Frontstreet

Hollywood Undead in TivoliVredenburg, foto Joyce van Doorn (JVC Photography)

Na een onstuimige periode door corona lijkt het dit jaar toch echt te gaan gebeuren: Popronde 2021! Hoewel de festivalzomer compleet van de kaart is, houden we goede hoop dat het tofste rondreizende festival van Nederland weer enigszins als vanouds doorgaat, beginnend op zaterdag 11 september in Nijmegen. Om dat voorpret even keihard gaande te houden, is het tijd voor een nieuwe voorstelronde! Met onze rubriek Profiles in Popronde gaan we de komende weken zoveel mogelijk van de 22 bands uit onze hard ’n heavy NMTH-Talentselectie voorstellen, met vandaag deel 6. In het vorige deel namen we The Ballet Bombs onder de loep, nu is het de beurt aan de Lelystadse rap metalformatie Frontstreet.

Het gebeurde bij glam, bij thrash metal bij punk en vele andere stijlen: een eens zo verzadigd genre raakt weer vruchtbaar dankzij een nieuwe stroom bands met ieder een eigen invulling. Zo ook met rap en nu-metal. Waar bands als Limp Bizkit, Korn, Linkin Park en Papa Roach 20 jaar terug tot regelrechte supersterren werden gebombardeerd, is na een lange tijd van verzadiging weer een geheel nieuwe lichting geboren, ieder met een distinctieve sound. Zo ook in Nederland, met alt metal bazen als Life’s Electric en Mountain Eye of Nederhop/metal concocties als Inbranders en De Maalstroom… maar een band die al enkele jaren hun eigen draai geeft aan de onvervalste nu-metal sound van destijds is Frontstreet. Dat begon nog heel anders, in 2015 met enkel gitarist Remy en frontman Martijn: ”De band is ontstaan nadat we samen vocals zouden opnemen voor een drum ’n bass track. Ik wist dat Remy een toffe gitarist was en keek naar zijn gitaar die in de hoek stond, dus stelde ik voor om iets anders te proberen, dat werd uiteindelijk een rap metal track.’‘ Na het rondsturen van de track in hun vriendengroep waren de reacties dan ook erg positief. ”We besloten nog meer demo’s te schrijven en formeerden een band om het nog beter te laten klinken.”

Frontman Martijn Huijskes met LB-frontman Fred Durst

Chillen met Hollywood Undead
En dat leidde vervolgens al tot flink wat hoogtepunten in een kort bestaan. Niet lang na hun debuutalbum Reality Check stonden de heren ineens in een uitverkochte TivoliVredenburg; ‘‘Mitchel (samples/vocalen) werd door onze boeker gevraagd of wij die avond wilden invallen als support voor de Hollywood Undead. Wij moesten voor 13.00 doorgeven of wij beschikbaar waren. Natuurlijk reageerde niemand in de bandchat en nam niemand zijn telefoon op. Iedereen was op werk en de drummer had theorie-examen voor autorijden. Na veel gestress hebben we toch iedereen bij elkaar getrommeld en hebben we de show gespeeld. Het was echt heel sick om voor zo’n groot publiek op te mogen treden.”

AFAS Live en Freddy D
Maar in datzelfde jaar van 2018 bleef het er niet bij. De heren mochten een aftershow doen na Limp Bizkit in AFAS Live: ”We hadden eigenlijk niet zoveel verwachtingen omdat wij in de boven aal speelden. Nadat Limp Bizkit was afgelopen moesten wij direct beginnen. Al snel stroomde de zaal vol en ontstond er een moshpit. De hele crowd was een explosie van energie en dat gaven wij terug.” Het leidde daarna zelfs tot een spontane ontmoeting met Limp Bizkit-gitarist Wes Borland toen de heren de lift pakten. ‘‘Toen de deur open ging stond Wes Borland daar, we maakten een kort praatje met hem en gingen verder inladen. Toen de auto ingepakt was stonden wij op het punt om weg te rijden. Op dat moment ging de backstage ingang open, en daar kwam Fred Durst naar buiten. Wij sprongen snel uit de auto om onze held te ontmoeten. We namen een foto met hem en gaven hem onze CD. Achteraf kregen wij nog met een mail van de zaal met complimenten voor onze set. Ze hadden nog nooit een aftershow gehad waarbij de muziek zo goed bij elkaar aansloot en het zo’n groot feest was.” Sindsdien is Frontstreet hard aan het werk geweest aan nieuwe materiaal. Dit resulteerde al in het explosieve F.R.E.E. en zelfs het gloednieuwe Slow Burn, dat pas enkele dagen oud is, inclusief videoclip:

Toekomstplannen
Met jaarlijks zoveel bands die zich aanmelden, en een enorme selectiecommissie, is het altijd afwachten welke bands er geselecteerd worden. Zo meldde Frontstreet zich al enkele keren aan: ”We zijn erg dankbaar dat we dit jaar zijn geselecteerd voor Popronde. Wij hebben dit al meerdere keren geprobeerd en dit keer is het gelukt! We verwachten op toffe plekken te komen en nieuwe fans te ontmoeten.” Bij Popronde blijft het zeker niet, want met Slow Burn hierboven en F.R.E.E. als singles, zijn de Lelystadse beukers flink wat aan het brouwen. Ook doen de heren in december en januari een tour met Popronde 2019 Talent Another Now en support 3 Eyed Kids, met als heerlijke titel Blegh To The Future Tour: ”Another Now heeft net een killer album uitgebracht met OMNI en wilde ons er graag bij hebben om dat aan heel Nederland te laten horen. We zijn super stoked om langs deze toffe zalen te gaan!” Er gaat dus flink wat gebeuren in het Frontstreet-kamp! Eerst maar eens Popronde, houd deze gasten in de gaten!

Frontstreet maakt deel uit van onze Club van 22 NMTH Talenten voor Popronde 2021. Houd dus de Popronde website in de gaten voor de line-up bekendmakingen per stad. Blijf op de hoogte van de band via Facebook en Instagram en check de single F.R.E.E, in onze harde, gruizige (Never) Mind The Popronde 2021 playlist:

 Deel dit artikel