Kintsugi Empire, foto Maaike Ronhaar

Maak kennis met ‘Shun’! De debuutplaat van Kintsugi Empire komt vandaag uit via Sound Of Niche/Lay Bare Recordings en is bij deze hier op NMTH gedoopt. Als we zeggen dat deze Arnhemse groep draait rond Pieter Holkenborg, dan is dat met gevoel voor understatement, want de van onder meer Automatic Sam, Shaking Godspeed en Woost bekende Gelderlander speelde vrijwel alles zelf in. Wel strikte hij Patrick Tilon (Urban Dance Squad) voor de beklemmende vocalen in ‘Charlatans’ en pedalsteel-gitarist Johan Jansen (Ilse DeLange) voor de extra rootsy feel in ‘Memories Of A Guardian Hitchhiker’. Kintsugi Empire is live te bewonderen op Sonic Whip, de Zwarte Cross en Pigstock.

Pieter Holkenborg is zo’n muzikant die met enige regelmaat de kop opsteekt, niet zelden in weer een andere experimentele of zelfs hagelnieuwe outfit en altijd met spannende muziek. Muziek die doorgaans wel een weerklank vindt binnen NMTH en dat is met Kintsugi Empire zeker het geval. Een maand terug werden we al bij verrassing getroffen door de lekker opzwepend rockende leadsingle The Preacher en nu hoor je dan het hele zeven nummers tellende debuut op de Bandcamp. Opgelet: je kunt de fysieke versie van Shun alleen direct via de Lay Bare-webshop bestellen, maar dan krijg je er ook zwaar (gelimiteerd) zwart vinyl voor terug inclusief een risoprint-hoes door artiest Jop Luberti en een boekje met 8 pagina’s vol analoge fotografie van Maaike Ronhaar.

Tekst gaat door onder de ‘Shun’ albumstream:

‘Shun’ is best een opvallende, razend interessante en ja misschien wel lastige plaat. Je zou het met enige moeite kunnen omschrijven als een zeer veelzijdig (indie) rockalbum. Holkenborg vliegt tussen en binnen de nummers veel kanten op. Zo opent ‘Into Nothing’ hectisch en gejaagd en ontspoort dan langzaam maar zeker via dissonante en spacey passages, heeft ‘Note To Self’ een ruwe indierock-charme die aan zuiderburen als dEUS of Zita Swoon refereert en zo beleven we onderweg nog van alles. We gaan via het eerder aangehaalde prijsnummer ‘Charlatans’ en de hallucinogene trip ‘Underwater Rodeo’ naar spooky slowcore-parel ‘Ghost Of A Ghost’ en belanden bij het rootsy slotnummer. Je zou haast zeggen dat je erop terughoort dat Holkenborg ook in jamband Atlanta, lo-fi punkrockers Geishas Of Doom en het Amerikaanse improvisatiegezelschap Ten East speelt. Niet voor de doorsnee radio dus, wel een bijzonder album dat luisterende oren verdient.

Ondanks de vele verschillen zit er wel een gemene deler in die zeven nummers op ‘Shun’. Het terugkerende thema is dat van (ontmoetingen met) individu’s die zich aan de zelfkant en in de marges van de maatschappij bevinden. Gesprekken met mensen die bewust of onbewust de controle over hun leven verloren hebben. Holkenborg herkende zichzelf in die gesprekken en in die ontmoetingen zweefde hij tussen compassie, nieuwsgierigheid en voyeurisme. “‘Shun’ is mijn kleine ode, en een ongevraagd bemoedigend woord aan eenieder zich verloren voelt, en door de wereld of in zijn gedachten ronddwaalt.” Als je nagaat dat fotograaf Maaike Ronhaar haar artistieke, analoge visie op elk nummer heeft losgelaten, resulterend in het eerdergenoemde boekje met acht aparte foto’s, en dat ieder exemplaar met de hand is getekend en het vinyl verpakt is in een risoprint-hoes van ontwerper Jop Luberti, dan weet je nu hoe je de hand kunt leggen op dit unieke Sound of Niche-Gesamtkunstwerk.

LIVE:
We geven je graag nog mee dat Pieter Holkenborg live niet alles solo doet met Kintsugi Empire, maar vergezeld wordt door drummer Daan Wopereis (Temple Fang/Geishas Of Doom) en Sebas van Olst (Atlanta/Typhoon) op de bas. Mocht je net als wij zo stom zijn geweest om de eerste gig in Luxor Live te missen, dan bieden de festivalweides/-zalen uitkomst, want het trio is de komende tijd sowieso te zien op:
– 10-5: Sonic Whip Festival – Doornroosje, Nijmegen
– 5-7: Pigstock, Lemele
– 21-7: Zwarte Cross, Lichtenvoorde

No Mass Distraction
De plaat is opgenomen en gemixt door Sebastiaan van Bijlevelt (Iron Jinn/Temple Fang/Okieson) in de Galloway Recording Studio, Nijmegen. Van Bijlevelt en Pieter Holkenborg tekenden samen voor de productie. De mastering is verzorgd door Pieter Kloos in de The Void Studio, Eindhoven.
Kintsugi Empire bedient zich niet van ‘Weapons of mass distraction’ en is daarmee niet op social media te vinden. Blijf dus op de hoogte via betrouwbare platforms als Bandcamp en NMTH.

Single The Preacher kwam met een fraaie video, gemaakt door Huibert der Weduwen van Bismut:Deel dit artikel