The Super Soakers anno 2023, foto Kirsten Heskamp

Zoek de verschillen: Super Soakers in 2016, foto Will Thijssen

We zitten weer volop in de Popronde pret met inmiddels alweer een paar hevige weekenden achter de rug. Volledig kopje onder in een hemels kwartaal aan Poprondes. Meer dan 40 steden, 100 bands, en allemaal gratis en voor niets in de meest uiteenlopende podia, cafés en kelders. Waarvan ook, en wellicht het belangrijkste, de Club van 13 hard’n’heavy NMTH Talenten die een pad van vernieling achter gaat laten! Maar zoals we aangaven wilden we voor en tijdens Popronde elke band uit onze hard’n’heavy Talentselectie apart voorstellen. Vandaag sluiten we die rubriek af met de allerlaatste, maar niet de minste, band uit onze NMTYH Talentselectie. Maak hieronder kennis met de lucky number 13: de garagerock deluxe van The Super Soakers! 

Een van de bands in onze NMTH selectie die telkens zo verrassend uit de hoek komt is wel The Super soakers. Als platform hebben we al een lange historie met de band, toen we in 2016 nog een single van hen in de première gooiden. Post-corona is de band weer bijeen, en het resultaat is na enkele EP’s opnieuw weer een frisse mix van garagerock, post-punk, indierock en pop, een sound die ook buiten de contouren van NMTH vele andere doelgroepen aanspreekt. Een goede doorstart zo blijkt, met slechts nog aan het begin van hun Popronde-avontuur: ”In 2022 hebben we vanuit Nijmegen weer een doorstart gemaakt na een 6-jarige stop, een jaar dat vooral in het teken stond van het vinden van een sound die goed voelt. We hebben de luxe dat onze gitarist ook studiotechnicus is, en zo brachten we in korte tijd 3 EP’s uit die flirten met new-wave, post-punk, chamber-pop en indierock. Misschien is de rode lijn eerder te vinden in de teksten die gebruikt worden om socio-politieke fenomenen mee uit te vogelen dan in een specifieke sound.”

A capella gaan in Doonroosje
Een specifieke sound is The Super Soakers dus niet naar op zoek, en dat maakt ze ook zo’n interessante band live. ”Het lijkt ons vreselijk om altijd dezelfde soort muziek te spelen, vandaar dat we proberen onze ‘garagerock’-associatie kwijt te raken en liever een band willen zijn die een show speelt die bij de context, het weer en het tijdstip past en daar de set en liedjes op aanpast.” Jaren terug stond de band nog eens als support voor King Gizzard, maar dit jaar had de band nog een klapper te pakken, als opener voor post-punkers IST IST in een uitverkochte Doornroosje: ”Het was toen enorm bevrijdend om eens goede monitors te hebben. En omdat we een nieuw bandlid hebben dat goed kan zingen, hebben we toen de set ook geopend met een 3-stemmig a cappella nummer, wat heel goed uitpakte. Toen merkten we hoe blij we waren met onze nieuwe aanwinst Frankie.” The Super Soakers nog niet gezien? Voordat ze volgende week Popronde Utrecht aan doen, kunnen we deze sessie op Valkhof alvast tippen:

The Super Soakers anno 2023, foto Kirsten Heskamp

Huilen in de moshpit
The Super Soakers heeft nog aardig wat shows voor de boeg. En dat is maar goed ook, want frontman Mart wil zoveel mogelijk bandchemie kweken: ‘‘Door veel te spelen hopen we onze stage presence om te vormen tot een band versie van de bekende Totaalvoetbal opstelling van 74, waar iedereen even onmisbaar als inwisselbaar is. Misschien hang ik wat vaker m’n gitaar af om te fronten en neem ik eventueel m’n saxofoon mee, daarnaast kwamen we erachter dat onze manager Madelief een heel goed gevoel voor percussie heeft, en zijn we het front manschap aan het rouleren door iedereen te laten zingen, met de meest centrale microfoon als brandpunt voor het oog van het publiek. Nu lukt het trouwens vooral om bij de ene show de zaal te laten ontploffen en bij de andere het publiek te roeren, het ultieme doel is toch wel om mensen te laten huilen in de moshpit.” Dat is al ambitie genoeg, maar er zijn nog meer doelen volgens Mart: ”Een boeker vinden, de Popronde eindshow in de Melkweg te doen en een show op Noorderslag binnen te slepen. En het debuut album af te maken wat na dit avontuur het stokje overneemt om verder mee te vlammen.”

Nog meer plannen
Alsof dat nog niet genoeg is, brand Mart eveneens los bij de vraag wat er nog meer op komst is: ”Er ligt nog een single aan te komen en we spelen twee support shows voor Personal Trainer in het najaar. Daarnaast zijn we begonnen met het opnemen van ons debuutalbum, en hebben nu een 14-tal Popronde shows staan. Zoals gezegd willen we onszelf niet per se vastpinnen aan een vaste live-vorm, vandaar dat we zowel akoestische, ‘mooie’ en volle-gas-shows doen. Om zo de tegenstrijdigheid, veranderlijkheid en verschillende smaken binnen onze band allemaal eer aan te doen. Vandaar dat we waarschijnlijk ook nog een akoestische EP uit gaan brengen met gestripte versies van eerder uitgebrachte nummers. Ik ga zelf ook altijd heel lekker op de MTV Unplugged dingen in de jaren 90. Daarnaast zitten er twee leden van ons ook in Bumble B. Boy en staan er buiten Popronde om vooral ook shows daarvoor vast.” Grootse plannen voor een band met een grootse sound. Er staan nog minstens tien shows voor de boeg, missen is dus geen optie. Check alle data via hun Popronde-profiel.

maakt deel uit van onze hard’n’heavy Club van 13 NMTH-Talenten tijdens Popronde 2023. Popronde vindt plaats in meer dan 40 steden vanaf 9 september, dus blijf op de hoogte van de line-ups via Popronde.nl. Blijf tevens op de hoogte van de band per Instagram en Facebook, en check hun laatste muziek hier: Deel dit artikel