DOOL, foto Nona Limmen

Cover van Summerland, door Nona Limmen en Valnoir Studio

Man, wat sloeg Here Now, There Then, die eerste plaat van DOOL in als een bom bij ons! En niet alleen bij ons, zo bleek tijdens de release van Here Now, There Then op onze allereerste uitverkochte Doomstad in 2017. Een drukbezette toekomst voor de band, onder leiding van Ryanne van Dorst en met gitaristen Omar Iskander en Nick Polak, drummer Micha Haring en bassist JB van der Wal was onvermijdelijk. En ja hoor, na drie jaar, vele shows en een live-ep, is de tijd aangebroken voor het gretig geanticipeerde vervolg op ons favoriete album van 2017! Jawel, Summerland nadert met rasse schreden met een release in april, en wij krijgen de eer alvast de allereerste single en albumopener ‘Sulphur & Starlight’ ten gehore te brengen!

Dat een Nederlandse band in zo’n relatief kort bestaan al hoge ogen gooit, blijft bijzonder. Maar DOOL heeft het niet alleen op plaat voor elkaar, maar ook, en misschien zelfs meer nog, op livegebied. Ze speelden menig metalband eruit op een snikheet Dokk’em Open Air, schrokken niet van een overvolle Marquee op Graspop en ze wisten menig zweet van het lijf te doen gutsen in talloze clubs en festivals. Verreweg van stil gezeten dus, en dan ook nog eens druk gesleuteld aan de nieuwe plaat Summerland.

Het ideale hiernamaals van Summerland
Het begon al bij de aankondiging vorig jaar dat de band terug zal keren naar Roadburn Festival, dat recentelijk met recht het Ijzeren Podiumdier voor Beste Festival van Nederland won, gevolgd door een eerste reeks shows in binnen-en buitenland aanstaande april en mei. Elke track op Summerland heeft volgens Ryanne van Dorst zijn eigen identiteit binnen een los thematisch kader: de strijd om je plek te vinden in de wereld en het bereiken van de gewenste gemoedstoestand, extase en reïncarnatie, tevens deels geïnspireerd door Richard Mateson’s roman ‘What Dreams May Come’. ”De term ‘summerland’ komt van het heidendom, en is een verwijzing naar hemel, nirvana of welke naam je er ook aan wilt plakken. Ik vroeg mezelf af wat mijn ideale hiernamaals zou zijn, wat ook een terugkerend tekstueel motief is geworden op het album”, aldus Van Dorst. En het eerste voorproefje in de vorm van ‘Sulphur & Starlight’ kun je dan ook hier beluisteren:

En een heerlijke binnenkomer is deze track geworden! ‘Sulphur & Starlight’ toont haast een, voor zover mogelijk, upbeat kant van DOOL. Een slepende track met een focus op atmosfeer, lichtere gitaartonen en een heerlijk rollende ritmesectie, culminerend in een opzwepend refrein. Van Dorst: ”Sulphur & Starlight’ gaat over dualisme, reflectie en het gereflecteerde, twee zijdes van dezelfde spiegel. Wat blijft er over van iemands zijn in de ogen van de ander? Als openingstrack een goed startpunt voor de reis door het thema van Summerland.” En onze koffers zijn alvast gepakt in ieder geval. Mis DOOL dus niet op het eerste deel van hun Summerland tour, waarvoor je de data hieronder kunt bekijken. Hier hebben we zin in!

Summerland is opgenomen in DAFT Studios in Malmédy, Belgium, evenals Studio Cobra in Stockholm, Zweden met Martin Ehrencrona (Tribulation, In Solitude). Mix en mastering is gedaan door Cult Of Luna drummer Magnus Lindberg in Redmount Studio Stockholm. Tevens zijn er gastbijdrages te horen van Per Wilberg (Opeth, Spiritual Beggars, Candlemass) op zijn Hammond orgel, doet Farida Lemouchi  (The Devil’s Blood) de gastvocalen en draagt Okoi Jones (Bölzer) spoken word voor in ‘The Well’s Run Dry’.

Naast onderstaande tourdata is DOOL ook bevestigd voor de volgende podia:

21 Mei – Doornroosje, Nijmegen / NL
22 Mei – De Helling, Utrecht / NL
23 Mei – Sniester Festival, Den Haag / NL
28 Mei – Patronaat, Haarlem / NL
29 Mei – Metropool, Hengelo / NL
30 Mei – Vera, Groningen / NL
19 Juni – Graspop Metal Meeting, Dessel / BE
18 Juli – Welcome to the Village Festival, Leeuwarden / NLDeel dit artikel