Tangled Horns in TivoliVredenburg, foto Rob Sneltjes

Tangled Horns in TivoliVredenburg, foto Rob Sneltjes

DONDERdag en dus heavy muziek in je oorschelpen van NMTH via de wekelijkse radioshow op Pinguin on the Rocks en we hebben weer 15 verse tracks voor je die van heavy naar alternative naar deviant to the bone gaan. We kijken vooruit naar Into The Void (dit weekend in Leeuwarden) en Roadburn dat net een tweede zwik namen bekendmaakte.

The WellWe hebben veel Nederlandse en Belgische muziek, Amerikaanse heaviness, een leipe Deense en twee bijzondere Noorse bands. We openen gewoon met de nieuwe T-99, hebben nog een tweetal verantwoord rootsy rockende nummers voor je en vergeten niet om met de vuist in de lucht te rocken op Tangled Horns en The Well. Afsluiten met een cover? Echt. Jazeker, voor iedereen die – net als wij… – dinsdag niet bij de presentatie van de nieuwe plaat van Haagse heldenduo Henk & Melle was, hebben we een Monomyth-cover voor je, die meteen weer de brug slaat naar Into The Void.

In totaal kreeg je al méér dan 25 uur (ruim een etmaal!) speciaal door NMTH geselecteerde nieuwe muziek uit binnen- en buitenland, zo de digitale ether ingestuurd voor de échte radio-experience en op je bordje. En we gaan gewoon door… Dus gooi die slof erin! Zet de speaker op standje elf, gooi die haren los en breek samen met ons de week in twee!

Helemaal onderaan staat de playlist van de vorige weken, deze zal ná de herhaling wekelijks worden bijgetapt als een heerlijk vers bier.

Uitzending Never Mind The Hype vs. Pinguin On The Rocks:
Donderdag van 15:00 – 16:00 uur
Herhaling Never Mind The Hype vs. Pinguin On The Rocks:
Zondag van 19:00 – 20:00 uur

Meer Harde Nieuwe Muziek vind je hier.


1. T-99 – Motorcycle Years
We openen met de nieuwe T-99, die toch maar niet gestopt zijn en gelukkig maar. We waren net zo blij met de terugkeer van de rootsy rockers op al die club- en festivalpodia. Er komt weer een album: Bedlam verschijnt 3 november bij Goomah Music en is de eerste release met nieuw werk sinds 2007.

2. Tiebreaker – Anywhere But Here
Dikke Noorse bluesy rock, die ons vanwege het melancholische karakter even deed mijmeren over het verlies van Madrugada. Realiteit: Tiebreaker is een vijftal uit Odda, dat 21 oktober het debuutalbum Death Tunes uitbrengt via Karisma Records. Check vast het nummer Anywhere But Here met saucy video inclusief barfight.

3. The Well – One Nation
Tijd voor een pot vuistdikke rock onderhand toch? Daarvoor pakken we dit trio uit Austin, Texas erbij. The Well brengt namelijk 28 oktober de tweede plaat Pagan Science uit op RidingEasy Records en jij mag vast van de anthemische single One Nation proeven. Denk: 70ies doom en heavy psych meets noise en occulte rock.

4. Wretch – Running out of Days
Meteen even wat zwaarder doorpakken, want het is hoog tijd om een band uit al die Roadburn-namen te lichten. Wretch dus. Dit Amerikaanse doom metaltrio komt in april naar Tilburg voor de eerste Euroopese show ooit en dat is iets om naar uit te zien. Dit is de opener van de zelfgetitelde plaat, die eind augustus uitkwam via Bad Omen Records.

5. True Widow – F.W.T.S.L.T.M
Nieuwe video van True Widow van dat geweldige, net verschenen vierde album Avvolgere. Mooie kans om eens een ander nummer te draaien dan Theurgist. Doe jezelf een lol en slinger die plaat aan.

6. Tangled Horns – Unstoppable Force
Antwerpse meeslepende heavy en stonerrock. Niet voor de poes en ontstopbaar, zoals het gelijknamige album eerder dit jaar al bewees. Nu is er een geslaagde video met een moderne dansgroep bij het titelnummer en speelt de groep deze driemaal in Nederland: vanavond met Fu Manchu in de Effenaar, vrijdag met landgenoten Grimmsons en Partisan in Mezz en zondag op Into The Void.

7. Dead High Wire – Defectors
Dead High Wire heeft amper de EP Satellite State Brain Drain uit op Kinky Star Records, of we schotelen je hier meteen een nummer voor. In december keren de Antwerpenaren terug om een vinyl 7 inch te offreren met 2 nummers van die EP. Dit nummer is opgenomen met Pascal Deweze (Metal Molly) en wij beelden ons in dat we dat horen. Sowieso hoor je laidback garagepsych botsen tegen rauwe noise en felle, kille post-punk.

Inter Arma - Paradise Gallows

Inter Arma – Paradise Gallows

8. Inter Arma – The Summer Drones
Daar dan! Weer een dikke Roadburn-track. Dit is een van de kortste en meer toegankelijke van die geweldige Inter Arma-plaat, gebiedt de waarheid om te zeggen. Paradise Gallows biedt een bijzondere mengeling van blackened sludge, post- en death metal, inclusief mespunten 70ies psych, prog en southern metal. Zo uit Richmond en in april in Tilburg dus. Hier dan die albumrecensie.

8. The Super Soakers – Achilles Heel
De Brabantse Super Soakers keren terug met meer ‘Beach flavoured Rock’ (garagerock met surf) op het eerste officiële wapenfeit Achilles’ Heel. Opgenomen en gemixt door held Roel Blommers (bekend van werk voor/met traumahelikopter, Lookapony en PAUW) in zijn Rock ’N’ Roll Support studio. Ga die gastjes dit weekend zien op B* There Festival in Den Bosch of Surf & Turf in Breda. En anders toch lekker op Le Mini Who? in Utrecht.

10. Sauropod – Winter Song
Wij krijgen natuurlijk een hoop muziek opgestuurd en dit is wel een bijzondere. De Noorse groep Sauropod maakt geen fantasy stuff, maar we krijgen wel allerlei visioenen bij deze track. Voor nu houden we het op een knappe, originele mengeling van grunge, punk en garagerock. Het debuut Roaring At The Storm wordt in Europa uitgebracht door Pop-up records.

11. The Sweet Release of Death – Smutek
Erg goede en nog altijd wat onderbelichte Rotterdamse noiseband, die een tweede langspeler uitbracht op Katzwijm/Subroutine en duie we in januari in Groningen op ESNS horen terug te zien. Vorige keer draaiden we de tweede single, dit is de eerste noisy track.

12. Ten East – Skyline Pressure
Ten East is een bijzonder verhaal! De Amerikaanse groep is een van de minder bekende exponenten uit de Californische Palm Desert Scene (vernoemd naar de snelweg daar) en een van de meer experimentele en jam-georiënteerde. Ze komen graag in Nederland, sterker nog: Je kon Mario Lalli (met Fatso Jetson) onlangs nog in dB’s zien. Spil is (desertrock-pionier) Gary Arce. Andere bekende leden zijn Brant Bjork en Scott Reeder en in Nederland doet Pieter Holkenborg van Automatic Sam altijd mee. Dit is de eerste single van het gelijknamige album dat net uit is en op Bandcamp te bestellen en beluisteren is.

13. Narcosatanicos – Vile
Best wel waanzinnige Deense band. De zes noiserockers van Narcosatanicos uit Aarhus laten een berg 60’s proto-punk, krautrock en psychedelische noiserock op je los. Tweede album Body Cults komt 4 november uit dankzij Bad Afro Records.

14. ESK-ESQUE – Brother
Even een Nederlandse act introduceren. De Gelderse band ESK-ESQUE lanceert zaterdag 22 oktober de debuut-EP middels een heuse juke joint party in Luxor Live, Arnhem. Denk aan twee mannen die vol overgave garageblues met rhythm & soul en boogie serveren.

15. Monomyth – Jim Diner (Henk en Melle cover)
We sluiten naar goed gebruik af met een extra lange compositie en dat is het Haagse Monomyth wel toevertrouwd. Ook hadden we al verklapt dat we zouden afsluiten met een cover. Voor iedereen die – net als wij… – dinsdag niet bij de presentatie van de nieuwe plaat van Haagse heldenduo Henk & Melle was. Die werd opgeluisterd door gastoptredens van Iguana Death Cult, leden van The Deaf en… Monomyth. Zo hebben we hier een Monomyth-cover van Henk en Melles Jim Diner voor je, die meteen weer de brug slaat naar Into The Void.


Alle muziek die we op Pinguin Radio draaiden (voor zover op Spotify) in een playlist:Deel dit artikel