Yob

Yob

Het is alweer tijd voor de tweede Incubate dit jaar en in de traditionele septembermaand pakt het avontuurlijke festival in Tilburg vier dagen uit. Op het programma zien we van deze donderdag tot en met zondag veel ‘typische Incubate-acts’, die het hart vele malen sneller doen kloppen. Van grote klappers als Thurston Moore en Yob tot het betere ontdekkingswerk met bijvoorbeeld rammelrockers Mike Krol, Amsterdamse Popronde-garagetroef Bartek en Belgische revelatie Statue.

Door Ingmar Griffioen en Jurgen de Raad

Diclaimer: We zijn behoorlijk door het programma gerend, maar deze tiplijst is natuurlijk verre van compleet. Er valt immers altijd meer te ontdekken op Incubate. Doe dat vooral. Durf dat blokkenschema in de prullenmand te werpen en toch in Extase of Hall Of Fame te blijven plakken of pak een pils en tip van een van die notoire muziekverslinders die de Kruikenstad rijk is (vaak te herkennen aan de hoornen bril). Deze vluchtige lijst mond uiteraard uit in een aanbeveling om Yob te zien op zondag. Jurgen de Raad schreef een uitgebreide motivatie waarom jij daar in 013 je Incubate wilt afsluiten.


DONDERDAG
Statue, 20.00, Cul de Sac

Statue is ons al vaker getipt, maar op Eindhoven Psych Lab tastten we nog mis. Ditmaal tijdig in de Cul zijn, voor deze Belgen die je met hun spaced out psych-, post- en Krautrock gerust in het rijtje Camera, Monomyth en Radar Men From The Moon mag scharen. Ogen dicht maar.

The Cult of Dom Keller, 2100, Extase
Psychedelische doom uit Nottingham. The Cult Of Dom Keller legt ook een partij noise en gruis neer. Check zeker derde album ‘Goodbye to the Light’, deze zomer uitgekomen op Fuzz Club Records met o.a. deze killer single.

The Thurston Moore Group, 22.00, 013 Jupiler Zaal
Sterke comeback van de iconische Sonic Youth-frontman in 2014; album The Best Day op Matador Records. Thurston Moore mag dan (muzikale) partner Kim Gordon verloren zijn; de venijnige, hoekige, noisy sound is er nog. En hij is er trots op, zo vertelde hij in een gesprek dat ook langs kunst, engagement, The Ex, het bombarderen van kinderen en de hond van zijn moeder voerde. Hadden we al gezegd dat held Steve Shelley nog achter de drumkit zit?


VRIJDAG
Bartek, 17.00. Diggers, *Zero

Incubate heeft de laatste jaren ook een gratis toegankelijke tak waarin nog meer talent voorbijkomt: Incubate Zero. De Amsterdamse slackende garagegrungers van Bartek, een van onze Popronde-troeven!, hinten opwindend naar FIDLAR en Wavves en zijn een goede om je dag mee te beginnen.

Terrie Ex, 20.45, Little Devil
Legende, gesneden uit zeldzaam knoestig hout. Terrie Hessels, oerlid van The Ex en daarom aka Terrie Ex, is de man van de gekke pasjes em dwarse gitaarpartijen. Experimenteel is een fors understatement, zoals deze performance met Han Bennink onderschrijft. Very Incubate dus.

Vitamin X, 23.30, Extase
Hardcore! Still! Lives! Zo bewijst ook het Amsterdamse Vitamin X met een gemeen potje hardcore punk en trashcore. Gouden clip.

Mike Krol, 0.30, Cul de Sac
Toffe garagerock en trashy powerpop van dude Mike Krol uit Los Angeles. Op ITGWO rammelde zijn band zoals je zou verwachten en bewees de Amerikaan ook een hyper(inter)actieve show in huis te hebben.

Nothing, 1.00, Extase
US shoegazers Nothing kwamen dit jaar met het bijzonder sterke en toch wat onderbelichte album Tired of Tomorrow. De meeslepende shoegaze/post-grunge voert ons helemaal terug naar het beste van the Smashing Pumpkins en dat is fijn! Scary clipje:


ZATERDAG
The Mighty Breaks, 16:00, De Spaarbank *Zero

Garagepop en meer fuzzy lekkers van deze jonge groep uit Voorschoten. The Mighty Breaks maakte het tijdens Popronde 2015 al aardig waar en staan mede daarom op Incubate Zero. Freaky clipje bij lekkere sleazy track.

Eagulls, 20.30, 013 Jupiler Zaal
Eagulls verruilt de nihilistische post-punk op de laatste plaat Ullages voor een meer toegankelijk, dromerig en Cure-esque geluid. Blijft prettig duister, ook dankzij de vocalen.

Employed to Serve, 22.15, Hall Of Fame
Leuk, maar dan komt Employed To Serve en blaast iedereen weg. Zeg eens eerlijk: dacht jij dat die screams van een man waren? Nope, aangevoerd door een vrouw brengt de groep uit Woking, UK glasharde, chaotische hardscore punk met grind en Converge-referenties.

Telepathy, 22.45, Extase
Telepathy heeft genoeg tempowisselingen om die instrumentale sludge/post-metal berespannend te houden en dat is knap. We zijn zeer benieuwd naar onze eerste live-kennismaking met de groep uit Colchester. Eventuele herkansing op 11 september in OCCII, Amsterdam. Nieuw nummer van de aanstaande tweede plaat:

Ghold, 23.15, V39
Hard to pin down zeg je dan. Het Londense Ghold stoeit met sludge, prog, stonermetal en doom en het resultaat komt qua ongrijpbaarheid en impact aardig in de buurt van Melvins. Derde langspeler PYR is net uit via Ritual Productions. Wat je van een Ghold liveshow kan verwachten:


ZONDAG
Lookapony, 17.00, V39

Aftrappen met Eindhoven is het devies. De herboren garagerockers van Lookapony behoren tot de meest opwindende acts van de nieuwere lichting, maar kunnen (naast Burger Records en het eigen Satan Records) nog wel een label en manager met slagkracht gebruiken. Kom kijken!

Pop. 1280, 17.30 Extase
Verslavende cocktail van industrial, rock, horrorpunk en elektronica: Pop. 1280. De groep uit New York heeft net het derde album Paradise uit op het Sacred Bones-label en dit is wel ons soort optreden:

Ramesses, 17.45, 013 Jupiler Zaal
Sterk programma deze zondag, zeker in Extase en 013 waar we drie toffe bands op rij noteren. Dank het opperwezen voor dat doorsteekje tussen de zalen. We love doom! En dan zit je bij deze Britten dus geramd he. Ramesses maakt slepende doch versplinterende doom en we zijn zeer blij dat ze terug zijn van ‘een pauze voor onbepaalde tijd’ en zo snel daarna op Incubate staan.

Wiegedood, 19.00, Little Devil
Geen Incubate zonder black metal en ditmaal komt die wederom inktzwarte affaire uit België. Met (ex-) leden van Amenra, Oathbreaker, Hessian en Rise and Fall zit het qua ervaring en overtuiging in ieder geval goed. Debuutplaat ‘De doden hebben het goed’ werd gepresenteerd in een kapel in Kortrijk en wij gaan op voor de dienst in de Little Devil. Tijdens die bedwelmende set denken we de glas in loodramen er wel bij.

Black Cobra, 19.15, Extase
Razende sludgers Black Cobra kwamen begin dit jaar met het uitstekende vierde album Imperium Simulacra op Season of Mist, waarom ze nogal wat doomy furie loslaten op de luisteraar. Tel daarbij op de brute livereputatie van het duo uit San Francisco…

Deerhoof, 19.45, 013 Jupiler Zaal
Totaal onnavolgbaar, weergaloos, manisch en bizar: Deerhoof is geen band waar je je ogen even van afhaalt of die je snel vergeet. De heftige noiserock van de groep uit (wederom) San Francisco wordt gedreven door drumbeest Greg Saunier en zangeres/bassiste Satomi Matsuzaki, die lieflijke zanglijnen paart aan gilletjes en snarenspel. Laat je overrompelen.

VVOVNDS x Svartvit, 20.45, Extase
Weer VVOVNDS na Incubate vorig jaar en Roadburn? Zeker wel en met reden. Niet alleen omdat de groep tot de top van de Belgische hardcore-scene behoort, ook omdat VVOVNDS ditmaal wat bijzonders gaat doen: Een samenwerking met de Nederlandse noise-artiest Svartvit, die op Rock Herk de vuurdoop beleefde.

Yob, 21.45, 013 Jupiler Zaal
Voor onze afsluiter Yob schakelen we over naar dit pleidooi van Jurgen de Raad:

Alweer twintig jaar laat het Amerikaanse powerhouse trio zijn stoner-doom op de mensheid los. In dit tijdsbestek heeft Yob die doom zo weten uit te bouwen en te verfijnen, dat het drietal uit Eugene, Oregon ermee tegenwoordig een leidende positie in de doom-eredivisie vervult. Tilburger poptempel 013 mag de doomers verwelkomen op Incubates komende vierdaagse editie.

Met een typerende en unieke sound heeft de formatie een kentering teweeggebracht in het genre. Yob ontvouwt in vaak kolossen van nummers een indrukwekkende gelaagdheid, waarin doom metal eigenzinnig avonturiert met invloeden uit vooral psych en prog. Op de betonnen ondergrond van de drum-bombast van Travis Foster en de massieve laagtes van bassist Aaron Rieseberg legt zanger/gitarist Mike Scheidt zijn voor Yob typische gitaarfratsen neer. De inventiviteit die het boegbeeld en geestelijk vader van de band erin laat horen kent altijd een hallucinerend mooie veelzijdigheid. Zo strooit hij met dronende riffs en sterk bezielde thema´s. Het gros van de gitaarlijnen draagt Scheidts kenmerkende effectgebruik en is daarmee debet aan de bezweringen die de voornamelijk uitdijende songs met zich meebrengen. Het zijn behoorlijk lange tracks die echter nooit vervelen. Met de nog eens deinende en gedreven zang van Scheidt toegevoegd – van gemeen hoog snijdend tot diep grommend – neigt het in de beleving soms tot een ware catharsis. Yob weet lichaam en geest beste opdoffers te geven. Beyond doom (het mag gezegd worden), die ook live veel impact kan veroorzaken. Tilburgs collegafestival Roadburn was daar in de afgelopen jaren al meerdere keren getuige van en heeft de band onderhand stevig in het hart gesloten.

Op Incubate zullen ongetwijfeld tracks van Yobs meest recente creatieve hoogstandje Clearing The Path To Ascend langskomen. De full-length werd in 2014 door het gereputeerde Rolling Stone magazine tot metalplaat van het jaar verkozen. De slotshow in de Jupiler zaal van 013 is de aanvang van een omvangrijke Europese tour van de Amerikanen, die onder meer op 14 oktober neerstrijkt op Desertfest in Antwerpen.

Walter Hoeijmakers geniet (r) onstage bij YOB op Roadburn 2012. Foto: Paul Verhagen

Walter ‘Mr. Roadburn’ Hoeijmakers geniet (r) onstage bij YOB op Roadburn 2012. Foto: Paul VerhagenDeel dit artikel