Mastodon

Mastodon

Laster - Ons Vrije Fatum

Vernieuwende black metal van het Utrechtse Laster, de Roadburn Introduces act op zaterdag 22 april in Cul de Sac

DONDERdag en na enige fysieke malheur is NMTH x Pinguin Radio helemaal terug. Met verrassende muziek uit België, Nederland, Frankrijk, Rome, Zweden, Portugal (met Noors tintje) en Amerika. En met een zware focus op Roadburn, Rock Werchter en Graspop. Zo draaien we twee van shoegaze tot black metal zeer uiteenlopende acts van ons Roadburn-podium en zwaargewichten Mastodon en Thurston Moore, die we op de weides van Graspop en Werchter gaan terugzien.

Al dat en zoveel meer vanaf 15.00 op:

LUISTER HIER naar de uitzending

In totaal kreeg je al méér dan 46 uur (bijna aan dat tweede etmaal, ook de Spotify-playlist gaat hard!) speciaal door NMTH geselecteerde nieuwe muziek uit binnen- en buitenland, zo de digitale ether ingestuurd voor de échte radio-experience en op je bordje. En we gaan gewoon door… Dus gooi die slof erin! Zet de speaker op standje elf, gooi die haren los en breek samen met ons de week in twee!

Helemaal onderaan staat de playlist van de vorige weken, deze zal ná de herhaling wekelijks worden bijgetapt als een heerlijk vers bier.

Uitzending Never Mind The Hype vs. Pinguin On The Rocks:
Donderdag van 15:00 – 16:00 uur
Herhaling Never Mind The Hype vs. Pinguin On The Rocks:
Zondag van 19:00 – 20:00 uur

Meer Harde Nieuwe Muziek vind je hier


1. Rhea – Change
Een van de minst bekende bands als opener? Dat lijkt maar zo. Het Belgische Rhea mag dan nog heel jong zijn, en in het thuisland meer gillende meiskes op de been brengen, Nederland begint in rap tempo om te gaan. Niet zo gek, als je de catchy doch stevige rocktracks van de groep hoort. Change heet de verse single.

2. Travoltas – Dying To Do That With You
Heel pakkend is ook deze single van Travoltas, de punkrockende en -poppende mannen uit Brabant die opeens helemaal terug zijn. 21 april komt het nieuwe album Until We Hit The Shore uit op White Russian Records en pak vast door met deze eerste single.

3. Automatic Sam – Tarantula
Jawel, daar is de tweede goede single, inclusief dito video, van Automatic Sam in korte tijd. Niks te vroeg, want 31 maart komt derde album Arcs uit op Goomah Music. Presentatie in Merleyn die avond, meer informatie in dit artikel en de Gelderse rockers ‘mean business’ zo hoor je ook in Tarantula overduidelijk.

4. Baby Galaxy – Untitled
Baby Galaxy was voor ons een relatief nieuwe band uit Maastricht, en dus stelden we die snel aan je voor middels dit interview (plus noisy sessie). Het trio bracht 1 maart het debuutalbum Mighty Night uit op Subroutine Records. Die presenteren ze deze vrijdag 24 maart in de Muziekgieterij te Maastricht. De plaat is live op tape opgenomen en te bestellen via Bandcamp:

5. Paceshifters – Draw A Blank
Paceshifters hebben de post-grungy plaat al uit en ze gaan niet alleen op Waiting To Derail (uit op Goomah) onvervalst hard. Live gaat het ook zeer voor de wind en het trio schijnt ook al iets getekend te hebben. Tijd voor de tweede single/video gents. Wij kunnen alvast niet wachten op de albumpresentatie vanavond in Paradiso, zondag reprise in een uitverkochte V11 en vervolgens komen ook Cafe Wilhelmina (Eindhoven), Ekko, Podium Asteriks en Hedon (uitv.) aan de beurt.

6. Slow Crush – Dizzy
Veel Roadburn ook weer deze uitzending en dit is een van de meest verrassende en verraderlijke bands op het NMTH podium in Cul de Sac. Slow Crush speelt zaterdag in het Belgische, door Ruffstuffmusic samengestelde, smaldeel van de programmering. De groep is sowieso het meest lieflijke en dromerige dat we je offreren, maar de groep heeft ook een shoegaze noisy kant die ze naar Smashing Pumpkins en (recenter) Nothing voert en daar is helegaar niks mis mee.

7. Thurston Moore – Cease Fire (Radio Edit)
Held van Sonic Youth en andere faam. Thurston Moore staat (onder meer) ook bekend om zijn politiek- en maatschappijkritische teksten. Het hagelnieuwe Cease Fire zegt ja tegen power of love en nee tegen de power of guns. Moore en zijn groep zijn net bevestigd voor Rock Werchter, en het uitverkochte Best Kept Secret en we zien naar beide ontmoetingen zeer uit. Vandaag komt de lange Amerikaan daar nog overheen met de aankondiging van een nieuwe plaat: Rock n Roll Consciousness komt 28 april uit via Caroline International en de eerste single Smoke Of Dreams vind je hieronder. Die gaat nog een stuk meer onderhuids dan onze recente favoriet Cease Fire, die opvallend genoeg niet de plaat haalt. Zonde.

8. Pallbearer – I Saw The End
Meer Roadburn: Na de uitstekende langspeler Foundations of Burden (en een EP in 2016) is er nu een nieuwe plaat in het vooruitzicht en hier de heerlijk gevarieerde tweede single I Saw The End. Heel knap wisselend van luchtiger naar zwaar, ook qua vocalen, maar Pallbearer houdt het toch doom to the bone. 24 maart komt de nieuwe studioplaat Heartless uit. De groep uit Arkansas stond al twee keer eerder op Roadburn, maar niet eerder met zo’n repertoire en ijzeren reputatie.

9. Mastodon – Show Yourself
Hadden we het net over Werchter? Graspop is nog zo’n Belgisch festival van grote naam en faam. Een van de bands die we daar ab-so-luut, no-matter-what-er-ook-gebeurt moeten zien is Mastodon. De Amerikanen lijken misschien wat minder weerbarstig te opereren, maar doen nog steeds heel erg hun eigen ding. We stelden je pas al aan de nieuwe video voor en nu is het tijd de track ook door je radio te pompen.

10. Ritual Boogie – La Décadence
Van Ritual Boogie hadden we nog nooit gehoord, geven we eerlijk toe. De naam zorgde voor een eerste gefronsde wenkbrauw, de omschrijving psychedelic acid-rock voor de tweede en bij die heerlijk opgebouwde, groovende boogiesong waren we totaal om. Eindelijk eens een Franstalige track over je radio en dat was ook hoog tijd.

11. Black Rainbows – The Red Sky Above
Heavy! Black Rainbows hebben we vaker gedraaid en de zwaar ronkende Romeinen stellen weer niet teleur. Denk aan heavy psychstoner met een 70ies Sabbath-vibe en een Red Fang-groove. Errug lekker ja. Deze nieuwe track kwam tot ons via een sampler van het erg fijne Heavy Psych Sounds label, die morgen (24-3) uitkomt en zeer de moeite is.

12. Laster – Bitterzoet
Het Utrechtse Laster is de focusact (Roadburn Introduces) op het NMTH-podium zaterdagmiddag in Cul de Sac en als frontrunner van de ‘New wave of Dutch black metal’ zag je die niet aankomen op deze radiomiddag. Fout! Laster is juist geselecteerd omdat ze zo’n eigen draai aan black metal geven en dat komt in Bitterzoet wat ons betreft heel goed naar voren: melodieus en melancholisch zo mooi aangekleed dat het gekrijs haast behaaglijk voelt. Afijn, dat kan onze recensent veel schoner onder woorden brengen.

13. The Doomsday Kingdom – Hand Of Hell
Weer een doomband die de zware muziek ‘verluchtigt’ met een cleane vrouwenstem, iets dat voor ons wonderwel werkt. De als creatieve spil van Candlemass bekende Zweed Leif Edling formeerde dit nieuwe project, dat meteen op de Roadburn zondag te zien is. Sterker ze doen er hun eerste show ooit. Het zelfgetitelde debuutalbum komt 7 april uit via het grote Nuclear Blast Records.

14. Earth Electric – Meditate Meditate
Earth Electric is een Noors-Portugese groep hard- en psychrockers rond Rune Eriksen (ex-Mayhem). Debuutalbum ‘Vol.1: Solar’ komt 12 mei uit via Season Of Mist. Dit is de eerste single, nadat we onlangs al de opvolger draaiden. De stem van Carmen Simões (gastvocalist in Moonspell, ex-Ava Inferi) geeft de groep wat eigens.


Alle muziek die we op Pinguin Radio draaiden (voor zover op Spotify) in een playlist:Deel dit artikel