Rites

Rites, foto Dennis Wisse

Na een onstuimige periode door corona lijkt het dit jaar toch echt te gaan gebeuren: Popronde 2021! Hoewel de festivalzomer compleet van de kaart is, gaat het tofste rondreizende festival van Nederland weer enigszins als vanouds door, hetzij met wat corona aanpassingen, beginnend op zaterdag 11 september in Nijmegen (tickets hier verkrijgbaar). Om dat voorpret even keihard gaande te houden, is het tijd voor een nieuwe voorstelronde! Met onze rubriek Profiles in Popronde gaan we de komende weken zoveel mogelijk van de 22 bands uit onze hard ’n heavy NMTH Talentselectie voorstellen, met vandaag alweer deel 19. In het vorige deel namen we de Limburgse stonerrockers van Mt. Atlas onder de loep, vandaag schijnen we het licht op Zeeuwse hardcore sloopkogels Rites!

Onze eerste kennismaking met deze band is alweer enkele jaren terug, toen ze de single The Unloved dropten, gevolgd door derde EP Misery Is Company. In tegenstelling tot wat die songtitel doet vermoeden, bleef juist enige liefde ze niet gespaard. Zo deden ze meerdere shows in het buitenland en tourden ze met bands als H20 en Raegan Youth, en werden ze bekend om hun onvermoeibare liveshow. Logischerwijs is het de laatste tijd wat rustiger geweest, maar sinds deze zomer gaat de band er vol voor in de vijfde versnelling, want de Zeeuwen komen net uit de studio kruipen voor hun eerste langspeler. Mooie vooruitzichten dus, maar eerst blikken we nog terug naar het prille begin in 2013: ”Het startte allemaal in een oude varkensschuur in Zeeland, inmiddels sinds 2013 ons trouwe oefenhok. Na een concertbezoek sprak onze drummer Rick met bassist Nous over de split van zijn band Broken Dentures. Gitaristen Chris en Ronald waren wel te porren voor een nieuw project en vocalist Louisa maakte de bende van ellende compleet. Sindsdien is de bezetting onveranderd, ons gedeelde gevoel voor slechte humor, voorliefde voor 80’s nostalgia en vinyl zal daar zeker aan bij hebben gedragen, haha!” Dat leidde niet veel later al tot een eerste zelfgetitelde EP, die overigens verkrijgbaar is via Bandcamp.

Vol gas gaan op het podium met John Coffey en H20
In de jaren die volgden bouwde de band een geduchte livereputatie in de hardcorescene. Zo deden ze een UK weekender met Lachstring en Group of Man, speelden ze in Paradiso tijdens het Van Onderen festival en stonden ze als support voor John Coffey in een uitverkocht ’t Beest: ”We hebben toen in een gezond tempo onze set van dertig minuten er in een kwartier doorheen gejaagd, want punk. Andere hoogtepunten zijn alle shows die we met H20, Cold World, No Warning en Reagan Youth mochten spelen; en tot slot natuurlijk het moment dat Rick mid-song van het podium viel tijdens het drummen.” Kortom: sloopfeestgarantie met Rites! Hoewel corona een keiharde rem zette op shows voor een publiek, laat hun livestream in De Spot zien hoe deze band een krachtig staaltje hardcore neerzet:

We mochten het al even benoemen aan het begin, maar anno 2021 zijn het spannende tijden voor Rites. Zo komen ze net uit de studio rollen, daar ze vorige maand bij Big Dog Recordings een gloednieuwe plaat hebben ingeblikt. We kunnen dan ook zeker wat nieuwe tracks verwachten tijdens de Popronde shows: ”We willen onze nieuwe muziek presenteren op zo veel mogelijk toffe plekken. We zijn die geraniums ondertussen wel een beetje zat en deze plaat zal iedereen zeker wakker schudden!” Eerst maar eens Popronde, maar met een beetje geluk, want corona, blijft het daar niet lang bij, aldus de band: ”Een nieuwe plaat vraagt om een releasetour. En clips, en misschien zelfs wat collectorsitems.” Klinkt goed dus! Even duimen dat we weer als vanouds een zweterige moshpit in kunnen duiken tegen die tijd. Eerst maar een Popronde Nijmegen, waar Rites te zien zal zijn. Get your tickets via deze link!

Rites maakt deel uit van onze Club van 22 NMTH Talenten voor Popronde 2021. Houd dus de Popronde website in de gaten voor de line-up bekendmakingen per stad. Blijf op de hoogte van de band via Facebook en Instagram en check de track Surrender Me in onze harde, gruizige (Never) Mind The Popronde 2021 playlist:Deel dit artikel