Gojira op Graspop, foto Rob Sneltjes

Graspop 2017 (bij Gojira), foto Rob Sneltjes

Oh jazeker wel maken we ons op voor vier dagen dartelen, dolen, drinken en vooral haarslaan en genieten in de weide van Dessel. Het Belgische Graspop is vorig jaar zo straf bevallen dat we dit jaar gewoon weer gaan, alleen dan vier volle dagen lang. De caravan is gedowngrade naar een bungalowtent, maar dat lucht wel zo lekker door en bovendien heeft het programma eerder een omgekeerde beweging gemaakt: Graspop Metal Meeting 2018 is zo mogelijk nog sterker en zwaarder bezet. Maar wie en wat moet je nu zien naast die grootse headliners Guns N’ Roses, Iron Maiden, Ozzy Osbourne en Volbeat? En zijn er ook Nederlandse en Belgische bands de moeite tussen al die zwaargewichten. Absoluut. De NMTH-crew weet raad en heeft vast deze gids voor je in elkaar gedraaid. Veel voorpret en alvast een hele mooie Graspop Metal Meeting!

De 23e Graspop-editie vindt plaats van donderdag 21 tot en met zondag 24 juni in Dessel en is zo goed als uitverkocht. De laatste 500 tickets voor de de donderdag zijn in de verkoop.


GUIDO SEGERS, REDACTEUR

Doro Pesch the voice of Warlock – donderdag 16.50 – 17.35 – Main Stage 2
Ken je klassiekers! In een tijd, waarin we female-fronted vervelend vinden, vergeten we wel eens dat lang geleden een dame op vocalen echt een bijzonder iets was. Doro Pesch was, al dan niet de eerste, dan wel één van de eerste dames in de metal. Goede reden voor de metal-historicus om deze even mee te pakken dus.

Galactic Empire – vrijdag 12.00 – 12.40 – Marquee
Star Wars en metal? Ja, dat kan dus en het klinkt bovendien ontzettend gaaf. Mocht je nou telkens degene zijn van je vrienden die de laatste film nog niet gezien heeft, zorg dan dat je Galactic Empire wel meepakt. Kan je ook eens opscheppen hoe nerdy je bent.

Zeal & Ardor op Roadburn 2017, foto Roy Wolters

Zeal & Ardor op Roadburn 2017, foto Roy Wolters

Zeal & Ardor – vrijdag 14.00 – 14.45 – Metal Dome
Ben jij ook zo iemand die dacht dat Zeal & Ardor best te skippen was bij een eerder festival? Niet doen, want dit project is van een one-off geintje uitgegroeid tot een live-sensatie. Bovendien komt de tweede plaat ‘Stranger Fruit’ eraan en dat belooft weer compleet nieuwe klanken.

Bölzer – zaterdag 12.00 – 12.40 – Marquee
Waarom moet je Bölzer gaan zien? Gewoon. Omdat je zo iemand bent die tijdens een storm graag in een veld gaat staan om donder en bliksem optimaal te kunnen ervaren? Omdat je geen mededogen hebt met je trommelvliezen? Maar misschien ook omdat dit duo een exceptionele sound en stijl heeft, die nooit verveelt.

Týr – zondag 14.15 – 15.00 – Marquee
Ik heb een voorliefde voor bands van bijzondere plekken. De band van de Faeröer Eilanden is een prima gelegenheid om je drinkhoorn eens af te stoffen en je tong in een knoop te leggen tijdens het meebrullen. Laat ook even je Sea Shepherd shirt in de tent liggen trouwens.


INGMAR GRIFFIOEN, HOOFDREDACTEUR

Ghost – donderdag 20.50 – 21.50 – Main Stage 2
De nieuwe Ghost (en de nieuwe Papa) verdeelt de heavy community al even behoorlijk. Enerzijds de haters die vinden dat het op het net verschenen Prequelle allemaal wel heel soft is geworden en dan die stem van Papa Emeritus 4… Aan de andere kant zij die beseffen wat Ghost is, wat ze zo goed maakt en waarom voorganger Meliora een van de platen van 2016 was: Een Zweedse hardrockband met veel gevoel voor theater en het schrijven van popsongs. Geniale band, erg benieuwd naar de nieuwe liveshow, met Papa Nil op saxofoon?! #teamghost

Baroness op FortaRock 2018, foto Rob Sneltjes

Baroness’ Gina Gleason op FortaRock 2018, foto Rob Sneltjes

Neurosis – vrijdag 23.30 – 0.30 – Metal Dome
Een kans om Neurosis te zien mag je nooit laten liggen, ook niet na ruim 30 jaar post- doom- en meer metal van de giganten uit Oakland. Zelfs niet als ze meerdere keren spelen, zo bewezen Scott Kelly, Steve Von Till en consorten op Roadburn 2016 met twee daverende jubileumsets.

Baroness – zaterdag 21.30 – 22.20 – Metal Dome
Natuurlijk schrokken we toen we op Roadburn 2017 begrepen dat gitarist Peter Adams de Amerikaanse proggy sludgers zou verlaten. Niet veel later mochten we op Graspop echter ervaren dat vervanger Gina Gleason een keigoede gitariste en enorme aanwinst was. Aangezien de NMTH-collega’s lyrisch waren over Baroness op FortaRock, tippen we ze nu met nog meer overtuiging.

Employed To Serve – zondag 11.30 – 12.10 – Jupiler Stage
Vorig jaar was het stiekem vaak het tofst bij de kleine open air stage, waar de ene na de andere hard-metalcoreband voor kolkende pits vol crowdsurfers zorgde. Zou ik even een kijkje nemen, al was het maar als afwisseling tussen het grote gitaargebeuren op de Main Stages. Zondag kun je al vroeg je kippenborstje(s) nat maken voor Employed To Serve, een van onze favoriete ‘core-bands’, geleid door die brute Britse frontvrouw. Liefhebbers kunnen vandaag hun lol op met ook Knocked Loose plus wat meer metalcore van Emmure, Blessthefall, Modern Life Is War en Eskimo Callboy.


LODEWIJK HOEBENS, REDACTEUR

Follow the Cipher – donderdag 14.00 – 14.40 – Jupiler Stage
Sabaton wist de vorige editie van Graspop op typisch, bombastische wijze af te sluiten. Ken Kängström, een van de voormalige gitaristen van de Zweedse krachtpatsers is ondertussen een eigen band gestart. Laat nou net het geval zijn dat dit Follow the Cipher de Jupiler stage op donderdag mag openen. Opvallend zijn, naast de dynamische synths en opvallende verschijningen, het machtige stembereik van zangeres Linda Toni Grahn in combinatie met de mannelijke uithalen van Ken Kängström. Het debuut mag er wezen en niet alleen vanwege de fraaie Sabaton cover Carolus Rex. Laat Follow the Cipher een mooi begin zijn van een Graspop vol girlpower met bands als Arch Enemy, Dool, In This Moment, Vixen, Lacuna Coil, Doro en Thundermother.

Ayreon – vrijdag 23.05 – 00.20 – Marquee
Het muzikale geesteskind van Arjen Lucassen bestaat eigenlijk alweer 25 jaar maar met zoveel meewerkende artiesten is het lastig om live shows te regelen. Door de jaren heen heeft Arjen met zijn bands Star One en Stream of Passion verschillende Ayreon nummers ten tonele gebracht. Afgelopen jaar was het dan eindelijk zo ver en werden enkele stijf uitverkochte shows gespeeld in 013. Dit jaar is Graspop aan de beurt en mogen we ons voorbereiden op een eerste festivalshow. Wie Lucassen allemaal meeneemt is een verrassing maar onze eigen Golden Earring Barry Hay is van de partij. Heb je na Iron Maiden nog wat fut over, ga zeker even langs de Marquee voor een uiterst diverse en bijzondere metalshow van eigen bodem.

Stray From The Path, foto Dani Silvia

Stray From The Path in Dynamo, foto Dani Silvia

Stray from the Path – zaterdag 11.30 – 12.10 – Mainstage 2
Wie zaterdag vroeg wakker is en op zoek naar actie, check de tweede mainstage voor een portie onvervalste rapcore à la Dog Eat Dog. Zonder saxofoon maar met een politieke lading dat op springen staat. Sinds de hysterische presidentsverkiezing lijkt de band Rage Against the Machine achterna te gaan. Furieuze metal zonder blad voor de mond, onder leiding van brulboei Drew York. Laatste wapenfeit Only Death is Real barst van de hardhitters. Single Goodnight Alt-Right brengt een eerste hoek, Strange Fiction verrast met een gastbijdrage van Everytime I Die’s Tim Buckley. Een van de hoogtepunten van Graspop vorig jaar. Kan Stray From the Path in de voetsporen treden?

Sons of Apollo – zaterdag 19.30 – 20.20 – Metal Dome
Naast het Griekse Planet of Zeus staan er meer muzikale goden op het podium van Graspop. Soms spelen ze in één band zoals Dead Cross of bestaat de hele band uit bekende gezichten zoals Sons of Apollo. Een nieuwe progrockband met voormalige leden van Yngwie Malmsteen, Dream Theatre, the Winery Dogs, Mr. Big en Avenged Sevenfold. Eerste langspeler Psychotic Symphony bezoekt gevarieerde muzikale landschappen en toont de klasse van elk bandlid. Opener God of the Sun duurt ruim 10 minuten en bezit een mysterieuze vibe dat smaakt naar meer. Hopelijk weten ze live dezelfde intensiteit te brengen maar dat zal die ouwe rotten zeker en vast lukken.

Dead Cross – zondag 21.40 – 22.30 – Marquee
Welke bui had Mike Patton om mee te doen aan dit extreme project van ex-Slayer drummer Dave Lombardo? Patton is natuurlijk het meest bekend als boegbeeld van Faith No More. Daarnaast zijn er nog heel wat bands geweest maar geen enkele komt zo hard binnen als Dead Cross. De meeste hardcore punksongs van ze klokken in onder de drie minuten grens, meer is er vaak ook niet nodig. Heel benieuwd hoe dit live gaat uitpakken. Bij Faith No More is de intensiteit tegenwoordig wat gaan liggen maar Mike moet toch ergens zijn ei kwijt. Vorige maand kwam er nog een EP uit met twee nieuwe tracks en twee spacy covers. Tussen de optredens door van legendes Judas Priest en Ozzy Osbourne gaan we zondag zeker een kijkje nemen in de Marquee.


MERIJN SIBEN, REDACTEUR

L7 – vrijdag 16.40 tot 17.20 – Jupiler Stage
Bestaan zij nog? Een korte zoektocht later en inderdaad, deze cultband is in 2014 weer bij elkaar. L7 is nooit doorgebroken in Europa, maar in Amerika maakten ze naam in de grungescene. Tevens waren zij een grote invloed voor veel riot grrrl bands in de jaren negentig. Maar het belangrijkste is toch wel dat zij een uitermate coole mix maken van punkrock, grunge en heavy metal. Muziek met ballen dus, gebracht door een groep hondsbrutale dames die naar verluidt bekend staan om hun energieke shows. Check ze dus zeker uit op de Jupiler Stage.

Exodus – zaterdag 17.45 tot 18.40 – Marquee
Gary Holt heeft het naar zijn zin bij Slayer, maar Exodus is en blijft zijn primaire band. Zelfs nu hij al een paar jaar schittert door afwezigheid bij deze ‘nummer vijf’ van ’the Big Four of thrash’. Want de riffs waarmee Exodus over het podium dendert zijn onmiskenbaar Holt, onmiskenbaar thrash en onmiskenbaar moshwaardig. Het is dan ook uitermate goed toeven voor de old school metal maniakken onder ons, met ook nog eens Kreator en Megadeth op dezelfde dag. Maar waar Kreator uitblinkt in een mix van melodie en agressie en Megadeth in techniek, is Exodus gewoon compromisloze partythrash. Hoog tijd dus om flink te moshen en te headbangen, bij voorkeur op klassiekers als Bonded By Blood, War is my Shepherd en Metal Command. Do….the toxic waltz!

Exodus op Into The Grave, foto Rob Sneltjes

Exodus op Into The Grave 2016, foto Rob Sneltjes

Carnivore A.D. – zondag 17.10 tot 18.00 – Marquee
De droevige gedachte dat Type O Negative nooit meer een plaat zal uitbrengen steekt meer dan acht jaar na Peter Steele’s overlijden nog steeds de kop op af en toe. Vandaar ook de verbazing dat Steele’s crossoverband Carnivore terug bij elkaar is, ditmaal gedoopt tot Carnivore A.D. Met twee klassiekers uit de jaren tachtig (Carnivore en Retaliation) in het arsenaal, evenals een nieuwe zanger die naar verluidt goed bevalt live, is dit zeker weten een band die je nieuwsgierigheid waard is. Maak je borst dus maar nat voor dit doomy thrashtafereel gebracht met politiek incorrecte teksten als Angry Neurotic Catholics, Sex and Violence of wie weet zelfs het beruchte Jesus Hitler.

Skindred – zondag 19.20 tot 20.10 – Metal Dome
Ik val maar met de deur in huis: het nieuwe album Big Tings van Skindred is allesbehalve groots. Sterker nog, Big Tings is de grootste muzikale teleurstelling van het jaar. Ongeïnspireerde nummers genadeloos gecastreerd van alle metal en reggae-uitbarstingen en aanstekelijke songs. Maar tot zover deze minireview. Want waarom heb ik deze band alsnog tussen mijn tips staan? Simpel, omdat deze Britse reggae, punk en metalband uiterst verwoestende optredens neerzet, keer op keer weer. Het nu-metal mengelmoes is zeker niet ieders smaak, maar geef het een kans en je bent al gauw getuige van het allergrootste feestje op de zondag. Met ijzersterke eerdere albums als Roots Rock Riot, Union Black en natuurlijk een uiterst charismatische zanger in de vorm van Benji Webbe, is Skindred het perfecte medicijn tegen de zondagse festivalmoeheid.

Judas Priest – zondag 21.05 tot 22.20 – Main Stage 2
Breaking the what? Graspop is dit jaar een viering van legendarische metalhelden. Iron Maiden, Ozzy Osbourne, Guns’n’Roses, Megadeth, Doro, Accept. Logisch dus dat Judas Priest ook van de partij is. En hoe, want hun laatste plaat Firepower is een metalknaller met een uiterst vette productie, die laat zien dat deze band na een bestaan van 48(!) jaar nog lang niet uitgeblust is. Met 18 platen op zak en talloze tijdloze klassiekers in hun oeuvre, kan het niet anders dat deze legendarische groep onder leiding van de Metal God zelve Rob Halford een feest der herkenning gaat neerzetten. Pain! Pain! Killer! Killer!

 



RAWKWARD STEVE, REDACTEUR, SAGA’S

Dool – donderdag 20.05 – 20.50 – Metal Dome
Lijkt mij duidelijk waarom je deze moet gaan zien, beetje chauvinisme mag wel, dunkt mij.

Heilung – donderdag 22.00 – 23.00 – Metal Dome
Heilung behoorde al bij de eerste aankondigingen van Roadburn 2019, dus dan kun je jezelf al mooi verdiepen in de oud-Noors-Scandinavische-Heidense-Neofolk. Plus om nog meer chauvinisme kracht bij te zetten: de band nam live-album Lifa op tijdens hun optreden op middeleeuws en fantasyfestival Castlefest.

Tyler Bryant & The Shakedown – vrijdag 11.10 – 11.50 – Main Stage 1
Dit is een hele persoonlijke vooral, gezien het feit dat een klein half jaar terug deze show mij uit een zelfverkozen schrijversballingschap trok, tamelijke wakker schudde en een route bleek naar een machtig mooie weldaad aan fucking mooie mensen en gebeurtenissen. Hoewel ik mezelf opmaak voor een mogelijk kleine herbeleving van die bewuste show op 13 juli in het Hengelose Metropool, gun ik jou – de ‘Graspopper’ – een mogelijk zelfde ervaring. Muziek, het is wat hé? Kan ineens zomaar allemaal dingen met een mens doen. Dus TB&SD: moet je doen, word je blij van. Beloofd.

Backyard Babies – zaterdag 12.15 – 12.55 – Main Stage 1
Vandaag eerst maar wat legendarische Zweedse sleazerock voor je bakkes, dacht ik. Niet in de laatste plaats vanwege frontman Nicke Borg, of gitarist Dregen (die o.a. The Hellacopters kick-startte). Hun debuut ‘Diesel & Power’ mag toch wel gelden als de meest perfecte uitvoering van een waanzinnige hybride van hardrock, punkrock, bluesrock en een smerige hint glamrock. Zeg maar een rechtgeaarde bastaardzoon van Guns N’ Roses, Barkmarket, The Replacements, Bruce Springsteen en nog iets punkrockerigs bombastisch waar ik nu even niet op kan komen.

Backyard Babies, foto Tim van der Steen

Backyard Babies, foto Tim van der Steen

Thundermother – zaterdag 12.30 – 13.10 – Metal Dome
Nog een kontschoppende Zweedse-act dan, en evenals een Graveyard eentje die het woord tumultueus niet schuwt. Iets meer dan een jaar terug bleef gitariste Filippa Nässil als enige over van het vijftal en met geplande shows op o.a. Wacken Open Air was het dus nogal aanpoten. Maar het kwam allemaal goed, en met het titelloze album dat begin dit jaar verscheen vers op zak is het in ieder geval ouderwets AC/DC-iaans genieten geblazen.

The Vintage Caravan – zaterdag 14.10 – 14.55 – Metal Dome
Dan ben je 12 jaar, woonachtig op IJsland, maak je psychedelische rock, komt het grote Duitse label Nuclear Blast je ineens tekenen. Het zal je gebeuren, en het overkwam het trio in 2006. Anno 2018 is Denemarken inmiddels de uitvalsbasis voor hun potje eigenzinnige proggy psychedelische (proto-) metal – of classic rock als je jezelf er gemakkelijker vanaf wilt maken. Naast dat er misschien een voorproefje valt te bespeuren op Graspop van het aanstaande Gateways-album, dat op 31 augustus via Nuclear Blast het daglicht zal zien, zal het power-trio op 13 oktober ook het Hengelose Beerland Festival aandoen! Mooie dingen.

Kadavar op Scumbash, foto Christel de Wolff

Kadavar op Scumbash, foto Christel de Wolff

Kadavar – zaterdag 17.40 – 18.25 – Metal Dome
Behoeft wat mij betreft ook geen verdere uitleg want Kadavar, godsamme!

Vandenberg’s MoonKings – zondag 12.00 – 12.40 – Main Stage 1
Om het bovenal chauvinistische lijstje dan gedegen af te sluiten dus een dikke tip om Vandenberg’s MoonKings ook maar even aan te halen. Niet omdat het moet, maar omdat het kan… Goede band met leden van Ten Times A Million (TAFKA Mandrakés Monster)



Deel dit artikel