Abdomen, foto: Christel de Wolff

Abdomen, vrijdag te zien op Popronde Apeldoorn, foto: Christel de Wolff

Het zal je niet ontgaan zijn: de Popronde begint vanavond in Nijmegen! Al het moois en alle NMTH-bands vind je hier. Alle reden om het eerste deel van deze uitzending geheel met Popronde-muziek te vullen. Shit, we komen nu bij aflevering #29 al zendtijd tekort… Zorgen voor later. Voor nu wordt deze uitzending net als de Popronde geopend door The Fire Harvest. Volop Nederlandse input dus, met negen Popronde-tracks op rij en ook onder meer Abdomen, Magnetic Spacemen, Orange Maplewood en Storksky.

All Them Witches liveIn het vervolg hebben we een paar goede potten stoner voor je van Kyuss-held Brant Bjork, de Finse Fu Manchu-klonen Monsternaut en (bluesy psychstoner) het Amerikaanse All Them Witches live in Brussel. Nog een livetrack (uit ’85!), maar dan van doomlegende Saint Vitus en ook een heerlijk dromerige psychfuzztrack van Purling Hiss. Plus nog meer Nederlands spul van Cheap Thrills, Jagd en Eindhoven stonersludgers Komatsu. Het kan niet op inderdaad.

In totaal kreeg je al méér dan twintig uur speciaal door NMTH geselecteerde nieuwe muziek uit binnen- en buitenland, zo de digitale ether ingestuurd voor de échte radio-experience. Gooi die slof erin! Zet de speaker op standje elf, gooi die haren los en breek samen met ons de week in twee!

Helemaal onderaan staat de playlist van de vorige weken, deze zal ná de herhaling wekelijks worden bijgetapt als een heerlijk vers bier.

Uitzending Never Mind The Hype vs. Pinguin On The Rocks:
Donderdag van 15:00 – 16:00 uur
Herhaling Never Mind The Hype vs. Pinguin On The Rocks:
Zondag van 19:00 – 20:00 uur

Meer Harde Nieuwe Muziek vind je hier.


The Fire Harvest // foto: Jan Lenting

The Fire Harvest // foto: Jan Lenting

1. The Fire Harvest – Singers
Stemmige slowcore, kun je daarmee met goed fatsoen een Popronde en een radiouitzending openen? Absoluut. Bloedmooie plaat maakte The Fire Harvest op Snowstar/Subroutine en die gaat me straks toch mooi van het podium van Museum Valkhof komen. Pfoeh! Voor de radio hebben we de tragiek van prijsnummer Working Man vervangen door het iets meer uptempo Singers, waarmee we tevens een van de grote krachten van de Utrechtse/Biltse formatie aansnijden: die twee jaloersmakende, getergde stemmen.

2. Abdomen – Wrong
Prachtig, maar dan is het natuurlijk tijd om een beetje te vlammen NMTH-style. Een van onze heetste hangijzers op dat gebied is de Friese formatie Abdomen. Garage, punk en post-grunge in een noisy jasje. Je ziet Abdomen vrijdag om 20:30 op Popronde Apeldoorn in Poppodium Gigant in de Nieuwstraat. Binnenkort een interview met de Friezen op de site over diepgang en meer onvermoede kanten.

3. Storksky – C.O.W.D.G.A.F.S.
Het duo uit Til- en Limburg dat al op Pinkpop stond (Nu Of Nooit won) en een Nevermind-coverproject met het Limburgs Jeugdorkest gaat doen. De van oorsprong Limburgse Michiel Claessen heeft met behulp van een aantal klasse drummers als Triggerfingers Mario Goossens een evenzeer klasse (stonergetinte) plaat gemaakt. Dit nummer staat daar niet eens op, want is een B-kant van single Saboteur. En wat voor een. Storksky is donderdag t/m zaterdag te zien op achtereenvolgens de Poprondes van Nijmegen, Apeldoorn en Zwolle.

4. Grenadeers – Drag Forth
Zeiden we al eens QOTSA en stoner? Dat zal deze uitzending en Popronde vaker gebeuren. Ook het Utrechtse Grenadeers is een band die schatplichtig – maar niet al te kopieerzuchtig – aan de US desertrock-veteranen opereert. Drag Forth heeft ballen en dat geldt ook voor Grenadeers. Er staan zes Popronde-boekingen nu, te beginnen met Popronde Delft op 22 september. Drag ‘em forth people!

5. Creepy Karpis – Osiris
Stukje gekte uit Groningen (via Zwolluh schijnt). Creepy Karpis komt dit weekend evenmin in (Popronde-)actie, en gaat vanaf de 23e september (Eindhoven) minimaal zes Poprondes los. Deze video kwam net tot ons inclusief drugwaarschuwing en wij gokken dat je die overstuurde, scheurende garagepsych (a la Thee Oh Sees maar dan nog wat ongepolijster…) ook al bijzonder goed gaat trekken. En dan is er ook nog een kakelverse Oh So Happy EP:

6. Magnetic Spacemen – Youth Glory
Over gekte gesproken, pffff deze jongens uit het Overijsselse Tuk rammen er lekker en fuzzy op met die post-grunge en garagepunk. Het trio Magnetic Spacemen is waarschijnlijk een van de opwindendste uitspattingen die deze Popronde te bieden heeft. Met de erfenis van Ty Segall en Seattle op zak gaan deze jongens prettig geschift tekeer en dan hebben ze ook nog eens meezingbare (!) lekkere nummers en jaren spelervaring. Kan niet misgaan toch? We spreken je vrijdagavond wel nadat ze Rockcafe Ozzy in Apeldoorn verbouwd hebben…

7. HOUND – Electric Ground
Ook lekkere vettige stonerrock, maar dan met vrouwenzang en een toef shoegaze, psych en grunge. De Amsterdamse rockers van HØUND (inderdaad met Noors diagonaal streepje) brachten vorige week deze track uit. Van de gecrowdfunde debuut-EP, die nog voor de Popronde uit moet komen. Moeten ze opschieten, de start is de 22e al in Delft. Daarna nog: Den Bosch, Utrecht, Leeuwarden en Alkmaar.

8. Standup ’69 – Die
Van dromerige shoegaze noise tot gejaagde psychgarage en rock ’n roll gaat het op de 5×69 EP van Standup ’69. En het nummer Die valt duidelijk in die laatste categorie. Goed hoe giftig zangeres Emmy ons die titel toebijt. Proef zaterdag van de Rotterdammers als ze op Popronde Zwolle (om 22.30) in In De Buurt, in de Luttekestraat spelen.

9. Orange Maplewood – Sorry (I Never Believed In A Rock ‘N Roll Star)
Wat een uitsmijter van deze Popronde-special! Orange Maplewood is de laatste maanden rap uitgegroeid tot een van onze livefavorieten. En die opwindende mix van post-grunge a la Wavves en punky garage a la FIDLAR is ook zeer goed op de laatste opnames gevangen. Althans op deze, want de in Frankrijk vastgelegde plaat hebben we nog niet gehoord. Deze doet ons ook op niet onprettige wijze aan Oasis denken btw. Laten we die cocky Amsterdammers eerst maar eens vanavond om 23.30 in Odessa gaan bekijken. Daarna nog 10 Popronde-kansen!

Ok, dat was ‘m even mensen. Volgende week meer Popronde-muziek. Eerst even dat livegebeuren aanschouwen. En… voor de rest van de uitzending trekken we ook niet de minsten uit de kast.


10. Brant Bjork – Stackt
Te beginnen met stonerheld Brant Bjork. The man, the myth, of Kyuss-fame, afijn u begrijpt het enthousiasme. Zeker als die dan met een nieuwe plaat gaat komen (Tao Of The Devil komt 30-9 al uit op Napalm Records) en als die voorafgegaan wordt door een als vanouds dampende pot desert stoner als Stackt.

11. All Them Witches – Live In Brussels – When God Comes Back
Een van de bands die ons het meest (vanuit het niets voor ons namelijk) verraste de afgelopen tijd is All Them Witches. De Amerikanen leverden recent twee heerlijke platen vol psychrock, progblues en stoner en speelden ons volledig omver met een bedwelmende show in het Burgerweeshuis. Herkansing op 14-10 in Doornroosje en of dat een goed idee is hoor je op het livealbum dat ze net online gooiden ‘als dank aan de fans in Europa’. Live in Brussels is 03.03.2016 opgenomen in de Ancienne Belgique.

12. Purling Hiss – 3000AD
Heerlijke band uit Philadelphia die de betere psychrock en garagepunk opdient in een dromerig en fuzzy jasje. Purling Hiss primeurde net op NMTH de tweede single van High Bias, de nieuwe plaat die 14 oktober verschijnt via Drag City (het label dat je ook je portie Ty Segall brengt) en V2 Records. Kom maar door met die plaat en liveshows peeps!

13. Cheap Thrills – Losing Myself
Weer Nederlandse muziek? Jazeker, de Amsterdammers van Cheap Thrills lieten ons namelijk net een zeer bijzondere clip zien: gemaakt door een groep van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en eentje waarin de ik-figuur uit het nummer als gesuikerde prinses nogal opmerkelijke avonturen beleeft. Het nummer Losing Myself van de ‘all-riot grrrl’ speedrock ’n roll-formatie mag er ook zijn.

14. Saint Vitus – White Stallions (live)
Zo! Mochten we even de nieuwe liveplaat van doom-iconen Saint Vitus aan je laten horen deze week op NMTH. We zijn er nog een beetje beduusd van. Opgenomen in 2013 in Luxemburg in een tijd dat legendarische vocalist Scott “Wino” Weinrich nog in de band zat. Doe je zelf een stuk historisch besef cadeau en geef die plaat een spin.

Het origineel stamt uit 1985:

15. Jagd – Parlay
Terug naar Amsterdam voor een actueler geluid. Harde indie noemen ze dit spul van Jagd, dat best een stuk stuwende post-punk en noise in zich heeft. Jagd presenteerde 10 september de gelijknamige (Parlay) EP in de Grote Zaal van de Sugarfactory.

16. Monsternaut – Mountain Doom
Ok, er is dus een Finse band die Monsternaut heet en net als wij helemaal gek is van Fu Manchu. Dat leidt tot een indrukwekkend eerbetoon aan de fuzzy stonerpunk van de Amerikanen. Op eerdere singles (en de EP uit 2014 waar deze killer ook al op stond) zag je het ook in het (hotrod racing etc.) artwork terug. Maar vergis je niet; het trio uit Kerava legt die stoner er verduveld lekker op hoor. De zelfgetitelde plaat komt 7 oktober uit op Heavy Psych Sounds en draait hier al veel rondjes.

De EP waarvan alle tracks ook op de langspeler terechtkomen:

17. Komatsu – The Long Way Home
Afsluiten met een dikke mep stoner (en sludge) van wederom Nederlandse bodem. Ja je gelooft het bijna niet hoeveel knetterharde en goede muziek we gemakkelijk bijeenvegen uit eigen land. Komatsu is natuurlijk geen onbekende, de Eindhovense band presenteert de nieuwe plaat Recipe For Murder One op 23 september in de thuisstad. Die avond gaat de titel niet direct op waarschijnlijk…


Alle muziek die we op Pinguin Radio draaiden (voor zover op Spotify) in een playlist:Deel dit artikel