Neroth

Inmiddels raakt de festivalzomer alweer op zijn eind, maar niet getreurd. Want 9 september is het alweer zover: dan dompelen ons weer onder in een hemels kwartaal aan Poprondes. Meer dan 40 steden, 100 bands, en allemaal gratis en voor niets in de meest uiteenlopende podia, cafés en kelders. Waarvan ook, en wellicht het belangrijkste, de Club van 13 hard’n’heavy NMTH Talenten die een pad van vernieling achter gaat laten! Het was vorig jaar al uitermate genieten, en in 2023 doen we dat gewoon weer over. En om dat vooruitzicht extra mooi te maken halen we eveneens onze Popronde voorstelrubriek weer van stal! Met de Profiles in Popronde gaan we de komende zoveel mogelijk van de 13 bands uit onze Talentselectie voorstellen. Vorige keer spraken we met metalcorekwartet Daniel Brooke, vandaag gooien we Eindhovense black metalcollectief Neroth in de schijnwerpers. 

Black metal zonder screams? Neroth bewijst dat het niet misstaat. Hun eerste EP combineerde de absolute, zielverscheurende rauwheid van black metal met loepzuivere vocalen. Het is een intrigerende sound die de band dan ook richting Popronde heeft gestuurd. Het is gitarist Ihmset die geïnspireerd raakte Neroth op te richten na een wandeling op de Veluwse heidevelden. ”Daar ontstond de kern van een idee dat zich richt op de nieuwe territoria en winstreken van wat black metal nog meer kan zijn. Een idee waarbij atmosfeer centraal staat.” Na dit idee een aantal maanden meegedragen te hebben deed zich in september 2020 de mogelijkheid voor om het idee in praktijk te brengen. De bandleden studeerden namelijk aan de Metal Factory in het Dynamo gebouw, met een positief ontvangen showcase als resultaat. ”Het jaar daarop stond in het teken van het creëren van de eerste EP genaamd Nocturnal Woods, in november 2021 is deze opgenomen in Eindhoven en Mierlo.”

Volle Dynamo
Neroth heeft er inmiddels al flink wat shows op zitten, en ook niet de minste. Ten eerste natuurlijk de Nocturnal Woods releaseshow in Dynamo: ”Een dag die ons altijd bij zal blijven als een succes. Dat is natuurlijk gewoon onwijs gaaf, je debuut EP mogen releasen op zo’n legendarisch podium als de mainstage van Dynamo.” Daar bleef het niet bij, want ook de Little Devil bleef Neroth niet meerdere keren bespaard. ”Het is gewoon altijd gaaf om daar te spelen, de plek is natuurlijk fantastisch, maar ook het publiek is altijd goed en voor ons draagt de atmosfeer bij aan de duisternis die wij onze muziek proberen te laten horen.” Ook Baroeg Open Air vroeg de band te spelen op hun 2022 editie overigens. Een voorproefje van een Neroth show? Die check je hier:

Zoveel mogelijk bereik
Het is natuurlijk een lastige combinatie soms, Popronde en metal. Toch is de band erop gebrand zoveel mogelijk mensen te bereiken. ”We hopen op locaties te spelen waar je normaal niet zo snel een black metalband zou verwachten. Ons doel is om na 30 jaar Noors geïnspireerde black metal, wat overigens fantastisch is, te laten horen welke kanten je nog meer op kan in de black.” Tevens is de band hard bezig met een debuut langspeler, die in 2024 uit gaat komen. ”Binnenkort duiken we daarvoor de studio in. Ook zullen wij op 5 oktober 2023 onze zuiderburen in Diest, België bezoeken om een optreden te spelen samen met Udånde en Besna, op 20 oktober 2023 op Dordrecht Metal Fest en op 23 december 2023 sluiten wij het jaar af in onze thuisstad Eindhoven met Headless Hunter en Obstruktor in Café The Jack.” Eerst maar Popronde, waar de band al bevestigd is voor Popronde Nijmegen volgende week zaterdag 9 september evenals Popronde Apeldoorn op vrijdag 15 september. Blijf op de hoogte van opkomende shows via de Popronde website.

Neroth maakt deel uit van onze hard’n’heavy Club van 13 NMTH-Talenten tijdens Popronde 2023. Popronde vindt plaats in meer dan 40 steden vanaf 9 september, dus blijf op de hoogte van de line-ups via Popronde.nl. Blijf tevens op de hoogte van Femme Fugazi per Instagram en Facebook, en check hun laatste muziek hier: Deel dit artikel