Minor Citizen, foto: Eve Dijkema

Na een onstuimige periode door corona lijkt het dit jaar toch echt te gaan gebeuren: Popronde 2021! Hoewel de festivalzomer compleet van de kaart is, gaat het tofste rondreizende festival van Nederland weer enigszins als vanouds doorgaat, hetzij met wat corona aanpassingen, beginnend op zaterdag 11 september in Nijmegen (tickets hier verkrijgbaar). Om dat voorpret even keihard gaande te houden, is het tijd voor een nieuwe voorstelronde! Met onze rubriek Profiles in Popronde gaan we de komende weken zoveel mogelijk van de 22 bands uit onze hard ’n heavy NMTH-Talentselectie voorstellen, met vandaag alweer deel 11. In het vorige deel namen we de Utrechtse altrockers van Prestcold Molly onder de loep, vandaag is het de beurt aan de al even grungy rockband Minor Citizen.

Minor Citizen stond ook al in onze NMTH selectie van vorig jaar, die logischerwijs niet doorging. Erg fijn dus om deze Amsterdammers daarom weer terug te zien, daar de duistere, grungy altrocksound van dit trio erg dik binnenkomt. Voor de band begon het allemaal op de vooropleiding van het Conservatorium van Amsterdam, op het DSOPM: “Thomas en Tisha zochten een drummer voor hun band, om met deze band auditie te doen voor de opleiding. En zo kwam ik erbij. Het beviel ons alle drie toen zo erg, dat het vanzelfsprekend was om verder te gaan als band”, aldus drummer Hessel. Dit leidde al tot een toffe EP in 2018 genaamd Circularity, gevolgd door vettige singles als Despite It All, Built on Sand en vorige maand nog Lost, die alledrie in onze Bruut Nationaal Product playlist terechtkwamen.

Finale Amsterdam Popprijs
Dit leidde tevens ook al tot een indrukwekkende reeks shows. Zo kwam het drietal in de finale van de Amsterdam Popprijs terecht in 2019: “Dat was toen in een volle Oude Zaal van de Melkweg. De sfeer was echt top die avond, en ook speelden veel vrienden van ons die avond. Dus het was echt een groot feest.” Niet alleen bij de Popprijs maakten ze indruk. Ook Elektra Tuinfeest bleef de geluidsmuur van Minor Citizen niet bespaard: “Dat was heel bijzonder omdat wij toen nog maar net bestonden als band en best vroeg geprogrammeerd waren. Er stond toen een paar honderd man daar die ons niet kenden. Maar tegen het einde van de set, was echt bijna iedereen verkocht. En toen ging het dus ook wel echt goed los.” Een goede representatie van die livesound hoor je dan ook terug in deze dikke studiosessie van Lost, live opgenomen in Abbey Road Institute Amsterdam:

 

Muziek en meer muziek
Na een rustige periode door corona, gaat Minor Citizen de komende tijd vol gas. Want naast zoveel mogelijk spelen en netwerken tijdens Popronde komt er ook nog eens muziek aan volgens Hessel: “Tijdens het eerste weekend van de Popronde brengen wij na onze nieuwe EP uit, genaamd Mirage. Die zullen wij natuurlijk heel veel gaan spelen.” Een bijkomend voordeel is dat de coronatijd bestond uit nog meer schrijven: “We gaan in december/januari alweer de studio in om weer nieuw werk op te nemen. Veel van dit nieuwe materiaal gaan we dus uittesten tijdens onze popronde shows.” Dikke sneak peak dus! Mis deze losgeslagen podiumbeesten dus niet tijdens Popronde.

Minor Citizen maakt deel uit van onze Club van 22 NMTH Talenten voor Popronde 2021. Houd dus de Popronde website in de gaten voor de line-up bekendmakingen per stad. Blijf op de hoogte van de band via Facebook en Instagram en check de track Lost in onze harde, gruizige (Never) Mind The Popronde 2021 playlist:

 Deel dit artikel