Walter Hoeijmakers geniet (r) onstage bij YOB  op Roadburn 2012. Foto: Paul Verhagen

Walter Hoeijmakers (r) geniet onstage bij YOB op Roadburn 2012. Foto: Paul Verhagen

Walter Hoeijmakers is de drijvende kracht achter het Roadburn Festival, dat in april de twintigste editie beleefde in en om Poppodium 013 te Tilburg. Het is hem, met hulp van kompaan Jurgen van den Brand, gelukt om een bij uitstek nichefestival internationaal neer te zetten als hét festival voor stonerrock, doom, psychedelica en avant-garde metal. Nogal een prestatie. Geen tijd om op de lauweren te rusten echter, want de concurrentie rukt op. Goede timing dat hoofdlocatie 013 net de zaalcapaciteit vergroot naar 3000 bezoekers? We vroegen het de festivalbaas op Buma Rocks in Doornroosje. Het hele video-interview vind je onderaan.

“Er komen veel te veel festivals en te veel identieke festivals”, signaleerde Hoeijmakers in het Heavy Festival Challenge panel op Buma Rocks. De uitdaging is dan ook om je als festival te blijven onderscheiden. “Mensen komen meer voor een totaalbeleving dan alleen voor de line-up. Ze moeten zich herkennen in het festival als onderdeel van hun leven, dat het de belichaming is van hun muzikale voorliefde en de hele lifestyle die erbij komt. Dat wordt steeds belangrijker dan alleen grote namen.” Met de toegenomen internationale concurrentie wordt het voor Roadburn moeilijker om de voortrekkersrol te blijven vervullen. “Er ligt een zware taak op het festival.”

De uitbreiding van 013 (grote zaal van 2000 naar 3000 en kleine naar 700 man) gaat het festival wel merken. De vraag is of je met die grotere capaciteit de concurrentie de loef kunt afsteken. Er kunnen in 2016 ieder geval meer kaarten dan ooit verkocht worden voor Roadburn. Volgens Hoeijmakers is het vinden van een goede curator en de verdeling van een groep goede bands – waar mensen zich mee kunnen identificeren – over de dagen belangrijker dan mee te gaan in bidding wars voor headliners. “We moeten Roadburn wel een beetje opnieuw gaan vormgeven omdat er een nieuwe zaal komt, die anders is qua opbouw. Het belangrijkste is om het Roadburn-familiegevoel vast te houden. Het zou wel heel mooi zijn als we een grote headliner kunnen vinden, die iedereen graag wil zien en die tot nu toe onhaalbaar was. Het maakt het allemaal heel spannend.”

Kijk hieronder het hele interview dat we met Walter Hoeijmakers opnamen op Buma Rocks in Doornroosje. We spraken ook met Epica, Stream of Passion en Bullet For My Valentine-manager Dan Brown. Lees ook het interview met twee Belgische organisatoren die op Roadburn 2015 uitlegden waarom Belgische bands het makkelijker hebben in Nederland.

Tekst en interview Ingmar Griffioen, camera Jan Willem Peters en Bud Braat, montage Jan Willem PetersDeel dit artikel