The Shrine in de Melkweg, foto Rob Sneltjes

The Shrine in de Melkweg, foto Rob Sneltjes

Forza…Rock! Of in dit geval: vort met dat FortaRock! Het festival bewees zich de afgelopen jaren in diverse gedaantes als de enige (echt grote) opvolger van Dynamo Open Air en Fields Of Rock. Opgeborreld uit de Nijmeegse metalscene en via Doornroosje en Park Brakkenstein vanaf 2013 uitgegroeid tot de grote speler in het Goffertpark. De achtste editie is meteen de eerste tweedaagse en hoewel het zwaartepunt (met een extra podium ook) op de zondag ligt, valt er voor beide dagen voldoende te tippen.

Never Mind The Hype doet verslag van Buma ROCKS! (zaterdagmiddag in Doornroosje) en FortaRock (zaterdag 4 en zondag 5 juni in Goffertpark). Lees ook het interview met het Haarlemse Hibakusha. De NS zet extra treinen in, Fortarock een extra dag en NMTH deze tips:


Abbey Abbath

Abbey Abbath

INGMAR GRIFFIOEN
ARCHITECTS

Een van onze favoriete metalcorebands komt uit badplaats Brighton en zetelt, na jaren op Century Media Records, al even op Epitaph Records. Architects staat voor razendsnelle metalcore met de voor het genre typerende ‘grunts vs. cleane zang’ aanpak. Vleugjes mathcore en post-hardcore furie erbij en dat werkt. Na tien jaar is de band aan het zevende studioalbum toe, waarop het vanaf opener Nihilist snoeihard en compromisloos los gaat. Single “Gone With The Wind” (hieronder) is net wat toegankelijker. Album ‘All Our Gods Have Abandoned Us’ is net uit op Epitaph Records.

ABBATH
We zijn doorgaans niet echt van de black metal, zeker niet van de oude school, maar de power en status van Immortal valt niet te ontkennen. Ook wij waren dus getriggerd door berichten over de split en vooral: het solowerk van frontman Olve Eikemo (a.k.a. Abbath Doom Occulta). Na de 7″ Count The Dead” bracht Season Of Mist in januari het zelfgetitelde debuutalbum uit en dat valt niks tegen. Abbath (die met zijn onmiskenbare kostuums en corpsepaint terugkomt als karakter in videogame Guitar Hero) lost volgens onze recensent de verwachtingen absoluut in. “Het album ‘Abbath’ is een meesterwerkje dat zich kan meten met At The Heart of Winter en Sons of Northern Darkness en ook live is de formatie een feest om naar te kijken.”

Review hier.

HIBAKUSHA
Net bevestigd voor Amsterdam Metalfest, nadat ze de Amsterdam Metalnight omverbliezen. En de Haarlemmers staan ook niet zomaar op het Buma ROCKS! podium hier op FortaRock. Nee, Hibakusha werd door de organisatie gekozen uit 119 inzendingen voor deze spot. Dafuq indeed. De groovende tech/progmetal van de groep klinkt dan ook retestrak en alsof ze al jaren samen staan te vlammen. Omdat NMTH nog altijd oog heeft en shelter biedt voor ‘the talented’ staan wij zaterdag om 17.35 uur zeker vooraan voor dit podium. Lees ook het interview met Hibakusha. En check die EP:

VERDER:
Wat Tim schrijft over Obituary op Speedfest (holy smoke indeed!) en wat Steven neerpent over harige bazenband The Shrine.


Into The Grave, Avatar, foto: Sandra Grootenboer

Avatar horns op Into The Grave 2015, foto: Sandra Grootenboer

LODEWIJK HOEBENS
AVATAR

Op zoek naar een sprookje, verteld door een clown? Bij Avatar ben je aan het juiste adres. De Zweedse metalband bracht deze maand, op vrijdag de dertiende, nieuweling Feathers & Flesh uit. Een meeslepende conceptplaat over de strijd tussen de Uil en een Arend. Muzikaal gaat het van power naar death metal met een brulboei die eveneens fijn kan uithalen. Dankzij een Europese tour met Avenged Sevenfold mocht het vijftal al een bezoekje brengen aan de Ziggo Dome. Sindsdien blijft het succes aanhouden. De circusmetal van de twee vorige albums heeft vervolgens vooral in de Verenigde Staten stof doen opwaaien. Ondertussen omarmen ze de apocalyps met twee voeten stevig in het eigen Göteborg, woonplaats van melodic death metal-pioniers Dark Tranquillity, At the Gates en In Flames. Avatar speelt zowel op Rock am Ring als Rock im Park maar heeft gelukkig een plekje in de drukke agenda gevonden om vroeg op de avond in Nijmegen een Zweeds metalfeestje te bouwen. Smells like a Freakshow!

Lees de recensie.

HAVOK
Wie rond twaalven aanwezig is op Fortarock, raad ik aan om een kijkje te gaan nemen bij de speedfreaks van Havok. Twee jaar geleden stond het Amerikaanse thrash-gezelschap op Into the Grave. Toen kregen ze van mij het stempel ‘veelbelovend’. Die belofte hebben ze helaas nog niet helemaal waar kunnen maken. Het kwartet staat nog te veel in de schaduw van ouwe rotten als Megadeth, Exodus en Testament. Laatste wapenfeit is al weer van drie jaar geleden. Gelukkig werkt de band, met frontman en begenadigd shredder David Sanchez als enige originele lid, aan een nieuwe album. Verwacht razendsnelle solo’s, stevig beukwerk vanachter de drumkit en veel gebrul met een politieke ondertoon. Songs als Point of No Return, Unnatural Selection en D.O.A. (Dead on Arrival) laten de gloriedagen van the Big Four weer klinken. Daarom bestempel ik Havok nogmaals als troonopvolgers van Megadeth. “Kill the King, the King is Dead, Long Live the King”, blijven wijze woorden van Dave Mustaine.


The Shrine in de Melkweg, foto Rob Sneltjes

The Shrine in de Melkweg, foto Rob Sneltjes

STEVEN GRÖNIGER
THE SHRINE

Om een lang verhaal kort te maken: The Shrine is fijn. Ik heb ze eerder mogen zien op Speedfest, en ook afgelopen december was ik in een volle Melkweg getuige van een zeer fijne pot ’Psychedelic Violence Rock and Roll’. Het afgelopen jaar verschenen album Rare Breed is er een die veelvuldig mijn trommelvliezen besmeert, wanneer ik een dikke rit rijd in een lokaal skatepark. Het is wel zondag vroeg aanschuiven op het festival, want ze staan als eerste geprogrammeerd, maar met een – hopelijk – klein zonnetje wordt het vast heerlijk vertoeven op dit Californische trio.

KING DIAMOND
Noem King Diamond en je noemt een levende legende, een hele uitgebreide introductie is dan ook ergens totaal overbodig. Het is er voor mij dan ook vooral één in de zin van: ‘nu het nog kan’. Kippenvel gegarandeerd. Benieuwd trouwens wat hij in zijn vrijetijd het liefst doet? Hij deed afgelopen week een ‘enerverend’ boekje open in een stuk dat is te lezen op Team Rock.

HEIDEVOLK
Hoewel het affiche met onder andere Amon Amarth, Volbeat en Megadeth best wel waanzinnig is en het naast de geijkte namen ook zeer goed te doen is, wil ik toch even Heidevolk naar voren schuiven. Niet alleen om dat deze band binnen Nederland veel meer aandacht zou moeten krijgen, maar vooral ook omdat de Veluwe-, Hunne-, Folk-, Vikingmetal zeer innemend is van het soort dat rijke landschappen weet te schetsen bij de verhalen die in de nummers verteld worden. Met gesloten ogen en een volle kelk in de lucht dromen we een weg naar Saksenland. Het Bier Zal Weer vloeien.


 

Legion of the Damned

Legion of the Damned

TIM VAN DER STEEN
GOJIRA

Als je ook maar één goede reden zoekt om op zaterdag op Fortarock te zijn is Gojira wel het antwoord. Deze leipe Fransmannen leveren een fantastische bak progressieve deathmetal. De nieuwe plaat Magma verschijnt over twee weken en als we op de eerste tracks afgaan, noteren we alvast meer invloeden van djent, superstrak en technisch. De keren dat ik hen live zag, kwam dit ook bijzonder overtuigend van het podium.

AMON AMARTH
De Zweedse metalvikingen van Amon Amarth dropten recent hun dertiende (!) plaat, Jomsviking. Eerlijk is eerlijk, het is niet hun beste werk. Maar in de 24 jaar dat de band actief is onder deze naam hebben zij een paar absolute parels afgeleverd die het ook op de festivalweides goed doen. Reken maar dat Twilight Of The Thunder God en Guardians Of Asgaard in Nijmegen ook weer flink zullen vlammen.

LEGION OF THE DAMNED
Ook kwaliteit van eigen bodem op Fortarock! Vaderlandse thrashy deathmetaltrots uit Venlo met een flinke bak ervaring onder de riem. Onder de naam Occult verspreiden de mannen al sinds ’92 de duisternis maar vanaf 2005 gingen zij verder als Legion of the Damned. Productieve jaren, er staan inmiddels zes albums en een prima livereputatie op hun naam. Voorproefje van wat je kunt verwachten op de weide (begin op 2.00):

OBITUARY
Holy! Deze mannen maakten indruk op Speedfest afgelopen jaar. Reden genoeg om dat nogmaals van dichtbij te gaan bekijken. Obituary komt uit Florida en stond aan de wieg van de death metal. Bijzonder om te zien met hoe veel kracht dit na ruim dertig jaar nog steeds van het podium komt.


Gojira, foto Gabrielle Duplantier

Gojira, foto Gabrielle Duplantier

STEFAN KEMP
• ARCHITECTS
• EVRA
• GOJIRA


Monster Truck

Monster Truck

WALDO VOLMER
• EVRA
• SUICIDAL TENDENCIES
• MONSTER TRUCKDeel dit artikel