over hun liveshow: verpletterend. Wat meer woorden? Gewoon fucking dikke stonerdoom, zo vadsig als wat. Of ze nu op een zonovergoten festival staan voor tienduizenden mensen, of in de duisternis van een Doornroosje, deze Zweedse maniakken maken korte metten met elke toeschouwer. Wees er vroeg bij, dat wordt drommen namelijk.

Kadavar
Zaterdag 22.20-23.30 @ Red Stage
Kadavar is een dusdanig betrouwbare stonerrock-act, tevens kind aan huis in ons land, dat het bizar is dat ze niet eerder Sonic Whip aandeden. Alhoewel: in 2020 zou dit powertrio Doornroosje aandoen, maar we weten hoe dat afliep. Tijd voor revanche! Kadavar is simpelweg een livemachine, die boordevol groove en passie het Sonic Whip-podium een maatje kleiner zal kloppen.


TIMOTHY AARBODEM – REDACTEUR

Delving
Vrijdag 17.30-18.20 @ Red Stage
Nick DiSalvo van de Amerikaanse psych-zwaargewichten Elder woont al een tijdje in Berlijn en heeft zich voor zijn soloproject Delving laten inspireren door de geschiedenis van de ‘Kosmische Musik’ en de (veelal elektronische) sounds van de Duitse hoofdstad. De klanken zijn ‘weids en open’ (om in vage muzikantentermen te spreken), volgens mij wordt dit heerlijk zweven geblazen!

Kanaan (21.45-22.35) / Full Earth (18.20–19.05)
Vrijdag @ Purple Stage
Twee bands voor de prijs van een? Het Noorse trio Kanaan heeft zich inmiddels al wel bewezen als jamband-powerhouse binnen de heavy scene. Op Sonic Whip zijn ze dan ook meer dan welkom en verzorgen tevens hun eigen voorprogramma door eerder op de avond als Full Earth op de planken van Doornroosje te staan. Deze 5-koppige formatie bevat alle leden van Kanaan, aangevuld met een toetsenist en bassist (de bbassist van Kanaan neemt hier de tweede gitaar en extra toetsen voor z’n rekening). Als psychonaut kom je hier zeker aan je trekken!


KAMIL PARZYCHOWSKI – FOTOGRAAF

Mojo & The Kitchen Brothers
Vrijdag 19.55–20.45 @ Purple Stage
Fans van funky psychedelische gekte, dit is iets speciaal voor jullie. Tijd om je te laten wegblazen door de Belgische krachtpatsers van Mojo & the Kitchen Brothers! Ze hebben onlangs een uitstekende secret show op Roadburn gespeeld, nu komen ze terug naar Nederland voor een geweldig feest in de Purple Stage op vrijdag om 19.55 uur. Niet te missen!

Domkraft
Zaterdag 15.30-16.20 @ Red Stage
Een Zweedse kolos van een band, die met elke plaat die ze uitbrengen nieuwe hoogten bereiken. Domkraft opent de Red Stage op zaterdag om 15.30 uur en gaat ervoor zorgen dat Doornroosje op zijn grondvesten schudt, door een vurige set te spelen die hun beheersing van de riff laat zien.


INGMAR GRIFFIOEN – EINDREDACTEUR

Mantra Machine
Vrijdag 16.00–16.45 @ Purple Stage
We volgen deze Amsterdamse psych-stoners al lange tijd en met goede reden. Debuutplaat ‘Nitrogen’ uit 2014 en opvolger ‘Heliosphere’ (2019) behoren tot het beste wat de lage landen op heavy psychend en stomende stoner-gebied te bieden heeft.

NMTH-chef Merijn Siben beschrijft in zijn review de ‘vuistdikke stonerriffs’ en ‘mooi uitgesponnen psychjams’ van het titelnummer van de laatste plaat: “Dit epos duwt je de interstellaire ruimte in, zwevend in het heelal, vrij maar verloren. Die twee kanten van de band, namelijk het stevig rockende en het hard psychende, worden nog eenmaal samengevoegd in een haast emotionele climax, aangedreven door die verslavende riff en een stortvloed aan smeulende fuzzuitbarstingen.”

Heel gaaf om het dik fuzzende trio straks op het hoofdpodium van Roosje aan het werk te zien.

Kintsugi Empire
Vrijdag 16.45–17.30 @ Purple Stage
Ik schreef al eerder over het ware ‘Gesamtkunstwerk’ dat Kintsugi Empire is. Dat pakket van dit zwart vinyl + risoprint-hoes door artiest Jop Luberti + acht pagina’s analoge fotografie van Maaike Ronhaar ligt vrijdag in Doornroosje dus op de merch-tafel! Verder ben ik vooral erg benieuwd hoe Pieter Holkenborg dit bijzondere en veelzijdige project live op het podium gaat brengen.

Kanaan
Vrijdag 21.45–22.35 @ Purple Stage
Aardig gecharmeerd geraakt van deze Noorse rockers, die ik eind 2023 zag knallen in dB’s met MOTOR!K. Kanaan serveert dikke instrumentale psychedelische rock en Kraut en het vaar verschenen, zoveelste album ‘Downpour‘ ging er ook in dikke plakken in.

Domkraft
Zaterdag 15.30-16.20 @ Red Stage
‘Sonic Moons’ was vorig jaar het zoveelste bewijs van de verpletterende én melodieuze kracht van Domkraft, drie Zweden die het metier van stonerdoom tot in de puntjes beheersen. Live ook zeer op smaak dus zorg dat je op tijd voor de main (Red) stage staat.

Brant Bjork Trio
Zaterdag 17.10-18.00 @ Red Stage
The Stoner King of Cool aka the ambassador of Palm Desert Rock. Na zijn legenderische werk met Kyuss en Fu Manchu verruilde Brant Bjork de drumkit voor de mic en gitaar en zo heeft hij inmiddels al 16 solo-platen uitgebracht. Dat is nog afgezien een pak geremasterde rereleases op Heavy Psych Sounds en de vele zijprojecten zoals Vista Chino/Kyuss Lives en Stöner, waarmee hij 2 jaar terug nog op Sonic Whip stond. Verdwalen in ’s mans discografie is niet lastig, zeg maar. De Amerikaan keert terug als frontman en ditmaal niet met de Bros of the Low Desert Punk Band, maar met het Brant Bjork Trio, inclusief absolute Desert Palm-held Mario Lalli (Fatso Jetson) op bas.


Er zijn momenteel nog tickets verkrijgbaar voor Sonic Whip. Meer informatie over het festival, de bands en de timetable vind je op de site van Doornroosje.Deel dit artikel