SOM394-Saint_Vitus-1500X1500px-300dpi-RGBDoom metal is tegenwoordig zo alomtegenwoordig dat het lastig is door die dikke bomen nog een bos te ontwaren. Gelukkig waren we net bij YOB op Incubate. Nog verder terug gaat de legacy van landgenoten Saint Vitus. Sterker: de doom metal band uit Los Angeles wordt erom geroemd ergens in 1979 een van de eerste bomen geplant te hebben. Met downtuned riffwerk van Dave Chandler en – vanaf het derde album – de even karakteristieke strot van Scott “Wino” Weinrich. Hoewel het doek in 1996 viel, kwam Saint Vitus in 2003 (kort) en 2008 weer terug.

Sinds 2008 speelde Saint Vitus weer in de klassieke line-up, met naast Weinrich en Chandler, drummer Armando Acosta en Mark Adams op bas. Acosta overleed in 2010 en werd vanwege zijn ziekte in 2009 al vervangen door Henry Vasquez. Weinrich hield het langer vol, maar doet wegens drukte met de reünie van The Obsessed bij de nieuwe tournees ook niet meer mee. Inmiddels staat originele zanger Scott Reagers daarom weer achter de microfoon. Saint Vitus staat niet voor de meest loodzware doom die je ooit hoorde, de groep is meer van de Black Sabbath-school (is vernoemd naar de Sabbath-track “Saint Vitus Dance”) en stoeide ook met heavy metal en stoner. Maar Saint Vitus is met Pentagram wel de meest invloedrijke pionier die nog optreedt.

Alle reden voor Saint Vitus om weer eens een plaat uit te brengen: Live Vol. 2 is het tweede livealbum in de 35-jarige geschiedenis. Deze opname is vastgelegd tijdens de tour naar aanleiding van het comebackalbum ‘Lillie: F-65’ (2012) in de Kulturfabrik in Esch-sur-Alzette, Luxemburg op 19 maart 2013. Album en tour markeren daarmee de terugkeer van legendarische vocalist Scott “Wino” Weinrich in Saint Vitus. ‘Live Vol. 2’ komt ook in speciale digipack met drie plakken vinyl uit, waarmee je tevens ‘Marbles in the Moshpit’ krijgt: een live-opname uit december 1984 in Ontario, Canada, waarop originele zanger Scott Reagers nog de vocalen verzorgt en Acosta achter de drumkit zit. Die opname is eerder alleen als bootleg en zeer gelimiteerd op vinyl verschenen.

Saint Vitus – ‘Live Vol. 2’ verschijnt 23 september op Season Of Mist en is nu vast helemaal te beluisteren op NMTH:Deel dit artikel