Niet te zuinig! We kregen eerder vandaag al de nieuwe DOOL en de nieuwe Ziggy Splynt voor de kiezen, maar afgelopen week was het überhaupt al een klein gekkenhuis qua nieuwe releases, van verse video’s tot dikke singles. Daarom gaan we vrolijk verder met nieuwe muziek, om je dit weekend mee warm te houden. We gooiden prachtwerk van An Evening With Knives, It Dockumer Lokaeltsje, Elefant en Clittenband daarom op een stapeltje, en je kan het allemaal hier bekijken. Perfect om die laatste uurtjes van de vrijdagmiddag mee door te komen!

AN EVENING WITH KNIVES MET ‘ENDLESS NIGHT’
Te beginnen met An Evening With Knives uit Eindhoven. Nog zo’n band die de bijnaam Rockcity eer aan doet, want niet alleen waren deze post-metal heren al lekker op weg met debuut Serrated en EP Fade Out, maar wordt met Endless Night een verpletterende voorbode gegeven van het nieuwe album Sense of Gravity. Endless Night is een zeven minuten durende postmetalkraker. De productie klinkt voller, de riffs zijn nog hakkender en de sound is strak dichtgemetseld. Sense of Gravity is opgenomen in The Void Studio te Eindhoven en komt op zowel cd als vinyl uit op 6 maart. Diezelfde dag vindt ook de albumreleaseshow in Effenaar plaats en afgaande op deze eerste single, mag je die niet missen.

It Dockumer Lokaeltsje, foto: Liang Cheng

IT DOCKUMER LOKAELTSJE MET ‘ALLES IS GOED’
‘Het moest anders, het moest kort en in het Fries.‘  It Dockumer Lokaeltsje is sedert 1985 een legendarische cultband, die bekend staat om avantgarde punktracks, eigenzinnig, eigenaardig en chaotisch. En met het nieuwe album Alles Is Goed brengen ze een ode aan het debuut Alles Ist Gut van Duitse electropunkers Deutsch Amerikanische Freundschaft. Maar ook op dit coveralbum zijn de avantgardistische concocties van de Leeuwarder punkhelden nog steeds luid en duidelijk aanwezig. En we kunnen alvast een heerlijk vreemde video laten zien van het titelnummer Alles Is Goed, opgenomen in wat lijkt op een stoffig kraakpand. Het nummer zelf bevat een onderhuidse, subtiele spanning die we niet gewend zijn van de band, dit dankzij een spookachtig baslijntje en een haast doomy opbouw. De band speelt twee releaseshows op 8 en 14 februari, de eerste op Magneet #4 met Boyakira en Der Untergang, de tweede in OCCII Amsterdam.

ELEFANT MET ‘ULTRA PLUS ULTRA’
Consouling Sounds bewijst opnieuw een neus te hebben voor toffe bands, want ook met Elefant heeft het label een geweldige ontdekking in huis. Precies vandaag komt het tweede album Bejahung uit en het is een bewonderenswaardig mengsel van krautrock, sludge, noise en punk, vakkundig samengesmolten tot een uiterst chaotisch maar meeslepend geheel. De band zelf bestaat uit diverse Belgische muzikanten van onder andere The Van Jets en Future Old People Are Wizards. Om alvast in de stemming kun je hier de hysterische video van ‘Ultra Plus Ultra aanschouwen. Volg Elefant op Facebook om op de hoogte te blijven van nieuwtjes, evenals de releaseshow op 14 februari in Café Charlatan te Gent.

CLITTENBAND MET ‘OVERTREED ME’
En tot slot is daar het spoken word/indie/kleinkunsttrio Clittenband. In oktober brachten de dames hun EP De Smaak Van Verhalen uit, dat poëzie en indie bijeenbrengt. Maar speciaal voor hun project Clit City op Rauwkost Festival, dat vandaag en morgen plaatsvindt in Poppodium Willem Twee (inclusief pop-up sexshop), gooit Clittenband het met  Overtreed Me over een geheel andere boeg. De track kenmerkt zich niet door zwoele indie, nee, juist een gruizige riff, donkere atmosfeer, fluisterend dichtwerk en een aan industrial rock aandoende uitbarsting is wat hier staal op buizen slaat. Diezelfde enerverende atmosfeer zie je terug in de indrukwekkende videoclip, met sadomasochistische situaties en reconstructies van machtsspellen. Goed om de vrijdagmiddag dus even NSFW mee af te sluiten:Deel dit artikel