cashmyra

Na een onstuimige periode door corona lijkt het dit jaar toch echt te gaan gebeuren: Popronde 2021! Hoewel de festivalzomer compleet van de kaart is, gaat het tofste rondreizende festival van Nederland weer enigszins als vanouds doorgaat, hetzij met wat corona aanpassingen, beginnend op zaterdag 11 september in Nijmegen (tickets hier verkrijgbaar). Om dat voorpret even keihard gaande te houden, is het tijd voor een nieuwe voorstelronde! Met onze rubriek Profiles in Popronde gaan we de komende weken zoveel mogelijk van de 22 bands uit onze hard ’n heavy NMTH-Talentselectie voorstellen, met vandaag alweer deel 12. In het vorige deel namen we de Amsterdamse altrockers van Minor Citizen onder de loep, vandaag is het de beurt aan gitariste/songwriter Cashmyra Rozendaal en drummer Djai-Mac Wolthof van het noise/post-punkduo Cashmyra.

De evolutie van Cashmyra in enkele jaren maakt ons zeer benieuwd alvast. Ooit nog begonnen als een indie/spoken word songwriter op de EP Charlie, werd er met de opvolgende single Stress enkele jaren later een hele andere draai aan gegeven. Die track luidde een hardere koers aan voor Cashmyra, resulterend in een messcherpe plaat genaamd Moreel Verwerpelijk, een album die van het ene naar het andere hoekje snelt. Post-punk, noise, indierock en poëzie wordt in een heerlijk gruizige mengelmoes gestopt. Het bracht Cashmyra al naar de livestream van Eurosonic 2021, dankzij een traject via Explore the North. Voor Cashmyra Rozendaal begon het eerst nog in Utrecht, totdat ze naar Groningen verhuisde: ”Ik werkte samen met een andere drummer, maar dat werd lastig door mijn verhuizing. Ik wilde op een gegeven moment meer pit, dus heb ik wat extra lawaaiige gitaarpedaaltjes gekocht en een fijne drummer gestrikt.” En die drummer is Djai-Mac, die kortdag werd gestrikt voor de PopGroningen Talent Awards. Djai-Mac: ”Cash vroeg mij, een kleine week van tevoren, in te vallen voor de halve finale van de PopGroningen Talent Awards. Dit klikte en we’ve been together ever since.”

And the winner is…
Niet alleen klikte het met elkaar, maar ook met het publiek en de jury, want Cashmyra won ook nog eens diezelfde Talent Award. Djai-Mac: ”Het winnen van de Talent Award was te gek! Alle gigs die daaruit voortkwamen ook, maar ik denk dat het uitbrengen van het album en geselecteerd worden voor de Popronde daar nog wel bovenuit komen.” Het leidde ook al tot een aantal shows in het befaamde VERA, waar Cashmyra zelf ook achter de bar staat: ”Zowel de grote zaal als de kelderbar zijn fantastische plekken om te spelen.” Een ander hoogtepunt vond volgens de frontvrouw plaats in Neushoorn Leeuwarden: ”Dat is het laatste optreden dat we voor publiek hebben gespeeld, op 3 oktober 2020. Die avond rouleerde het publiek tussen verschillende bands. We hebben toen 3x vrij kort achter elkaar dezelfde show gedaan. Ik moest toen bijna aan de beademing. Super intens, maar ook zo fijn om even helemaal kapot te gaan op het podium. Een beetje vreemd voor zittend publiek, maar ik wil er altijd met een gestrekt been in gaan.” Een voorproefje van zo’n dikke Cashmyra liveshow kun je zien via:

Overtuigingskracht op het podium
Volgens Djai-Mac is de liveshow waar het allemaal gebeurt tijdens Popronde: ”Aangezien wij een zeer specifiek genre muziek maken, is het voor ons vooral van belang om mensen live te overtuigen van onze kracht. Ik denk dat onze boodschap nog beter overkomt op het podium en daarmee hopen we een fanbase door heel Nederland op te bouwen.” Cashmyra sluit daar op aan: ”Ik verwacht vooral weer lekker te kunnen spelen en om energie uit te wisselen met een publiek. Zolang we per show een paar nieuwe fans binnen hengelen ben ik tevreden.” Zoals meer bands tijdens en na de coronapandemie, is er natuurlijk ook hard gewerkt aan andere releases. Zo deed het duo op Vlieland een studiosessie met Excelsior producer Frans Hagenaars. Djai-Mac: ”Dit wordt in oktober uitgebracht. Daarnaast zijn wij aan het werk om onze album-release show, die eigenlijk fysiek plaats had moeten vinden in oktober 2020, digitaal beschikbaar te maken.”

Deze releaseshow zou gepaard gaan met een expositie, maar dat idee is verwerkt in een liveopname in Simplon. Cashmyra vertelt: ”In die opname hebben we de expositie daar alsnog uitgestald. Op dit moment zijn we de video aan het monteren en de 360 graden online omgeving in elkaar aan het photoshoppen. Deze komt naar verwachting eind augustus/begin september online.” Om die productiviteit keihard gaande te houden, is er ook nog eens nieuw materiaal op komst: ”We hebben eind maart/begin april een studiosessie opgenomen van 2 nieuwe nummers. Deze volgen, inclusief toffe live video’s en korte docu, in oktober. Dus zeker nieuwe muziek!” Tot die tijd is Cashmyra op 11 september bevestigd voor Popronde Nijmegen, waar ze om 14:00 in de grote zaal van Brebl staan. Je tickets haal je nu via Popronde.nl! Tevens is debuutalbum Moreel Verwerpelijk verkrijgbaar in diverse formats via deze link. Mist dit post-punkduo niet!

Cashmyra maakt deel uit van onze Club van 22 NMTH Talenten voor Popronde 2021. Houd dus de Popronde website in de gaten voor de line-up bekendmakingen per stad. Blijf op de hoogte van de band via Facebook en Instagram en check de track Blijf Nog Even in onze harde, gruizige (Never) Mind The Popronde 2021 playlist:

 Deel dit artikel