Baby Galaxy, foto Carola Mascheraux

Baby Galaxy, foto Carola Mascheraux

Opeens zagen we meer en meer berichten over Baby Galaxy en hoorden we het dromerige, licht noisy rockende Mighty Night, dat zeer in de smaak viel en het titelnummer van het aanstaande album bleek. Ook bleken we het Maastrichtse trio al eens op het fijne Incubate Festival gezien te hebben. Hm, wat is hier aan de hand? Subroutine Records bracht de plaat op 1 maart uit en daar stond nog meer van dat spul op, waarop we eerlijk gezegd al sinds de jaren ’90 hard gaan en dat nu ook door best wat Nederlandse bands in een aantrekkelijke nieuwe jas gehesen wordt.

We spitsten nog wat oren en trokken agenda’s toen we vernamen dat Baby Galaxy die debuutplaat op vrijdag 24 maart presenteert in het Maastrichter podium de Muziekgieterij. Verrassing! Nadat het nummer Untitled onze Pinguin Radio on the Rocks uitzending haalde, kregen we een sessie onder ogen met een prachtige uitvoering en daar de ook niet verkeerde track Untitled als bonus bij. Tijd om Baby Galaxy wat vragen te stellen. Zanger-gitarist Nick Jongen was zo goed om openhartig te antwoorden. Hieronder kun je ook wat wijzer worden, maar check eerst die sessie:

– Baby Galaxy lijkt een beetje uit de lucht te komen vallen? 
Hey, Never Mind The Hype! Ik begrijp wel waar die indruk vandaan komt, maar schijn bedriegt.

– Wees eerlijk: ligt het aan ons, of waar komt de band vandaan?
Komt ‘ie dan, goudeerlijk: wij zijn alle drie, individueel, al heel lang met muziek bezig. Robbert en ik spelen al tien jaar ononderbroken in bands en Kees heeft zich vooral bezig gehouden met het maken van allerhande thuisopnames, dj’en en het produceren van beats. In die zin is er sprake van een lange aanloop. Maar wellicht heeft men dit niet zo opgemerkt, haha.

– Waar hadden we BG al van moeten of mogen kennen?
Wellicht van onze andere bands, zoals bijvoorbeeld Sleep Kit of Bounty Island. Met die bands hebben we ook één of meerdere platen uit en touren we veel in het buitenland. Voornamelijk in het buitenland eigenlijk. Dat ligt geografisch ook wel voor de hand. We vinden het echter superleuk, dat we nu wel worden opgemerkt in Nederland. Nu zijn we net echte Nederlanders (grapje).

– Jullie stonden toch al op Incubate en Eurosonic toch?
Dat klopt! We hebben echter niet op het officiële Eurosonic gespeeld, maar als onderdeel van de randprogrammering. Dat waren echt leuke shows. Vooral de show in Vera vonden we cool. Ook aan onze show op Incubate hebben we veel positieve herinneringen.

– Limburg, en zeker Maastricht, ligt voor veel Nederlanders niet direct in de loop. Is dat een voor- of nadeel?
Dat klopt. In de praktijk vormt dat echter geen probleem. We proberen regelmatig zowel lokaal als in de Randstad te spelen. En natuurlijk een stuk of honderd keer per jaar in Groningen. Wij zijn over het algemeen reislustig.

– Een goede manier om de rest van Nederland te veroveren is dan vaak de Popronde. Voor jullie ook?
Wij hebben ons ingeschreven. Alleen Robbert heeft er ooit eerder aan meegedaan… Kees en ik hebben er geen ervaring mee. We horen er echter hele goede dingen over. Als het niet conflicteert met andere tourplannen, dan komen we graag spelen.

Schildering Phoebe S.G. Summers, layout Marc van der Holst

Schildering Phoebe S.G. Summers, layout Marc van der Holst

– BG heeft net een sterke debuutplaat afgeleverd, met invloeden van 90ies indierock, shoegaze en noise. Zijn jullie kinderen van de nineties? 
Als je het heel breed interpreteert: ja. Kees en Robbert zijn geboren in de jaren 80 en ik ben geboren in 1991. Zij konden MTV2 al net iets scherper horen terwijl ik nog vage vlekken zag na mijn moeders zware bevalling. We zijn opgegroeid in een tijd waar alternatieve muziek een breed publiek vond en dat was goed. Ik keek als kind de ganse dag muziekzenders en toen we 12 waren luisterden we allemaal naar Nirvana.
Maar wat wellicht belangrijker is dan de onontkoombare aanwezigheid van alternatieve rock in de jaren 90, is de honger om deze muziek en de cultuur er rondom te vinden. Wij verdiepen ons graag in genres, platen, trivia, links tussen bepaalde bands, labels, scenes, etc. We zijn alle drie op een dagelijkse basis intensief met muziek bezig en dat verbindt ons.

– De plaat wordt de 24e gepresenteerd in de Muziekgieterij, is verschenen bij Subroutine Records en Lexicon doet de boekingen. Alle zaakjes voor elkaar dus? 
Wij vinden het superfijn om met deze partijen samen te werken. Alle zaakjes voor elkaar… Ik begrijp de gedachte, maar we hebben nog meer plannen. In eerste instantie gaan we een tweede plaat opnemen later dit jaar, veel meer spelen in het buitenland en vooral beter worden in wat we doen. Met het oog op progressie denken we, dat we nog veel dingen kunnen en moeten doen. Dat neemt echter niet weg, dat we binnen Nederland onze zaakjes wel redelijk voor elkaar lijken te hebben. We zijn er echt heel dankbaar voor.

– Jullie gaan eerst even flink in Duitsland spelen. Waarom juist daar?
Klopt! Als je goed doorrijdt, zou je binnen een dag naar de andere kant van Duitsland kunnen rijden. En als je toch al daar bent, dan kun je net zo goed nog een stukje verder rijden. De enige werkelijke drempel is het regelen van de shows. We hebben echter met onze andere bands connecties opgebouwd door de jaren heen en is dat nu niet meer zo moeilijk om te regelen. Bovendien zijn we reislustig, zoals ik al zei. Verleden september waren we ook op tour door Europa. Toen hebben we in Nederland, Duitsland, Tsjechië en Oostenrijk gespeeld.

Op tour gaan met je vrienden en dag in dag uit bezig zijn met wat je het liefst doet… we kunnen weinig betere dingen bedenken.

– Wat is verder de ambitie voor de komende tijd/waar zien jullie jezelf over een half jaar?
We zijn net begonnen met het schrijven van onze volgende release. Deze gaan we eind dit jaar opnemen. Verder hebben een rits shows gepland om onze onlangs verschenen lp Mighty Night te promoten. En als ik in onze agenda kijk, dan zie ik dat we over precies een half jaar op tour zijn door Europa. Zin in!

– Vanwaar deze sessie in het Duitse Mannheim?
We kennen Christian van de Rama studio in Mannheim al een tijdje. Een hele aardige, betrokken knakker die in de volksmond ook wel de Europese Steve Albini wordt genoemd. Haha. Hij was enthousiast over onze plaat en nodigde ons uit voor deze sessie. Daar hoefden wij geen seconde over na te denken.

Het was ver vooruit gepland, omdat ze nauwelijks vrije dagen hebben bij Rama. We hebben ons er dus lang op mogen verheugen. Het was fantastisch om samen te werken met de Rama crew en omringd te zijn door hun top notch apparatuur.

– In de sessie horen we de nummers Untitled & The Lonely End. Waarom is voor deze gekozen?
Deze nummers hebben we gekozen, omdat ze een contrast vormen met Mighty Night en Home Alone I & II, de eerste en tweede single van onze plaat. Deze nummers zijn iets rauwer. Mighty Night zou als eerste single een voor de hand liggende keuze zijn geweest, maar het leek ons een goed idee deze kans aan te grijpen om de diversiteit binnen ons repertoire te laten horen. We hebben de nummers, net als op onze plaat LIVE, aan elkaar vast in één en dezelfde take opgenomen.

Tijd voor tourdata en daaronder vind je de hele plaat via Spotify:
20.03 Bocholt (GER), Vogelhaus w/ Heim
21.03 Cologne (GER), Stereo Wonderland w/ Heim
22.03 Kassel (GER), Goldgrube w/ Heim
23.03 Tilburg (NL), Hall Of Fame
24.03 Maastricht (NL), Muziekgieterij
01.04 Cologne (GER), PrivateDeel dit artikel