Canshaker Pi op Noorderslag, foto Rick de Visser

Canshaker Pi op Noorderslag, foto Rick de Visser

DONDERdag en dus heavy muziek door je trommelbuizen van NMTH via de wekelijkse radioshow op Pinguin on the Rocks. We hebben weer 15 verse tracks voor je die van heavy naar alternative naar deviant to the bone gaan.

LUISTER HIER naar de uitzending

Maia & James Williamson, foto: Franklin Avery

Maia & James Williamson, foto: Franklin Avery

Zelden zal een NMTH x Pinguin uitzending je zo heen en weer slingeren, want we openen met het verraderlijk lieve Cherry Glazerr om dan door te pakken met de nu internationaal scoren fuzzpunkende Canshaker Pi, schakelen onverwacht en Beatlesque terug met de nieuwe Ty Segall, dan rockt The Stooges-gitarist James Williamson weer hard (met een 19-jarige zangeres) en dat gaat zo even verder. De Belgische Double Veterans komen met een sleazy onderhuidse surprise die druggy en psychpunkend aanvoelt als Fat White Family, met het Eindhovense capcap…cap kom je in een trippost-rockende trip en minstens zo schoon en verraderlijk zijn de doomy Rotterdamse Popronde-kanjers van GOLD.

We hebben ook garagerock uit noordelijk Groningen, spijkerharde stonersludge van de Utrechtse bazen OBESE en een dubbele garageblueser die wel heel smerig uitpakt. Dayum. En… dan sluiten we af met de moeder van alle Roadburn-bevestigingen: Wolves in the Throne Room. Live in 2008 opgenomen en gruwelijk. Beware.

In totaal kreeg je al méér dan 29 uur (ruim een etmaal!) speciaal door NMTH geselecteerde nieuwe muziek uit binnen- en buitenland, zo de digitale ether ingestuurd voor de échte radio-experience en op je bordje. En we gaan gewoon door… Dus gooi die slof erin! Zet de speaker op standje elf, gooi die haren los en breek samen met ons de week in twee!

Helemaal onderaan staat de playlist van de vorige weken, deze zal ná de herhaling wekelijks worden bijgetapt als een heerlijk vers bier.

Uitzending Never Mind The Hype vs. Pinguin On The Rocks:
Donderdag van 15:00 – 16:00 uur
Herhaling Never Mind The Hype vs. Pinguin On The Rocks:
Zondag van 19:00 – 20:00 uur

Meer Harde Nieuwe Muziek vind je hier


1. Cherry Glazerr – Nurse Ratched
A capella en lieflijke opening van dit radio-uur, dat bijna net zo verraderlijk is als Cherry Glazerr. Drie weken geleden draaiden we I Told You I’d Be With The Guys en dit is de tweede single. Cherry Glazerr is het geesteskind van de 19-jarige Clementine Creevy uit Los Angeles. Op haar 15e schreef ze haar debuutalbum op haar slaapkamer, een verzameling hoekige catchy indie rocksongs uitgebracht door Burger Records. Inmiddels heeft ze een rockband en zit ze op Secretly Canadian, waar 20 januari 2017 het album ‘Apocalipstick’ uitkomt. En opgelet want Cherry komt naar Nederland, zo leerden we zojuist. Ze is vastgelegd voor de showcase-avond DICE en staat aldus (met o.a. EKKAH) op 18 februari in TivoliVredenburg.

2. Canshaker Pi – Jals
Canshaker Pi presenteerde de plaat gewoon op Le Guess Who?, iets dat niet veel Nederlandse bands gegeven is. Dat geldt ook voor een feature op Stereogum en ook die kunnen de Amsterdammers afstrepen. Stereogum oordeelt: “an infectious romp, weaving in and out of vintage rock, fuzz, and punk and easily ramping up and down at the perfect moments”. Die knappe debuutplaat wordt deze vrijdag (morgen) nogmaals voorgesteld en wel in de Oedipus-Brouwerij (Mokum-Noord), met Pip Blom in het voorprogramma. We hadden je al verteld dat Stephen Malkmus (Pavement) de plaat heeft geproduceerd toch?! Dit is de openingstrack van het album.

Ty Segall op Down The Rabbit Hole, foto Christel de Wolff

Ty Segall op Down The Rabbit Hole, foto Christel de Wolff

3. Ty Segall – Orange Color Queen
Ty Segall komt met een nieuwe plaat dus vlaggen uit! De eerste single is niet wat je zou verwachten (wat wel weer des Ty’s is), maar opvallend melodieus, downtempo en best een beetje Beatlesque. Ditmaal geen Ty & The Muggers, geen Fuzz, geen GØGGS of wat dan ook, maar wel zijn tweede plaat op eigen naam. Die titelloze langspeler komt 27 januari 2017 via Drag City/V2 en daarop hoor je garagerock, fuzz, psychpop met behulp van Emmett Kelly, Mikal Cronin, Charles Moothart en Ben Boye.

4. James Williamson & Maia – Sickkk
Wat kun je verwachten als James Williamson, bekend als producer en vooral als gitarist van Iggy Pop en The Stooges, een nummer opneemt met een onbekende 19-jarige singer-songwriter genaamd Maia? Een Sickkk goed rocknummer that’s what. Een legendarische single ook, zo blijkt, want het is de laatste keer dat Williamson te horen is op zijn iconische “Leopard Lady”, de gitaar die hij vanaf het allereerste Stooges album hanteerde. Hij verkoopt deze en andere gitaren en de opbrengst komt – net als die van deze single – tegoed aan het (op non-profit basis opererende) Rock and Roll Hall of Fame Museum.

5. Mother’s Cake – The Killer
Uitstapje naar de Alpen, of althans een Alpenland. Stukje pittige Oostenrijke psychrock van Mother’s Cake, een band die op 27 januari met No Rhyme, No Reason alweer het derde album uitbrengt. Ze touren op dit moment met Wolfmother door Europa en zo kun je ze 24 november in TivoliVredenburg zien. En in december zijn er nog vier kansen, want de groep gaat op tournee met DeWolff en speelt 15.12 in Bergen op Zoom, Gebouw T, 16.12 in Sittard, Volt, 17.12 in Haarlem, Patronaat en 18.12 in Rotterdam, Rotown.

6. Double Veterans – I Was Gone
Niet voor het eerst dat we wat Double Veterans draaien en er is weer een nieuwe single met fijne video. Lekker laidback tempo ook en met een goede dosis Fat White Family psychpunk sleaziness van de Belgen. I Was Gone staat op het eerder dit jaar verschenen debuutalbum ‘Space Age Voyeurism’ (Noisome/Caroline), dat verder wat meer uptempo psychgarage bevat.

OBESE op Roadburn // foto: Roy Wolters

OBESE op Roadburn // foto: Roy Wolters

7. OBESE – Human Abstract
Even klaar met dat downtempo, lieve gedoe gast! Tijd voor dikke gitaren en dan zit je bij OBESE altijd zwaar goed. Hele vettige stonersludge weer van de Utrechters en frontman Koos Weel heeft de strot ook aardig geschraapt voor deze. Human Abstract is het eerste geluid van de tweede plaat en na debuut Kali Yuga mag je daar wat van verwachten. Doen we dan ook. Evenals van die openende set op DOOMSTAD, de nieuwe heavy doomy avond in EKKO die ze 17 februari aftrappen.

8. GOLD – Shapeless
Dit nummer zet je ook even op het verkeerde, zware been. Niet dat GOLD niet heavy is, maar als de zalvende vocalen van Milena Eva invallen dan krijgt Shapeless toch een hele andere lading. Een van de vele prijsnummers op de overweldigend goede tweede plaat No Image, die de doomy Rotterdammers vorig jaar uitbrachten op Profound Lore/Ván Records. Extra reden om je nog eens op GOLD te attenderen is de kans om ze 26 november op Popronde Amsterdam in Q-Factory (het Eindfeest van het seizoen) te zien.

9. capcap… cap – Kerozan
Eindhoven in het huis. Mooie woning ook, want daar voorziet capcap… cap altijd wel in. En ook in wat anders, namelijk spannende, filmische muziek met als bestandsdelen post-rock, triphop en new wave. Nadat we je eerder Heads lieten horen en zien, komt nu de langere koortsdroom Kerozan los. Dit in opmaat naar debuutalbum ‘Sonder’, een duistere langspeler waarop onze hoge verwachtingen worden waargemaakt. De plaat is opgenomen in de Supernova Studio’s bij Bob de Wit, bekend van werk met bands als Radar Men From The Moon en White Hills. De groep brengt Sonder 18 november uit middels een releaseshow in Artspace Flipside in Eindhoven met support van YOCH, the Anaesthetics en een Radar Men from the Moon dj-set.

10. traumahelikopter – Sleep Tight
Groningen-Noord kwam afgelopen weekend naar Utrecht-Centrum voor twee showcases op Le Mini Who? en bevestigde daarmee wat we al wisten dan we vermoedden: traumahelikopter is nog altijd een hele gedreven, opwindende rock ’n roll-band en dat nieuwe album mag er weer zijn! Goede songs ook, net als de liveshow wat minder garage dan voorheen. Competition Stripe is net uit op Excelsior. Deze single kwam vorige maand al los, maar blijft errug lekker.

11. Betonfraktion – Those Smelly Rags Aren’t Mine
Even wat minder makkelijke muziek door je speakers en je buis van eustachius pompen. Betonfraktion uit Tilburg doet niet aan coupletje-refreintje-liedjes-met-kop-en-staart maar wel aan ‘een licht ontvlambare cocktail van deels gestructureerde, deels geïmproviseerde energie’, ook wel getypeerd als ‘hoekige, industriële prog-punk’. Tel daar in ieder geval een bak noise en complexe en dissonante ‘structuren’ bij op. Derde album ‘I Changed My Sex’ schuwt de inhoudelijke, theatrale en muzikale statements niet, is uitgebracht door Blowpipe en via de Bandcamp te beluisteren/bestellen.

12. Feather and the White – Can’t Stand The Heat
Daar is het blues- en garagerockende duo Feather and the White weer. Gitarist Maarten Intema en drummer-zanger Ron Stoop hebben een nieuwe video en het nummer, Can’t Stand The Heat, is meteen de prettige voorbode voor het aankomende debuutalbum Like A Million Dollar, dat de heren in februari 2017 willen releasen. Na een stel EP’s besloten ze een langspeler op te nemen, dat gebeurde zo goed als live in de Twang Wolf Analog Recording Studio van Hans Hannemann te Nieuwe Pekela.

Left Lane Cruiser in dB's, foto Roy Wolters

Left Lane Cruiser in dB’s, foto Roy Wolters

13. Left Lane Cruiser – Heavy
We blijven even in de garagebluesende hoek, maar dan nog net wat smeriger, zompiger en uit de States. Niet uit de Southern-hoek zoals je zou verwachten, nee Left Lane Cruiser komt uit Indiana. Ze stonden dinsdag in dB’s, Utrecht waar de zittende frontman Fredrick “Joe” Evans IV en drummer Pete Dio een pot smerige blues opentrokken. Lowdown sleazy blues met veel fuzz en een bottleneck op dat virtuoze spel en opzwepend, straf drumwerk. En niet te vergeten, de kapotte strot van Evans met die fijne knauw erin. Ze speelden veel spul van de recent verschenen Beck In Black plaat (lees de review hier), een ode aan oud drummer Brenn Beck. Een van de geremasterde tracks op die uitstekende langspeler is het veelzeggend getitelde Heavy.

14. Valour Up Twice – Up In The Air
De Utrechtse rockers van Valour Up Twice laten het album van vorig jaar volgen door een wat rauwere EP. Die Skin EP is net vorige week verschenen en gedoopt in W2 en van de drie tracks is deze onze favoriet. In de uptempo rocker Up In The Air buitelen de gierende gitaren en stompende bassen over elkaar heen, terwijl de zang uiterst relaxed blijft. Fijn nummer.

15. Wolves In The Throne Room – Cleansing
Nieuwe bevestigingen voor Roadburn met onder meer de Britse doom metal-iconen My Dying Bride, David Tibet (Current 93) en Youth (Killing Joke) komen als Hypnopazuzu, Memoriam (death metal), het nieuwe Wear Your Wounds project Jacob Bannon (Converge) en SUMAC: doom metal en meer uit de koker van Aaron Turner (Isis, Old Man Gloom, Mamiffer), Nick Yacyshyn (Baptists) en Brian Cook (Russian Circles, These Arms Are Snakes). Meeste stof waaide misschien wel op door de komst van de Amerikaanse US black metal-bazen Wolves In The Throne Room, een sterke publieksfavoriet die de genadeloze black metal, met doom en zelfs folk-invloeden onder meer op Roadburn 2008 al liet zien. Die set is uitgegeven op Roadburn Records en bevat vier nummers in een krap uur tijd, dit is met 10.25 de kortste.


Alle muziek die we op Pinguin Radio draaiden (voor zover op Spotify) in een playlist:Deel dit artikel