Hibakusha, foto Niels Verwijk

Hibakusha, foto Niels Verwijk

Alle reden om zaterdag op tijd in het Nijmeegse Goffertpark te arriveren voor FortaRock. Niet alleen kun je dan eerst de Deense band EVRA meepakken, de tweede groep op de Buma ROCKS! Stage is een heuse Nederlandse belofte. Hibakusha uit Haarlem stuurde vol goede hoop een demo op en werd uit 119 inzendingen geselecteerd. De eerste EP van de Noord-Hollandse groovende techmetal-act klinkt dan ook verrekte strak en professioneel, zo merkte de jury op.

De Haarlemmers stonden op het eerste Complexity Fest in Patronaat en zijn ook net geboekt voor een show op Amsterdam Metalfest in oktober in de Melkweg, maar verder hadden we die naam nog niet echt voorbij horen komen. Hoog tijd dus om wat meer te weten te komen van uitvekorene Hibakusha (niet te verwarren met de gelijknamige Tsjechische of Amerikaanse hardcore crust bands of de Spaanse poprockgroep). Never Mind The Hype pakte de telefoon en sprak gitarist Jochem Kok over onder meer FortaRock.

Meer FortaRock? Lees de tips van de redactie.

Door Ingmar Griffioen

Waar kunnen we Hibakusha van kennen?
“We hebben in oktober 2015 onze eerste EP uitgebracht en sindsdien zijn we pas echt gaan optreden. Dus je hebt ons nog niet veel gezien, maar dat wordt natuurlijk steeds meer.”

Hibakusha – Incarnation EP:

Jullie zijn begonnen als viertal en instrumentaal?
“De eerste beginselen van Hibakusha stammen uit 2012, met de eerste ideeën en de eerste nummers. Maar in de loop van 2013 en 2014 begon het pas echt vorm te krijgen, de vorm zoals je nu kunt terugluisteren. Ik ben er zelf ook iets later bij gekomen. We zijn in principe met z’n vieren begonnen. Later hebben we vocalist Twan Driessen gevonden en die heeft de puzzel compleet gemaakt.”

Hibakusha, foto Niels Verwijk

Hibakusha, foto Niels Verwijk

Vijf mannen uit Haarlem met allemaal een verleden in andere metalbands?
“Van Twan weet ik het niet helemaal zeker, maar de rest wel ja. Ruben en Sjoerd hebben samen in Cyanide gespeeld en ik kom zelf uit de metalcorehoek. We hebben allemaal onze eigen expertise, zo is onze drummer erg goed in het zelf opnemen van muziek. Dat heeft wel geholpen. Het belangrijkste is voor ons waarschijnlijk dat we er echt goed de tijd voor hebben genomen en dat we wisten wat we wilden. De EP is grotendeels thuis opgenomen en hebben we dan later door iemand laten mixen.”

De naam is een Japanse referentie? Het www leert dat ‘Hibakusha’ wordt gebruikt om slachtoffers van de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki aan te duiden.
“De meeste namen en titels komen bij Ruben vandaan, de creatieve geest achter de band en muziek. Hibakusha is inderdaad een Japanse omschrijving voor de groep mensen die atoomrampen overleven. Dus niet alleen Hiroshima en Nagasaki, maar ook van de kernreactor in Fukushima. De mensen die overleefden zijn de ‘Hibakusha’. Het is een naam met een dubbele lading, omdat het natuurlijk ontzettend tragische gebeurtenissen zijn. Tegelijkertijd heeft het iets positiefs in de zin van ‘overlevenden’, het gaat over mensen die ondanks alles verder kunnen leven. Die dualiteit spreekt ons aan.”

Geselecteerd worden uit liefst 119 inzendingen, dat moet een DIK compliment zijn?
“Dat is per definitie een ontzettend groot compliment. In eerste instantie was het voor ons erg onwerkelijk. We geloofden het bijna niet. Het is een enorme veer in je reet natuurlijk, dat je iets beter doet dan 118 anderen. Dat mensen enthousiast worden van wat jij aan het doen bent is sowieso een heel groot compliment.”

Hibakusha-gitarist Jochem Kok in een enthousiaste bui

Hibakusha-gitarist Jochem Kok is ook wel eens enthousiast

De jury roemde de ‘moderne heavy sound, songwriting en professionele aanpak’.
“Dat zijn goede complimenten ja.”

Helemaal als je bedenkt dat je die EP vooral zelf hebt opgenomen.
“De aanpak en de benadering is ook wel professioneel, in de zin dat er niet zomaar wat gedaan is. Er wordt wel over nagedacht. Dat is heel belangrijk in alles wat je doet; je moet nooit iets zomaar doen. Je moet altijd kunnen anticiperen op de waarom vraag.”

Denken jullie nu dat je het voortaan ook wel zelf kunt of komt op een gegeven moment een label, boeker, manager etc. in beeld?
“Ik merk nu dat ik, omdat het zo’n vaart aan het nemen is met ook grotere shows, buiten mijn ervaring moet gaan werken. En dat ik toch wel behoefte krijg aan iemand die daar handiger in is. Maar we zijn wel heel erg voorzichtig met wie we in zee gaan. We willen wel iemand die dezelfde houding heeft en dezelfde filosofie over muziek en hoe je dat aan moet pakken. Er wordt dus zeker al gesproken over allerlei samenwerkingen, maar we zijn nog wel aan het zoeken hoe we dat vorm willen geven.”

Ik lees referenties als groovende metal, techmetal, prog. Wat zijn jullie inspiraties?
“Dat is altijd moeilijk. Maar zelf hoor ik vooral heel veel KoRn en Deftones terug, de jaren ’90 nu metal waar we allemal fan van waren. En ook zeker de invloeden van Meshuggah en de meer moderne technische metal van de afgelopen tien jaar. Qua zang hoor ik veel invloeden van zeker Lamb Of God, vooral in het stemgeluid van Twan. Dat is een combinatie, die ik nog niet bij een andere band heb gehoord en die voor mij heel interessant is. Ik ben als relatieve nieuwkomer ook heel blij met wat Ruben schrijft.”

FortaRock wordt voor Hibakusha met afstand de grootste show tot nu toe.
“Zeker. Het is voor ons allemaal ook heel erg nieuw, we hebben in andere bands ook dingen en tours gedaan, maar nog nooit heeft iemand zo’n grote show mogen spelen. Dus dat is heel gaaf, maar ook spannend. Ik hoop dat het een opstap is naar nog meer toffe en mooie kansen, shows en alles wat erbij komt.”

Het is ongetwijfeld een goed visitekaartje. Hoop je dat er andere bands of mensen van labels komen kijken? Hoe schat je dat in?
“Ik ben me ervan bewust dat die mensen er zullen zijn. Dat geeft niet direct extra druk, maar je beseft wel dat je een extra stapje wil doen om te presteren. We geven ons altijd volledig natuurlijk, maar we weten dat dit wel echt goed moet gaan. Dus we zijn al een flinke tijd bezig met de voorbereidingen; wie en wat we mee willen hebben, hoe het werkt, wat we van tevoren moeten regelen… We willen het allemaal kloppend krijgen.”

Hibakusha, foto Niels Verwijk

Hibakusha, foto Niels Verwijk

Na Amsterdam Metalnight zijn jullie ook voor Amsterdam Metalfest bevestigd. Is dit het soort boeking dat je nu meer gaat krijgen omdat jullie nu door FortaRock zo in de schijnwerpers staan?
“Ik kan me voorstellen dat het doordat wij op FortaRock staan, voor de gemiddelde programmeur wel interessanter wordt om ons te benaderen. Omdat je wat meer exposure hebt. Maar het is niet dat we nu ineens overladen worden door dit soort aanbiedingen. En het blijft gewoon ontzettend gaaf. Het is niet opeens vanzelfsprekend zo’n boeking als deze.”

Heb je een lijstje met mensen die je echt moet spreken op FortaRock?
“Mij lijkt het persoonlijk erg gaaf als ik de heren van Gojira tegenkom en misschien zelfs kan spreken. Dat zijn voor mij echt helden. Verder wil ik iedereen die enthousiast wordt van onze show spreken. Die feedback die wij krijgen van het publiek, is een van de grootste redenen waarom wij dit doen. De energie die je daarvan krijgt, is niet te evenaren. Ik ken geen managers of boekers bij naam, maar iedereen die ons gelooft heb ik graag bij me. We gaan met iedereen praten om te vragen wat ze ervan vonden.”

Zijn jullie eerder die dag ook present op Buma ROCKS! in Doonroosje?
“We zijn wel uitgenodigd voor Buma ROCKS!, maar hebben besloten ons die dag echt op de show te richten. Dat is ook wel nodig, omdat we een paar uur voordat we spelen al op het FortaRock-terrein moeten zijn om op te bouwen, voor te bereiden en te soundchecken. Qua tijdschema valt het niet te combineren. Dat is wel jammer, want ik was er persoonlijk en als artiest graag bij geweest.”

Wat staat er verder in de planning?
“We hebben nog drie shows staan waaronder Amsterdam Metalfest. Ik ben nu aan het afstuderen, dus mijn focus ligt heel even ergens anders. Maar daarna ga ik er weer wat harder aan trekken qua boekingen.”

Hibakusha staat zaterdag 4 juni om 17.35 op het Buma ROCKS! Stage op FortRock. De band speelt verder 8 juli in Duycker in Hoofddorp, 15 juli in Musicon te Den Haag en is ook bevestigd voor Amsterdam Metalfest op 15 oktober in de Melkweg. Meer FortaRock? Lees de tips van de redactie.Deel dit artikel