Laster_RB17 Roadburn 2017Hard gaan deel 2! Stormachtige aankondiging van jewelste. De vorige editie ingezette samenwerking tussen Roadburn Festival en Never Mind The Hype krijgt een vervolg op Roadburn 2017. Met gepaste trots hosten we wederom van donderdag tot en met zondag (20 t/m 23 april) het complete programma in Cul de Sac, dat traditiegetrouw in het teken staat van aanstormend Nederlands en Belgisch talent en daar dit jaar wat pittige Engelse, Canadese, Amerikaanse en Finse waar aan toevoegt. Ook een goed gebruik is de Roadburn & NMTH Introduces act op zaterdagmiddag: Een Nederlandse of Belgische act waar zowel het festival als dit platform zwaar in geloven. Een groep waarvan we vinden dat die meer aandacht verdient en verwachten dat die dat ook gaat krijgen. DOOL (dat vrijdag de sterke debuutplaat afleverde) is daarbij een meer dan treffend voorbeeld. In 2017 gaan die schijnwerpers vol op Laster, een Utrechtse black metal en zoveel meer band, die net tweede plaat Ons Vrije Fatum afleverde.

Tip: Check de radiouitzending op Pinguin on the Rocks die precies 15.00 uur begint met veel Roadburn-muziek.

LASTER
Laster begint zaterdag al om 13.45 uur. Na eersteling De Verste Verte Is Hier (uit 2014) verscheen op 9 januari Ons Vrije Fatum bij Dunkelheit Produktionen. Denk aan atmosferische black metal met poëtische, spaarzaam verstaanbare Nederlandse zang en gekrijs, of naar eigen zeggen: ‘obscure dance music’. De Utrechters lopen voorop in wat wel als ‘New Wave of Dutch Black Metal’ wordt getypeerd, een stroming NL black bands die tot ver over de grenzen opzien baren en waar we onder meer in Cul de Sac veel meer van gaan zien deze Roadburn. Wees op tijd.

CUL DE SAC
Cul de Sac is dé muziekkroeg van Tilburg, die net om de hoek vanaf Roadburn-thuisbasis 013 zit en bovendien gerund wordt door hele lieve en muziekminnende mensen. Super, dat ze ons weer verwelkomen en Roadburns vijfde podium hosten.

Tot het programma aldaar behoren groepen waarvan we je al nieuwe muziek boden op site en/of radio, zoals Bathsheba, Telepathy, BEAR, Mantis, Joy, Ortega en Stone In Egypt, maar ook tal van acts die we nu ten volle ontdekken en vandaag aan je voorstellen. Die vind je allemaal in dit artikel, waarbij we voor een deel schatplichtig zijn aan de schier oneindige muziekkennis van Mr. Roadburn Walter Hoeijmakers.

We lopen per dag en per band door het programma, dat je ook overzichtelijker kunt vinden op het fraaie artwork van Costin Chioreanu (flyers per dag) . Timetables zullen volgen, dit is simpelweg de dagindeling.


DONDERDAG 20 APRIL

BATHSHEBA
Bathsheba is niet zo bijbels als de naam doet vermoeden, maar meer van de atmosferische doom en sludge. De groep uit het Belgische Genk bracht onlangs de inktzwarte track Demon 13 uit (vanmiddag op je Pinguin Radio). Het album kwasm 24 februari uit op Svart Records.

HARSH TOKE
Na de uitermate bedwelmende sets van Harsh Toke op Roadburn en Desertfest likten we heel wat vingers af bij deze bevestiging. Zware psychedelische, bluesy jams die nooit op hoeven houden wat ons betreft en de groep uit San Diego is er gelukkig scheutig mee. Trip! Harsh Toke doet ook nog een Roky Erickson tribute op vrijdag.

Thursday cul de sac Roadburn 2017JOY
Death Alley-labelmaten Joy verzorgden al eens een zeer memorabele Incubate-gig voor ons en de gezamenlijke tour met stadgenoten Harsh Toke voert gelukkig ook naar Tilburg. Laatste plaat Ride Along is een must voor liefhebbers van zware psych, boogie, blues en 70ies rock, de grooves en het psychedelische riffwerk… pfoe!

ORTEGA ft. GNAW THEIR TONGUES
Ortega verzorgde met Sacred States een van de beste vaderlandse doomplaten van 2016 en intrigerend genoeg komen ze samen met het morbide eenmansproject Gnaw Their Tongues. Groningen meets Drachten in een combinatie waar we niet meer van durven te zeggen dan dat het experimenteel, noisy, doomy en vernietigend wordt.

RITUAL OBJECT
Ritual Object is de uit de hand gelopen persoonlijke meditatiehulp van Andy Curtis-Brignell (van eenmans post-metalband Caïna). Op Roadburn speelt hij herinterpretaties van materiaal van Amuttadorri, zijn plaat die volledig is opgetrokken uit orkestrale samples en bedoeld is om de effecten van slaapverlamming op te wekken.

VERWOED
Hadden we het over de harde golven van vaderlandsch zwart metaal gehad? Reken Verwoed daar ook maar toe. Denk aan inktzwarte, schizofrene, hallucinerend, atmosferische black, die gevangen is op de angstaanjagend en tegelijk zalvende plaat, die ze toepasselijk Bodemloos gedoopt hebben.

 


VRIJDAG 21 APRIL

Ondanks de schaalvergroting (+1000 man dankzij uitbreiding 013) presenteert Roadburn al voor het tweede jaar een bijzondere inhoudelijke verdieping, gelaagd- en veelzijdigheid die we verder vooral bij een festival als Le Guess Who? tegenkomen. Knap, en dat zeggen we niet als partner. Het is serieus moedig (en al jaren onderscheidend) hoe Roadburn verder durft te kijken en onder meer avant-garde, psychfolk, experiment en wat al niet meer opzoekt. Deze editie kom je met Zeal & Ardor (gospelblues meets black), The Bug & Dylan Carlson (hippe Ninja Tune hiphop/dubstep/jazzcore-producer meets Earth-frontman) en Dälek (experimentele US hiphop/noise) al aardig breed aan je trekken.

Friday cul de sac Roadburn 2017JONKOKLAPPER
Jonkoklapper is ook een aparte watervogel in de Cul-bijt. Het Amsterdamse collectief maakt een hevig in drugs en doom gedrenkt compromisloos geheel, dat getypeerd wordt als ritualistische doompop. Check track (en sicke video) Offer hieronder en besef hoe verstandig het is dat het drugsbeleid voor buitenlanders versoepeld is… (met een Roadburn-bandje mogen ze legaal marihuana-producten kopen in lokale shops).

RITUAL OBJECT
Daar is Andy Curtis-Brignell van Ritual Object weer, maar nu met een project met de tegenovergestelde uitgangspunten… A Field Guide to Psychic Warfare heet het en in de strijd gaan onder meer synthesizer-tapijten en gesproken samples.

ZAUM
Doomduo Zaum zet in op monolythische mantra’s en zet daarvoor bas, drums, synths, sitar en melodieuze, duistere tot Mongoolse keelzang in. Nieuwe plaat Eidolon is net uit en bestaat uit twee composities van ieder 21 minuten.

TELEPATHY
Een van de fijnste post-metalgroepen die we afgelopen jaar ontdekten kwam ‘gewoon’ uit Colchester/Bristol. De Engelsen serveren instrumentale sludge en post-metal met prog-trekjes, die berespannend en strak van de plaat komt. Debuutplaat Tempest is zeer de moeite.

KURO
Ook uit Bristol komt Kuro, een man-vrouwduo dat duistere kamermuziek met drone, psych en jazz-motieven kruidt. Avant-gardistische noisy en dan weer elegante, schone soundscapes van de klassieke violinist Agathe Max en experimentele producer Gareth Turner. Ze doen ook (elders) een jamsessie met GNOD op zaterdag.


ZATERDAG 22 APRIL

LASTER
Hadden we je al over verteld. Scroll dus omhoog voor de Roadburn & NMTH Introduces, Utrechtse black metalband Laster. En wees tijdig in Cul de Sac, de show begint al om 13.45 uur.

Roadburn 2017_RuffstuffMusicRUFFSTUFF MUSIC
Voor het avondprogramma werken Roadburn en Never Mind The Hype wederom samen met Ruffstuff Music, het Belgische boekingskantoor dat ons de afgelopen jaren klappers als Your Highness, King Hiss, Tangled Horns, VVOVNDS, Grimmsons en We’rewolves bracht. Dat schept vertrouwen en verwachtingen die door de eerste luisterbeurten alvast niet beschaamd worden.

BEAR
Bear draaiden we twee weken terug al op de radio en wel omdat de Belgische math-/techmetal-groep de brute single ‘Masks’ losliet. Het nummer stamt van het derde album ‘///’, dat 7 april (mooi op tijd voor deze gig) uit zal komen via Basick Records. Dit kon wel eens het meest heftige en chaotische optreden van de dag worden.

HEDONIST
We maakten net een bruggetje van onze stamppot naar Hedonist en met reden: de Genkenaren stampen die stonerdoom en rock ’n roll hard aan zeg. Fiks groovend en donderend ook. Motörhead meets High On Fire en als er ooit een reden was om in de Cul bier in plastic glaz… Ho, de general manager roept ons tot de orde. Die reden is er niet, nooit niet, zelfs niet bij Hedonist.

LOTUS
Antwerpse hardcore! Lotus heeft – zoals het een ambitieuze hardcoreband betaamt – al aardig wat meters in de Europese hardcorescene gemaakt en de strategie luidt als volgt: korte, ongecontroleerde energiestoten, vernietigende breakdowns en doodsbenauwde vocalen.

MANTIS
De tweede EP van Mantis, Welp, zorgde hier voor vier schoten in de roos en het titelnummer was helemaal prijs: de Limburgers serveren zo(zelf)genaamde ‘pogojazz’: een weergaloze mix van post-rock, noise, prog, hardcore en freejazz. Instrumentaal, complex en razend energiek. Invloeden: Russian Circles, At The Drive-In en Deafheaven…

SLOW CRUSH
Slow Crush weet nogal naam te maken de laatste tijd. En hoewel we geen mainstream airplay of Pinkpop-boeking voorzien, heeft het viertal rond zangeres Isa Holliday wel de beste papieren om te ‘crossoveren’ naar een breder publiek. De mix van post-punk en shoegaze beklijft aan alle kanten, herinnert aan Smashing Pumpkins en Slowdive en de groep is al ‘de Belgische Nothing’ genoemd.


ZONDAG 23 APRIL

Sunday cul de sac Roadburn 2017FAAL
West-Brabant in het huis. De naam en het bandlogo doen vermoeden dat de zeskoppige groep uit Breda een exponent van de florerende NL black scene is, maar dat zit net anders. Faal maakt allesversplinterende funeral doom: doom metal met ‘blackened’ en post-rock invloeden. Check die twee platen op Ván Records.

JAYE JAYLE
Jaye Jayle zagen we niet aankomen. De groep uit Louisville, Kentucky, is opgericht door Young Widows’ gitarist/vocalist Evan Patterson. Hij maakte al een plaat met Emma Ruth Rundle en richt zich meer op de spookachtige kant van psychedelica.

MNHM
Aangezien onze eerste Doomstad-avond afgesloten (platgewalst en uiteengeslagen meer) werd door een groep Belgen, aangevoerd door een dolleman in een MNHM-shirt, durven we deze wel aan. Sowieso want MNHM, is eigenlijk Mannheim en dat kennen we als Gelderse noise- en mathrock bestaand uit leden van Dead Neanderthals en DNRWAYF. Hun spacedoom krijgt die extra, onderscheidende vibe door de saxofoon.

SINK
Daar is op dag 4 de eerste Finse band in Cul de Sac. Een Finse psychband met zoveel meer invloeden, die nu eens verwilderend of sinister en dan weer dromerig over komen. Probeer laatste album Ark Of Contempt And Anger voor een über-experimentele ervaring.

STONE IN EGYPT
Stone In Egypt is dan weer wat meer rechttoe rechtaan en daar hebben we ook op zondag best behoefte aan. Het Nederlandse trio kwam onlangs terug na een pauze van zeven jaar en het is dit jaar 20 jaar sinds de oprichting. Ervaring genoeg en zo zwaar ronkend hebben we onze stoner graag.

TURIA
Afsluitend (in dit artikel in ieder geval) komen we uit bij meer NL black metal. Turia, uit Nijmegen en Amsterdam, is met het nodige mysterie omgeven. Hoog tijd om nader kennis te maken dus. Kom maar door met die zondag black mis, wij nemen volgaarne het risico De Toorn Der Goden over ons af te roepen. Zet je tanden in tweede plaat Dede Kondre en vooral: onderga deze pure, krijsende black metal live.Deel dit artikel