MetallicaWaarschuwing: NMTH vs. Pinguin Radio – Nieuwe Muziek #28 wordt een zeer chauvinistische uitzending. Volop Nederlandse input dus, maar dat hart voor talent van eigen bodem was je onderhand wel gewend van NMTH. Bovendien hebben we ook Amerikanen (zie boven), Zwitsers, Welshmen en heavy zuiderburen. In totaal kreeg je al méér dan negentien uur speciaal door NMTH geselecteerde nieuwe muziek uit binnen- en buitenland, zo de digitale ether ingestuurd voor de échte radio-experience. Gooi die slof erin! Zet de speaker op standje elf, gooi die haren los en breek samen met ons de week in twee!

Helemaal onderaan staat de playlist van de vorige weken, deze zal ná de herhaling wekelijks worden bijgetapt als een heerlijk vers bier.

Uitzending Never Mind The Hype vs. Pinguin On The Rocks:
Donderdag van 15:00 – 16:00 uur
Herhaling Never Mind The Hype vs. Pinguin On The Rocks:
Zondag van 19:00 – 20:00 uur

Meer Harde Nieuwe Muziek vind je in de rubriek.


1. Metallica – Hardwired
The beast is back! Bij oudgedienden als Metallica houd je soms even het hart vast. Voor je het weet gaan ze een plaat met Lou Reed maken of doen ze wat anders geks. Niks van dat alles: Hardwired – de opmaat naar tiende studioplaat Hardwired…To Self-Destruct is signature Metallica spul: razendsnelle onverbiddelijke metal. Lekker hoor.

2. Nick Waterhouse ft. Leon Bridges – Katchi
Rhythm & blues-fan Nick Waterhouse is zo’n authentiek klinkende rootsmuzikant die je zo het dubbele van die 30 levensjaren zou geven. Samen met de ook pas 28-jarige soulzanger Leon Bridges (die stem!) levert hij deze wel errug lekkere doo-wop single. Van Nicks derde album ‘Never Twice’ dat 30 september uitkomt op Stones Throw / Innovative Leisure.

3. Abdomen – Wrong
Is die dan: de eerste Nederlansche track en wat voor een! Leeuwarder garage en post-grunge met de nodige branie, onvermoede diepgang, strafheid en pakkende songs. Daar gaan we deze Popronde nog veel plezier aan beleven. Houd de site volgende week in de gaten voor een interview met de Friezen.

4. Crippled Black Phoenix – No Fun
Een van de meest veelzijdige tracks die je deze week op de radio zult horen. En een van de meest knappe. Crippled Black Phoenix laat met No Fun een duistere, tergend spannende rockmix los met input van metal, progressive rock, gothic, wave en zelfs pop. De plaat Bronze van de Britten volgt 4 november op Season Of Mist. Zorg dat je 10 december in Doornroosje bent.

5. Meek is Murder – BETTER (Helmet-cover)
Helmet! Jeugdsentiment to the max hier met Page Hamilton en co. Nu ja met heel veel anderen, want het gaat om 15 artiesten die nummers van Helmets klassieker In The Meantime hebben gecoverd. Denk aan groepen als Rosetta, meek is murder, KEN mode, I am become Death en Earthship. Je kunt er vast zes luisteren op de Bandcamp:

6. Aestrid – Chinook
Komt Aestrid me daar even sterk de studio uitzetten met dit eerste voorproefje van het vijfde album Silver. Chinook is meteen een aardig noisende teaer, die ons ook op erg prettige wijze terugwerpt naar de begindagen van Placebo. Silver wordt 5 oktober in EKKO, Utrecht gepresenteerd. Meer informatie in dit artikel.

Sleazefest The Glücks

The Glücks op Sleazefest, foto Ingmar Griffioen

7. The Glücks – CuCuCuCool
Sleazy garagepunk van het geruchtmakende koppel Tina en Alek. De Belgen lieten zich onder meer op Sleazefest in Timboektoe en het Junkyard Festival in WORM al van de smerigste kant zien. Check de hele CuCuCuCool 7″op de Bandcamp.

8. Organisms – Werd Wakker In Een Tent
Zuid-Hollandse groep die elke maand een track opstuurt en dat zijn geen vullertjes. Deze soundtrack van de zomer zouden we net een maandje of wat eerder gedaan hbben echter, maar daar was het weer wellicht niet naar. Alles te luisteren en downen op de Bandcamp.

9. NOTS – Cold Line
Yes, meer naargeestige post-punk en felle garagepunk graag. Heerlijk hoe Nathalie Hoffmann van NOTS die rudimentaire, korte en felle nummers zo in je gezicht schreeuwt. De Memphis garagepunk-girls zijn voor de tweede plaat van Goner naar Heavenly/PIAS verhuisd en Cosmetic is net deze week verschenen.

10. Telepathy – Saccade
Pittige tip! Want op Incubate te zien. Wederom geen makkelijke muziek maar waarom zouden we ook, koeksneetjes happen kan elders al genoeg. Telepathy dus, instrumentale sludge en post-metal uit Colchester, die berespannend en strak van de plaat komt en dat vast ook vanhet podium doet op zaterdagavond in Cafe Extase in Tilburg.

Lees meer Incubate tips hier.

11. Fleddy Melculy – Pinker
‘Rustig chillen…in de file… en zijn boxen zijn aan het killen?’ Yup, het is weer een opruiende single met machinegun-riffs, blastbeats en vooral ook grappige teksten van Fleddy Melculy. Denk aan een soort Vlaamse versie van nu-metal, maar dan in de mix met Limp Bizkit en Raggende Manne. Om te schuddebuiken die rijmkunst 🙂

Razend clipje:

12. Monkey3 – Moon
Jeetje weer zo’n onvoorspelbare trip in dit NMTH radiouur. De Zwitserse rockgroep Monkley3 is van vele markten thuis en diende die stoner en psych al op Roadburn, Hell- en Desertfest op. Album Astra Symmetry is net uit op Napalm Records. De komende tijd te zien in Doornroosje, Iduna in Drachten en Antwerpen voor Desertfest! Goed artwork ook.

13. Komatsu – Scavenger
Eindhoven! Stonersludgers! Ze komen op 23 september met de tweede plaat, ‘Recipe for Murder One’, waar onder meer stonerheld Nick Oliveri aan meewerkte en die dezelfde dag gedoopt wordt in het Blue Collar Hotel in de thuisstad. Ondertussen plannen ze een dikke tour (langs o.a. Desertfest Belgium en Into The Void) en laten ze de ene na de andere harde track los. Scavenger mag ook als noisy gelden.

14. HØUND – Electric Ground
Gewoon nog een Popronde-troef erin? Yup, de Amsterdamse rockers van HØUND (inderdaad met Noors diagonaal streepje) hebben namelijk net deze nieuwe track uit. Van de gecrowdfunde debuut-EP, die nog voor de Popronde uit moet komen. Ze noemen QOTSA, The Dead Weather, stoner, shoegaze, psychedelisch en grunge als referenties. Dikke prima dus.

Zo ook de video:

15. Rene SG – Hell Yeah
Rene SG is terug! Straight from Amsterdam en met nog altijd de juiste dosis rawk ’n roll en in yer face mentaliteit. Eveneens nog altijd aangevoerd en -vuurd door zanger/gitarist Rene Kaptijn. Hell Yeah! komt van het vierde album dat in januari uitkomt bij Marista Records. Op de 12 nieuwe tracks is voor het eerst bas-aanwinst Rob Zimmermann (ex-Lords Of Altamont) te horen.

Clipje:

16. Mammoth Weed Wizard Bastard – Y Proffwyd Dwyll
Wat een mooie mix van doom met engelachtige vocalen. Zalig. Dweil ons maar op. Over bijna negen minuten dan he! Want we sluiten weer af met een ellenlange trip, ditmaal van de Welshe psychsludgers met de mooiste naam van deze worp: Mammoth Weed Wizard Bastard.Deel dit artikel