Kalaallit Nunaat, foto Cheong Park

Na een onstuimige periode door corona lijkt het dit jaar toch echt te gaan gebeuren: Popronde 2021! Hoewel de festivalzomer compleet van de kaart is, houden we goede hoop dat het tofste rondreizende festival van Nederland weer enigszins als vanouds doorgaat, hetzij met wat corona aanpassingen, beginnend op zaterdag 11 september in Nijmegen. Om dat voorpret even keihard gaande te houden, is het tijd voor een nieuwe voorstelronde! Met onze rubriek Profiles in Popronde gaan we de komende weken zoveel mogelijk van de 22 bands uit onze hard ’n heavy NMTH-Talentselectie voorstellen, met vandaag alweer deel 8. In het vorige deel namen we Utrecht sludgers Throwing Bricks onder de loep, nu is het de beurt aan de messcherpe post-punkers van Kalaallit Nunaat, uit Rotterdam. 

Dit drietal is een van de meest verse groepen uit onze Talentselectie. Hun EP Television kwamen namelijk we per abuis tegen toen die uitkwam in het zeer ongelukkige maart van 2020. Maar ondanks die zeer ongelukkige timing wisten deze Roffa postpunkers ons vakkundig omver te blazen met een rauwe, grootse sound. Denk aan mede Rotterdammers The Sweet Release of Death en Rats On Rafts en je hebt zo ongeveer een idee in welke messcherpe, vuige hoek de band zich bevindt. Kalaallit Nunaat (betekenis: Groenland) is dan ook ontstaan op de Herman Brood Academie: ”We hadden als trio een paar keer cover projectjes gedaan, waarbij we bijvoorbeeld Joy Division en A Place to Bury Strangers deden. Tijdens die projecten waren we voor de lol vaak de helft van de tijd aan het jammen en daar is Kalaallit Nunaat uitgekomen.”

In de coronatijd
Dat de timing heel ongelukkig was, uit zich ook in het gebrek aan noemenswaardige optredens. De EP Television diende eigenlijk als lancering van de band, maar dit werd gevolgd door de ellende van corona. ”Niet een ideale tijd om een EP uit te brengen. We hebben daarom alleen nog maar seated shows en live streams gespeeld, dus wij moeten onze eerste show met een echt normaal publiek nog spelen.” En dat is schrijnend, want een luisterbeurt van de Television EP en je hoort een band en sound die gemaakt is voor een zweterige zaal met de versterker op standje 11. Die intensiteit zie je dan ook terug in deze Gebouw T livesessie, samen met The Depression Club:

Zoveel mogelijk spelen
Het trio staat dan ook helemaal klaar om de poppodia af te breken wanneer het weer kan. ”Wij hebben vooral gewoon erg veel zin om onze muziek live te gaan spelen voor zo veel mogelijk mensen. Dat is onze voornaamste doelstelling. Na meer dan een jaar alleen maar hier en daar een livestream en een seated show kunnen we niet wachten om in een hete, zweterige zaal te staan.” Die plannen gaan dan ook samen met een nieuwe EP die ze in het najaar gaan releasen. ”We hebben super veel zin om het aan mensen te gaan laten horen. Maar daar komt binnenkort meer info over naar buiten.” Hier bij NMTH HQ zijn we alvast heel benieuwd, want als ie ook maar een fractie zo scherp is als Television, kunnen we in onze handen wrijven! Het venijnige Again check je overigens al in onze hard ’n heavy Popronde playlist hieronder.

Kalaallit Nunaat maakt deel uit van onze Club van 22 NMTH Talenten voor Popronde 2021. Houd dus de Popronde website in de gaten voor de line-up bekendmakingen per stad. Blijf op de hoogte van de band via Facebook en Instagram en check de track Again, in onze harde, gruizige (Never) Mind The Popronde 2021 playlist:

 Deel dit artikel