Foto: Tim Tronckoe

Foto: Tim Tronckoe

Buma Rocks barstte vrijdag in Doornroosje uit de voegen van het goede nieuws. Niet alleen lanceerde Never Mind The Hype de nieuwe website en kon je er genieten van vele panels en bands; Epica ontving de tweede Buma Rocks Export Award. Het moge bekend zijn dat de symfonische metalband het al jaren goed doet over de grenzen, nu blijkt zich dat ook in verkoopcijfers te vertalen. “We verkopen over de hele wereld goed en dat is ook de reden dat we dit al jarenlang kunnen doen en dat we de minste shows in Nederland doen”, weet de Belgische gitarist Isaac Delahaye. Bekijk de video met het hele interview onderaan.

Delahaye en oprichter/gitarist Mark Jansen schoven direct na de uitreiking met de award in de knuisten aan voor een interview met Never Mind The Hype. Jansen toonde zich dankbaar voor de erkenning. “We doen dit al dertien jaar, waarin we niet veel gewonnen maar wel veel bereikt hebben, haha. Dus dat we uiteindelijk een belangrijke award krijgen, vind ik echt helemaal te gek.” Net zoals de meeste shows, vinden ook de meeste verkopen buiten Nederland plaats, wat een prestatie op zich is. Delahaye nuanceert: “We doen het heel goed in Zuid-Amerika, waar je helaas wel een florerende underground illegale markt hebt. Dat is een kleine domper.”

Epica is de opvolger van Ad Vandenberg, die met zijn Moonkings vorig jaar de eerste Buma Rocks Export Award ophaalde. Epica begint 8 september aan een uitgebreide Noord-Amerikaanse tournee en laat zich voor die tijd in Europa op toonaangevende festivals als Graspop, Hellfest en Wacken Open Air zien. Nederland komt ook aan de beurt met City Rocks in Leeuwarden (7 augustus) en op 22 november heeft de band haar eigen festival: Epic Metal Fest in het Klokgebouw te Eindhoven.

Tekst en interview Ingmar Griffioen, camera Jan Willem Peters en Bud Braat, montage Jan Willem PetersDeel dit artikel