Cult of Luna and Julie Christmas Mariner (1024x1024)De tweede lichting Roadburn-bevestigingen bestaat uit zestien verse namen en er is alle reden om er vast goed voor te gaan zitten. Zo brengt Cult Of Luna op speciaal verzoek van de organisatie voor een laatste maal het album Mariner live (dat is mét de vocalen van Julie Christmas ja!) en keert Weedeater na vele jaren terug. We zagen ze in 2011 een volle 013 Grote zaal onderwerpen en denken met sluimerende nekkramp en weemoed terug. Meer van dat graag! Ditmaal speelt de Amerikaanse stonermetalband hun derde album God Luck And Good Speed (productie Steve Albini, release in 2007) integraal.

Door Ingmar Griffioen

Phuture DoomNieuw podium: De Koepelhal
Voor we verder in die namen duiken nog een paar belangrijke huishoudelijke mededelingen. Ten eerste: Roadburn heeft in de roep om extra ruimte, ook voor interactie tussen bands en fans, voorzien door de Koepelhal te adopteren als nieuwe locatie. De Koepelhal ligt aan de andere kant van het spoor in culturele hotspot de Spoorzone, op zo’n 10 minuten lopen van 013. Het gaat plaats bieden aan de artiestenmerchandise, die zo in een meer relaxede setting terecht komt, wat ook fijn is als je even met die ene artiest of platenbaas wilt babbelen. De Koepelhal zal ook als extra podium fungeren op de vrijdag en zaterdag, waarmee een zaal van een capaciteit van 1200 man (ongeveer formaat Midi dus) toegevoegd wordt.

Last but not least: De voorverkoop begint op donderdag 19 oktober om 21.00 uur (CEST). Mensen die zich persoonlijk bij de 013 boxoffice melden, kunnen al eerder hun slag slaan en wel tussen 18.30 en 20.30 uur. De voorverkoop geldt in eerste instantie de 3- en 4-dagentickets. Dagkaarten gaan later in de verkoop.

Bong-Ra presents Future Occultism
Het meest bijzondere en veelomvattende project lijkt echter uit de handen van een Nederlander te komen: Jason Köhnen (aka breakcorebaas Bong-Ra) presenteert zich met Future Occultism in drie gedaantes: Bong-Ra, Phuture Doom en Servants Of The Apocalyptic Goat Rave. Köhnen krijgt op de Roadburn-donderdag alle ruimte (ruim twee uur om preciezer te zijn) om de 013 Kleine Zaal naar zijn hand te zetten. We zijn razend benieuwd. De platen van Servants Of The Apocalyptic Goat Rave (zijn project met de Belgische producer Sickboy) liegen er niet om en eerdere uitingen als The Kilimanjaro Darkjazz Ensemble waren razend spannend.

Bovendien fluistert artistiek directeur Walter Hoeijmakers ons in dat Jason met Servants Of The Apocalyptic Goat Rave ‘het Electric Wizard gevoel ten tijde van van Come My Fanatics helemaal de toekomst in trekt’ en dat het resultaat iets is wat de huidige generatie doom metalfans achterover zal doen slaan… Voorproefje:

Jacob Bannon nodigt uit
Ook van de partij zijn de Finse post-punkers Grave Pleasures, vroeger bekend als Beastmilk. Op 29-9 lieten ze het tweede album los op Century Media Records en ze spelen op de zondag in Tilburg. We lieten je onlangs al video Be My Hiroshima zien. Opgelet, want eveneens in aantocht is GREENMACHiNE: De Japanse groep komt weer samen in Europa om hun voor stonermetal zeer invloedrijke album D.A.M.N. (in 1995 uitgekomen op Man’s Ruin Records) integraal te vertolken. Net als bij Mariner betreft het een bijzondere, door Roadburn zelf geïnitieerde set. Sterker nog: GREENMACHiNE is uitgenodigd door curator Jacob Bannon en speelt zaterdag 21 april in het Patronaat.

Doomstad-act Uniform komt
Deze kunnen we uit recente eigen ervaring heel hard aanbevelen. Op de tweede editie van Doomstad kwam de afstraffing niet alleen van Briqueville en The Body, maar toch zeker ook van Uniform uit New York. De typeringen ‘onconventioneel’ en ‘audio warfare’ zijn goed gekozen. Ben Greenberg (uit ZS en The Men) en Michael Berdan (van cultband Drunkdriver) zijn Uniform. Op hun tweede plaat Wake In Fright (uitgekomen via Sacred Bones) krijg je acht intense nummers met lappen industrial, noise, punk en ‘power electronics’ om de oren. Ze namen in The Killing Of America stelling tegen vuurwapengeweld (385 ‘Mass Shootings’ in Amerika in 2016 resulterend in 450 doden)

Meer nieuwe namen, met uitleg door Roadburn:

  • ÅRABROT will defy explanation as they take to the stage at Het Patronaat
  • FURIA set to balance unhinged ferocity with intricate melody
  • GOST will help us party our way to oblivion
  • HELL to perform potent and evocative self titled album
  • MAGGOT HEART will be making themselves known by force
  • MIZMOR rise from a slumber to play Yodh in full
  • OCCVLTA will raise your fists for old school black metal
  • SANNHET promise a sensory assault
  • THAW to deliver a night of challenging sonic chaos
  • WREKMEISTER HARMONIES will captivate hearts and minds with an unpredictable set

Eerder aangekondigd (lees hier meer):
Godspeed You! Black Emperor playing two sets, Converge (performing You Fail Me, and The Dusk In Us in full), Hugsjá (a collaboration between Ivar Bjørnson and Einar Selvik), Panopticon playing two sets, The Heads, Bell Witch, Ex Eye, Igorrr, Sangre De Muerdago, Aerial Ruin.

Meer informatie over Roadburn 2018 tickets en de camping vind je op deze pagina.
Bong RaWeedeaterFuture Occultism

Roadburn Grave PleasuresDeel dit artikel