Two and a Half Girl, foto Lisanne Lentink

Nieuwe plaat Evidence of a Broken Mind

Het is zover: de nieuwe plaat van Two and a Half Girl is uit! Evidence of a Broken Mind is sinds 16 september verkrijgbaar via Suburban Records, met een releasefuif morgen in EKKO. Het is het resultaat van een hoop werk, geboren uit enkele jaren aan ups en lockdowns, vele Popronde shows, support optredens voor Fleddy Melculy, Tusky en X Raiders plus de EP Disconnected die het schopte tot onze favoriet van eigen bodem in 2020. Vallen en opstaan, zo blijkt dus voor het dynamische vijftal bestaande uit uit zangeres Juliët van de Laak, gitaristen Daan Lutgerink Pim Cruiming, drummer Anne Heijmeriks en bassist Chris Walthaus. Met Evidence of a Broken Mind, mogelijk gemaakt dankzij een succesvolle crowdfunding, dient zich een fris nieuwe hoofdstuk aan voor de melodic post-hardcore formatie. Eentje die morgenavond gepresenteerd wordt in thuisstad Utrecht, te EKKO, maar die we nu alvast bespreken hieronder. We trokken gitarist Daan Lutgerink aan de mouw voor een korte babbel over de plaat, de releaseshow en opkomende tours. Duik erin hieronder…

Tekst: Merijn Siben

Genoeg voer om over te zingen in ieder geval op Evidence of a Broken Mind. Frontvrouw Juliët stort haar hart uit. Van de ellenlange lockdown in Eighteen Months tot archaïsche antihomo wetgeving in vele delen van de wereld in 70. Niet alleen op thematisch vlak wordt alles op tafel gelegd in de debuut langspeler, want ook muzikaal trekt de band van alles uit de kast. De donkere metalcore elementen van debuut EP Prove You Wrong zijn nog steeds aanwezig, maar op subtiele wijze verwerkt in melodieuze post-hardcore/punkanthems. Erg fraai gedaan, dankzij springerige grooves en uitbarstingen in Self Made Suffering of Fire, om vervolgens weer euforische gitaarlijnen eruit te blazen bij tracks als Eighteen Months. Een volwassen plaat die de soms harde realiteit van het dagelijkse leven onder ogen komt.

Intens opnameproces
Toch is die sound niet zonder slag of stoot gekomen, mede doordat de plaat door Two and a Half Girl zelf geproduceerd is. Aldus Daan: ”Het proces was lang en intens. Omdat we geen producer hadden, was er niemand die tegen ons zei dat we te lang door aan het discussiëren waren over een mini detail. Dat zorgt er wel voor dat het écht onze plaat is geworden.” Ook qua opnemen is de plaat langs diverse plekken gegaan. Drie zelfs: dB’s, Mailmen Studios en een huis in Frankrijk. ”De drums hebben we in Mailmen opgenomen, omdat we daar vorige keer samen met Alwin van der Knijff op Disconnected een goede workflow en sound vonden. Voor de zang trokken we naar dB’s. Voor de rest van het album wilden we naar een plek waar we konden ontsnappen aan de dagelijkse routine. En dat bleek een huis in Frankrijk te zijn, waar we de volledige gitaren en baslijnen opnamen.”

Two and a Half Girl, foto Lisanne Lentink

Two and a Half Girl x vandeStreek Black Sheep IPA, te koop in EKKO!

Two and a Half Girl IPA
Toen NMTH Daan voor het laatst sprak, destijds in onze Never Mind The Lockdown serie, was er uiteraard geen sprake van livemuziek. Maar inmiddels heeft de band er toch alweer een reeks memorabele shows opzitten. Waaronder ter support voor bands als Beachdog en Fleddy Melculy. Maar ook de shows met Tusky is de band bijgebleven. Daan: ”De shows met Tusky waren echt memorabel! Qua personen en qua muziek was dat echt een mooie match. Ook de support van Tiny Moving Parts, in onze hometown, was er eentje om van de bucket list te strepen.” Op zaterdag 24 september staat de band echter met een headlineshow in thuisstad Utrecht, en dan ook nog eens in poppodium EKKO, samen met punkrockers Mayleaf en Burlers. Tevens ook aanwezig: speciaal vandeStreek bier! ”We hebben twee bands uitgenodigd die we graag zelf live zien en ook bij ons passen, dus dat wordt sowieso feest! Ook zal onze samenwerking met vandeStreek te koop zijn: Black Sheep. Een Black IPA. Ik denk dat Evidence of a Broken Mind een redelijk goede afspiegeling is van wat wij live doen: herrie maken!”

Denderen door Duitsland
Het plan voor de komende maanden? Zoveel mogelijk touren natuurlijk, nu het weer kan! In november staan er zelfs enkele Duitse shows op de planning. Ergens niet zo gek, want de eerste Duitse show van Two and a Half Girl, als support van X Raiders in Hamburg eerder dit jaar, viel in de smaak. Maar ook daarvoor merkte de band al dat ze Duitse fans aantrokken. ”Tijdens de pandemie hebben we redelijk wat merchandise verstuurd naar mensen die onze muziek tof vonden. Daar zaten ook mensen uit Duitsland bij. Een paar daarvan wilden ons heel graag die kant op halen. Van het een kwam het ander, en zo hebben we er een paar shows omheen geboekt. Nu kunnen we een volle week in Duitsland zijn en shows spelen!” Naast data in Duitsland blijven ook optredens in Zwolle, Haarlem, Den Haag en Rotterdam niet uit. Tevens is Two and a Half Girl druk bezig met een verdere planning: ”We hebben een eerste reeks shows aangekondigd, Die zijn vooral in Nederland, met wat uitstapjes naar Duitsland en België. Maar er komt geheid meer aan. Dat is alleen nog niet allemaal rond. Voor de rest is het voor ons ook afwachten wat voor kansen de plaat ons gaat opleveren. Maar reken er maar op dat het veel spelen wordt. Dat is uiteindelijk toch het allerleukste!” Eerst maar even goed de release vieren in EKKO, morgen te zien samen met Mayleaf en Burlers, tickets scoor je via EKKO.nl.

Evidence of a Broken Mind van Two and a Half Girl is 16 september uitgekomen en verkrijgbaar op cd en LP via Suburban Records. In oktober en november speelt Two and a Half Girl diverse shows in binnen-en buitenland, check dus Instagram, Twitter en Facebook voor alle data. Deel dit artikel