Throwing Bricks, foto: Sabrine Baakman

Na een onstuimige periode door corona lijkt het dit jaar toch echt te gaan gebeuren: Popronde 2021! Hoewel de festivalzomer compleet van de kaart is, houden we goede hoop dat het tofste rondreizende festival van Nederland weer enigszins als vanouds doorgaat, beginnend op zaterdag 11 september in Nijmegen. Om dat voorpret even keihard gaande te houden, is het tijd voor een nieuwe voorstelronde! Met onze rubriek Profiles in Popronde gaan we de komende weken zoveel mogelijk van de 22 bands uit onze hard ’n heavy NMTH-Talentselectie voorstellen, met vandaag deel 7. In het vorige deel namen we Frontstreet onder de loep, nu is het de beurt aan de verpletterende sludgemeisters van Throwing Bricks, uit hartje Utrecht!

Jawel, verreweg een van de hardste bands van de NMTH selectie komt uit het midden des lands. De naam Throwing Bricks zegt al genoeg: keiharde sludge metal met een hardcoresaus die binnenkomt als een baksteen in je gezicht en als een drilboor door je ziel. We zijn dan ook erg verheugd op deze sonische sloperij, die met debuutplaat What Will Be Lost tussen onze 25 favoriete Nederlandse platen van 2020 stond. Tegenwoordig Utrechts, maar volgens zanger Niels begon het allemaal in Gouda: ”De band is ontstaan toen Marius (gitaar) en ik een screamoband wilden beginnen. We speelden beiden in andere bands en hadden behoefte aan muziek maken waar we zelf 100% achter stonden. Uiteindelijk duurde het een tijdje voor er een steady line-up was. 4/5e van de band woont nu in Utrecht.”

Hardgaan in Grunn
Ondanks een nog kort bestaan en opvolgend corona, maakten de heren Utrecht al gauw onvelig op plekken als ACU en dB’s, waarvan ook een show met blackened screamo bazen Second Guessing: “Second Guessing is onze favoriete Nederlandse band, dus die show was een hele leuke!” Ook werd Groningen de komst van Throwing Bricks niet bespaard: “Het is moeilijk kiezen maar ik denk dat de favoriete show in de kelderbar van Vera was. Groningen is de eerste stad die ons echt omarmde en het was afgeladen vol. Na de show was er in de grote zaal een feest gaande waar veel van onze bezoekers na afloop ook stonden te dansen. Dat was mooi om te zien.”

Nieuwe muziek
Op wat voor manier Popronde doorgaat is nog even de vraag maar Throwing Bricks gaat er met gestrekte been in. ”De verwachting is dat we veel interessante en leuke mensen en bands tegenkomen en ons netwerk kunnen uitbreiden. Daarnaast hebben we als doelstelling om ook het niet-metalpubliek te overtuigen op het podium.” Bij Popronde blijft het niet want de heren zullen, als de maatregelen het toe laten, ook nog andere shows pakken. ”Er zullen dan zeker wat shows naast de Popronde plaatsvinden. Daarnaast gaan we in oktober onze tweede plaat opnemen, we zijn momenteel druk bezig met de preproducties daarvoor. In 2022 nieuwe muziek dus!” 2022 dus. Goede timing, want dan zijn we net bijgekomen van What Will Be Lost, die overigens via Tartarus Records op vinyl, cd en cassette verkrijgbaar is.

Throwing Bricks maakt deel uit van onze Club van 22 NMTH Talenten voor Popronde 2021. Houd dus de Popronde website in de gaten voor de line-up bekendmakingen per stad. Blijf op de hoogte van de band via Facebook en Instagram en check de track The Day He Died, in onze harde, gruizige (Never) Mind The Popronde 2021 playlist:

 Deel dit artikel