Inmiddels raakt de festivalzomer alweer op zijn eind, maar niet getreurd. Want 9 september is het alweer zover: dan dompelen ons weer onder in een hemels kwartaal aan Poprondes. Meer dan 40 steden, 100 bands, en allemaal gratis en voor niets in de meest uiteenlopende podia, cafés en kelders. Waarvan ook, en wellicht het belangrijkste, de Club van 13 hard’n’heavy NMTH Talenten die een pad van vernieling achter gaat laten! Het was vorig jaar al uitermate genieten, en in 2023 doen we dat gewoon weer over. En om dat vooruitzicht extra mooi te maken halen we eveneens onze Popronde voorstelrubriek weer van stal! Met de Profiles in Popronde gaan we de komende zoveel mogelijk van de 13 bands uit onze Talentselectie voorstellen. Vorige keer lieten we alt.rockers Minor Citizen aan het woord, vandaag zetten we de spots op het garage/post-punk-kwartet met de fraai allitererende naam Femme Fugazi. 

– Hoe (en waar) is de band ontstaan?
Floris (gitarist), Wouter (bassist) en ik (Bram, drums) zaten een tijdje in een andere band met een zanger. Wij hadden een EP opgenomen en zouden die, net na de pandemie, gaan uitbrengen met een aansluitende tour van 10 shows. Twee weken voor de releaseshow stapte onze zanger uit de band. We zaten met z’n drieën te balen in de kroeg toen een vriendin van ons langs de tafel liep en vroeg wanneer onze releaseshow zou zijn. We zeiden dat onze tour gecanceld was en vroegen grappend of zij nog iemand kende die kon zingen. Toen wees ze naar haar vriendin met wie ze was en zei: “Chris hier kan wel zingen”. Toen hebben we Chris uitgenodigd om eens langs te komen bij een repetitie en nu een jaar later zijn we hier. Kortweg is onze band dus ontstaan in de kroeg.

– Wat is tot nu toe je favoriete/meest bijzondere concertervaring geweest als band?
Om als band te mogen aanschouwen: Model/Actriz. We werden last-minute gevraagd om hun support te verzorgen in Stroomhuis (Eindhoven). We hadden nog nooit van ze gehoord, maar werden omver geblazen door hun show. De energie, de muziek, dansbaarheid en de algehele chaos is ons allemaal meer dan bijgebleven. Deze act moet je ooit eens gezien hebben.

Wat betreft onze eigen shows: we speelden op Booster Festival in Enschede om 00:45 uur ’s nachts nadat we al onze spullen negen trappen op hebben moeten tillen om op de derde verdieping van Sickhouse te staan. We verwachtten op dat tijdstip een handjevol mensen, maar de hele zaal stond tot aan de muren achterin vol. De moshpit is na het eerste nummer niet meer gestopt, waarbij ook de nodige mensen over de pedalboards en versterkers vlogen. Dat was een chaotische, maar achteraf één van de meest memorabele shows. In The Cat’s Back in Tilburg vlogen de speakers door het café waarbij een crowdsurfer z’n hoofd tegen zo’n beetje elke hanglamp heeft gestoten. De meest recente, en ik denk voor ons als Nijmeegse band, favoriete show was Valkhof Festival tijdens de Vierdaagse. We openden om 18:15 uur en binnen no-time stond het hele veld vol. Dat was van begin tot eind met een glimlach op het gezicht spelen. Een bucketlist-dingetje, als het ware. Het spelen op al die verschillende plekken is heel bijzonder, omdat het telkens een nieuwe ervaring is. Daarom blijft het ook zo leuk om te doen.

-Wat zijn jullie doelstellingen en verwachtingen qua Popronde?
Voor ons staat voorop dat we drie maanden lang plezier gaan hebben, ondanks dat het hard werken wordt. We halen dat plezier uit optreden, dus des te meer we spelen, des te leuker we het vinden. Ons doel is dan ook om zoveel mogelijk op te treden. We hebben inmiddels al negen boekingen binnen, dus dat doel denken we te gaan halen. Het grotere plaatje zou Eurosonic/Noorderslag zijn, met in de zomer een aantal grotere festivals. We hopen met de Popronde onze naamsbekendheid te vergroten en dat daarmee te behalen. Halen we dat niet, dan genieten we die drie maanden alsnog van het hele circus. Dat staat op één.

Qua verwachtingen zijn we erg optimistisch. We zijn een goed georganiseerde band, dus we hopen alle kinken in de kabels voor te kunnen zijn. Minder hoofdpijn staat gelijk aan meer genieten. We werken allemaal ‘gewoon’ naast de band, dus het wordt een uitputtingsslag om dat te combineren. Die energie verdienen we wel weer terug met alle verhalen die we gaan opdoen.

– Staat er voor de band naast Popronde nog meer nieuws te wachten dit jaar, zoals shows of nieuwe muziek?
We hebben net onze tweede single uitgebracht en met die op zak gaan we de Popronde in. We hebben het hele najaar onze agenda’s open gegooid voor alle Popronde-shows, dus daar hebben we onze prioriteit tot en met november liggen. Wellicht dat er nog andere shows tussenkomen, maar met de lengte van Popronde in ons achterhoofd proberen we niet overal ‘ja’ tegen te zeggen. Na de Popronde willen we de studio weer in. Wat we daar opnemen willen we érgens in 2024 uit gaan brengen. Dat is in ieder geval de planning.

De eerste 10 Popronde-shows zijn vast binnen, de felle post-punkgroep is er vanaf de aftrap in Nijmegen bij. Je kunt Femme Fugazi de komende weken geheel gratis gaan zien in:
– 09.09.23 – Nijmegen, De Paraplufabrieken
– 14.09.23 – Leiden, Dranklokaal de WW
– 22.09.23 – Leeuwarden, Neushoorn Café
– 23.09.23 – Amersfoort, Boothill Saloon
– 28.09.23 – Wageningen, Unitas Jongerenvereniging
– 29.09.23 – Eindhoven, PopEi
– 06.10.23 – Den Bosch, Bossche Brouwers aan de Vaart
– 07.10.23 – Haarlem, Lugosi’s
– 08.10.23 – Dordrecht, De Vrijheid
– 13.10.23 – Uden, De Pul

Femme Fugazi maakt deel uit van onze hard’n’heavy Club van 13 NMTH-Talenten tijdens Popronde 2023. Popronde vindt plaats in meer dan 40 steden vanaf 9 september, dus blijf op de hoogte van de line-ups via Popronde.nl. Blijf tevens op de hoogte van Femme Fugazi per Instagram en Facebook, en check hun laatste muziek hier: Deel dit artikel