Daniël Brokke met zijn gehele band

Daniel Brooke

Inmiddels raakt de festivalzomer alweer op zijn eind, maar niet getreurd. Want 9 september is het alweer zover: dan dompelen ons weer onder in een hemels kwartaal aan Poprondes. Meer dan 40 steden, 100 bands, en allemaal gratis en voor niets in de meest uiteenlopende podia, cafés en kelders. Waarvan ook, en wellicht het belangrijkste, de Club van 13 hard’n’heavy NMTH Talenten die een pad van vernieling achter gaat laten! Het was vorig jaar al uitermate genieten, en in 2023 doen we dat gewoon weer over. En om dat vooruitzicht extra mooi te maken halen we eveneens onze Popronde voorstelrubriek weer van stal! Met de Profiles in Popronde gaan we de komende zoveel mogelijk van de 13 bands uit onze Talentselectie voorstellen. Vorige keer namen we Utrechtse post-punkers Bowl onder de loep, vandaag schijnen we het licht op de metalcore maestro’s van Daniel Brooke. 

Of na ja, eigenlijk is Daniel Brooke begonnen als eenmansproject uitde koker van Daniël Brokke. Onze eerste kennismaking met zijn muziek kwam van Blood On Her Praa, die met diens gesuikerde melodieën doch heavy metalcore uitbarstingen onze Bruut Nationaal Product playlist binnenkwam destijds. Het is die mix tussen emo, keiharde metal en pop die het ons toch maar even verslavend lekker maken. Die liefde voor muziek begon voor Daniël al op zijn elfde, toen hij geïntroduceerd werd met Hollywood Undead op school. ”Mijn beste maat van toen, Omar, liet mij toen in het computerlokaal Hear Me Now zien. Ik was direct verkocht en zo begon mijn emo fase (die volgens mij ook nooit echt afgelopen is).”

YouTube-covers
Het werd al gauw de aanleiding om de gitaar van zijn vader op te pakken, waarna hij bands als Falling In Reverse, Black Veil Brides, Of Mice And Men en Asking Alexandria ontdekte. ”Niet lang daarna ging ik op mijn eigenzinnige manier YouTube-covers maken, de eerste daarvan was deze. Maar mijn cover van Asking Alexandria werd zelfs 80.000 keer bekeken.” Na wat uitproberen in andere bands, besloot  Daniël in 2019 er een eigen project van te maken. In 2021 werd Daniel Brooke een volledige band, bestaande uit Kees Dost (bassist bij Reality Spill), gitarist Sjoerd Willemsen en broertje Boas Brokke op de drums. ”Mijn eerste EP in 2020 was nog best mild. Maar in 2021 heb ik Anti Anti-Fax gedropt die vrij heavy was, en ik merkte dat dit een stuk beter aansloeg en ik het eigenlijk ook een stuk leuker vond om te maken.”

Escape the Fate
Als band zijn er al wat succesjes behaald. Naast een signing bij White Russian Records, mocht Daniel Brooke ook nog eens optreden met Escape the Fate. ”Dat was echt surrealistisch! We zijn Craig Mabbit nog tegengekomen, en hebben in onze kleedkamer gewoon met hem zitten kletsen.” In geboortestad Zutphen is ook een show bijgebleven, ”Tijdens de Kelder Sessies speelden we voor een volle zaal! De sfeer was echt fantastisch.” Ook een leuk feitje: zie hier een 17-jarige Daniel die meespeelt op de bas bij Asking Alexandria.

Een andere kant van de metal
Qua doel heeft Daniel Brooke grote plannen: ”Onze doelstelling? Deze hele industrie laten zien wat we in onze mars hebben met onze optredens. Mijn muziek op plaat is leuk, maar in een livesetting is het toch een stuk intenser. Ik wil de luchtigheid die veel bands in de late 00’s hadden, terugbrengen met genre bending, over de top energieke shows, en een frisse sound.” Die missie zit al wel snor: er wordt hard gesleuteld aan een albumrelease de komende weken, gevolgd door nog meer nieuwe muziek volgend jaar. ”Daarnaast is een van de grootste doelen van volgend jaar om mee te mogen doen met de Guts And Glory Contest waar je een plek op Jera On Air mee kan bemachtigen.” Meer dan genoeg ambitie dus. Eerst Popronde, waarbij de band al voor zo’n 9 shows bevestigd is, waaronder Nijmegen, Apeldoorn en Den Bosch. Kijk voor alle gratis shows op de Popronde website.

Daniel Brooke maakt deel uit van onze hard’n’heavy Club van 13 NMTH-Talenten tijdens Popronde 2023. Popronde vindt plaats in meer dan 40 steden vanaf 9 september, dus blijf op de hoogte van de line-ups via Popronde.nl. Blijf tevens op de hoogte van Daniel Brooke per Instagram en Facebook, en check hun laatste muziek hier: Deel dit artikel