Sumac

Sumac

Roadburn verdeelt het lekkers in grote, behapbare porties, dit keer strooit het festival met 28 nieuwe namen. Daartussen zitten kanjers als US black metal-bazen Wolves In The Throne Room, de Britse doom metal-iconen My Dying Bride en David Tibet (Current 93) en Youth (Killing Joke) zullen optreden als Hypnopazuzu en doen dat op de Afterburner (zondag) met het eerder aangekondigde ULVER. Memoriam blaast nieuw leven in death metal, Jacob Bannon (Converge) komt met zijn Wear Your Wounds project en er zijn ook typische Roadburn verrassingen: Those Poor Bastards maakt een soort country doom en bezingt twee ‘ondode’ priesters, terwijl Carpenter Brut verse synthwave meeneemt.

Eerder maakte Roadburn al onder meer de komst bekend van Baroness (met frontman John Dyer Baizley als curator), de occulte rockpioniers Coven, het veelbelovende, nieuwe project van Ninja Tune-act The Bug met Dylan Carlson van Earth, exclusieve shows van Mysticum, Chelsea Wolfe en Magma en nog een hele mep bijzonder spul als Inter Arma, Deafheaven en Subrosa.

SUMA(C)
Een naam die de NMTH-redacteuren meteen tegen de muren deed springen is SUMAC, doom metal en meer uit de koker van Aaron Turner (Isis, Old Man Gloom, Mamiffer), Nick Yacyshyn (Baptists) en Brian Cook (Russian Circles, These Arms Are Snakes). Slik de C in en je hebt SUMA en wederom een hele toffe bevestiging te pakken. Hier gaat het om schurende doom, sludge en noise uit Malmö, Zweden. Zwaar spul, check het onder deze.


MY DYING BRIDE
My Dying Bride staat voor het eerst op Roadburn en aangezien Paradise Lost en Anathema al eens afgeturfd konden worden, snap dat deze derde grootheid van de death/doom metal hoog op de verlanglijst van organisator Walter Hoeijmakers stond. De boeking krijgt extra cachet, want de Britten komen een speciale set spelen met alle metalsongs van Turn Loose The Swans, het tweede album uit 1993.

WEAR YOUR WOUNDS WITH JACOB BANNON
Curator John Dyer Baizley (Baroness) nodigt Wear Your Wounds uit en schijnt zeer enthousiast te zijn over het alternatieve metal meets elektronica project van Converge-brulboei Jacob Bannon. De debuutplaat van Wear Your Wounds komt 6 april uit, net voor Roadburn dus.

WOLVES IN THE THRONE ROOM
De Amerikanen staan niet voor het eerst op Roadburn, noch in Nederland en Wolves In The Throne Room heeft dan ook een enorme reputatie gevestigd met atmosferische doch genadeloze black metal, met doom en zelfs folk-invloeden en die brute, alles verscheurende stem van Rick Dahlen. De set van Roadburn 2008 is uitgegeven op Roadburn Records en bevelen we van harte en zwaar aan: vier nummers in een krap uur tijd.

GONG
Op de zondagse afterburner kun je in Het Patronaat (de Tilburgse ja) ook terecht voor Gong en ook dit is een bijzondere boeking. De Brits-Franse band staat al sinds de jaren 70 garant voor een vernieuwende kijk op prog, space- en psychrock en schuwt ook zeker de jazzy en experimentele wendingen niet.

ESBEN AND THE WITCH
Ruim baan voor een act, waar we de laatste tijd langzaam maar zeker voor gevallen zijn. Esben And The Witch maakt een soort intens atmosferische post-rock, in lange zeer zorgvuldig opgebouwde lappen en met een voorname rol voor de verraderlijk lieflijke vocalen van Rachel Davies. Ook in de strijd: elektronica, een enorme ritmische drive en tergend strak gespannen post-rock spanningsbogen. Loving it. We mochten het laatste abum van de groep uit Brighton primeuren. Dompel je hieronder nog eens onder in de vier aktes van het vierde album ‘Older Terrors’:

MEER:
Er is natuurlijk veel en veel meer het vermelden waard. Verder zijn bekendgemaakt: (DOLCH), ASH BORER (Canadese blackmetal), BACKWOODS PAYBACK (rock and roll op de meest eerlijke manier), CASUAL NUN (heftige psychedelische muziek), COME TO GRIEF (hulde aan Grief’s legacy), EMMA RUTH RUNDLE (eerlijk en emotievol), FANGE (debuut met veel D-Beat), NO SPILL BLOOD (door John Dyer Baizley gecureerde punk), OXBOW (brengen net voor Roadburn een nieuw album uit), SCISSORFIGHT (losbandigheid uit New Hampshire), UNEARTHLY TRANCE (confronterende benadering van de echte sludge), VALBORG (een grote dosis sombere elegante aanwezigheid), VANUM (een mix van ijzige melodie zwartgeblakerde metal), WOLVENNEST (mystieke ambient met hypnotiserende gitaren) en YOUTH CODE (moderne variant op de EBM klanken van de jaren ’80).

Meer info
Meer uitgebreide beschrijvingen per band en onderdeel en meer muziek vind je op de immer complete Roadburn-site. Meer informatie ook via het Facebook-event. Roadburn 2017 vindt plaats van donderdag 20 tot en met zondag 23 april in en rondom Poppodium 013, Tilburg. De voorverkoop is 20 oktober begonnen en je kunt je tickets verzekeren via deze link.

Roadburn overzichtDeel dit artikel