Paracetamøl tijdens Popronde Leeuwarden 2019, foto Denise Janssens

Albumcover: Paracetamøl – Behave

Op 28 augustus verscheen het debuutalbum Behave van de soms Arnhemse, soms Nijmeegse punkband Paracetamøl. Dat wij van NMTH deze band heel erg kunnen waarderen had je al op kunnen maken uit onze Popronde verslagen of uit de Hardhitters recensie. NMTH-redacteur Pieter sprak af in café Trianon met bandleden Joey Pechler, Guus van Tiem en Jamil Molenaar om te praten over hun eerste langspeler.

Tekst: Pieter Sloot

Onlangs was Paracetamøl de eerste band die weer op het podium stond van Doornroosje en afgelopen weekend speelde de band een seated concert in Het Paard in Den Haag. “Het was heel vet maar het blijft wel gek om voor zittende mensen te spelen”, zegt Jamil terwijl ons tafeltje voorzien wordt van vier glazen bier. “Uiteindelijk was het wel erg fijn om weer te spelen, al was wel zwaar in Doornroosje om twee shows achter elkaar te doen.”

De band rondde de opnames in 2019 af en wilde het album eerder dit jaar al uitbrengen, maar door corona besloten ze tot uitstel. “Het idee was om ook live te spelen natuurlijk, hij lag al erg lang klaar. Ook in april al. We twijfelden om het in mei uit te brengen of om nog wat langer te wachten, omdat we niet nog niet wisten wanneer optreden weer mogelijk was”, aldus Guus.

De plaat werd gedurende een aantal dagen opgenomen in de legendarische Wisseloord Studio’s in Hilversum. “We hebben, denk ik, drie dagen met de hele band daar opgenomen. De eerste dag hebben we er heel veel op gekregen, de tweede dag ging wat stroever en de derde dag deden we wat dubs. Het was best wel stressvol en toen werd ons tussendoor ook nog even gevraagd of we in Paradiso wilden spelen”, aldus Guus. Joey gaat verder: “We werden ’s ochtends gebeld of we in Paradiso konden spelen diezelfde avond, als support van The Chats. Het was heel raar want je zit al in Wisseloord en dan word je gevraagd of je in Paradiso wil spelen. Het kostte wat studiotijd, maar dat was het wel waard.”

“We hebben ook nog iets van vier of vijf dagen zang opgenomen”, vertelt Joey. “Nee joh, niet vier of vijf dagen”, onderbreekt Guus hem. “Was het niet vijf? Nee? Oh, het voelde wel in ieder geval als heel lang. Ik heb ook echt alles gegeven, fysiek ook”, aldus Joey. Guus: “Ja, op een gegeven moment lag hij kotsend in de bosjes omdat hij tijdens een take zo intens had staan zingen.” Joey vervolgt: ”Wisseloord voelde desondanks als een oase van rust. Het is heel groot en er loopt bijna niemand.” Guus had aanvankelijk wel zijn twijfels: “We dachten wtf, gaan we Wisseloord opnemen? Daar zijn toch heel veel cliché Anouk platen opgenomen? In het begin dachten we dat het misschien te luxe en te netjes was, want we moeten natuurlijk wel gewoon vies te keer gaan.”

Paracetamøl tijdens Popronde Leeuwarden 2019, foto Denise Janssens

Op de vraag wat de insteek qua sound is komt een eenduidig, kort en simpel antwoord: “Hard! We hadden Metz een beetje als voorbeeld”, vertelt Jamil. Guus: “We hadden niet een specifiek doel, maar alles moest gewoon hard en hoorbaar zijn. Onze ep klinkt bijvoorbeeld wat meer krakerig, het moest wat grootser en strakker klinken. Qua overdubs moest het beperkt blijven, het moest wat toevoegen maar er moesten niet zoveel lagen inzitten dat je dat echt hoort.”

“De gitaarnerd in mij wordt ook erg blij van alle spullen die in Wisseloord zijn. Er staan daar heel veel backlines gestald, bijvoorbeeld die van Thurston Moore Group”, aldus Jamil. “We hebben zelfs een paar drumonderdelen van Sonic Youth gebruikt voor de opnames.”

Wat teksten betreft staat het album in het teken van frustraties, onzekerheden en afreageren. “Beach Problem gaat bijvoorbeeld over seksuele frustraties op het strand.” Op het nummer Creatures wordt opmerkelijk genoeg gezongen over hoe fijn katers zijn. “Wat fijn kan zijn aan katers is dat je je soms zo dom kan voelen dat je niet meer overdenkt. Soms tijdens het drinken vind ik het helemaal niet zo fijn, maar de dag erna kan ik dan echt genieten van dat ik zo brak ben… ik ben iemand die heel erg veel nadenkt over dingen en als ik een kater heb dan lukt het niet meer om te stressen.”

Een wat serieuzere tekst is die van Unstable. “Het gaat over hoe je door een dag heen ontzettend erg kan pieken en dalen. Die achtbaan van emoties die moeilijk te controleren is. Slechte gedachtes zijn er en er hoeft maar iets te gebeuren en alles is weer prachtig. Eigenlijk zou dat nummer meer uitgelicht moeten worden maar we doen het niet eens meer live. Dus bij dezen”, vertelt Joey. “Muzikaal heeft het ook van die hele gekke dingetjes waardoor het op delen hetzelfde klinkt maar dat er dan hele gekke accentjes in zitten”, vertelt Guus. “Als luisteraar heb je het gevoel dat het rechtdoor loopt, maar dat is dan niet zo.”

Paracetamøl tijdens Popronde Leeuwarden 2019, foto Denise Janssens

Ice Cold gaat over mannelijke klootzakken die dwars door vrouwen heen kijken. Met hun geld en soms met hun roem. Dat ze met dingen wegkomen ook, en dat de vrouwen daar dan alsnog blijven hangen. Zo ben ik zelf soms ook geweest. In het dagelijkse leven kijk ik wel eens bij bepaalde mensen in de ogen en dan zie ik geen gevoel. Er is niks. Ik weet dan niet of ze intelligentie missen of dat het ijskoude kikkers zijn die niet veel empathie hebben”, vertelt Joey. “De persoon door wie ik de tekst begon te schrijven was de examinator van mijn vrachtwagenrijexamen. Die was echt van steen. Het was sowieso wat ongelukkig want op dat moment was mijn vader net een paar maanden overleden. De examinator bleef het maar hebben over iemands begrafenis, terwijl ik aan het afrijden was. Die man had totaal geen begrip of wat dan ook, het is eenrichtingsverkeer alsof er een boom tegenover je staat. Gewoon nul empathie. Dit zie ik wel vaker bij mensen en daar is de tekst van Ice Cold begonnen. Er komt nog een videoclip van dat nummer trouwens.”

Eind 2019 had de Paracetamøl een ramvolle agenda. “Toen de lockdown begon zijn we gewoon doorgegaan met repeteren… af en toe een beetje klagen omdat niks doorging haha!”, vertelt Guus. “In de eerste maanden van 2020 was de agenda vol met echt goeie shows op grotere festivals. We stonden in steeds vettere zalen en op coolere festivals. Het is ook fijn dat er nu door corona meer aandacht is voor Nederlandse bands omdat bands uit het buitenland minder touren.”

Op de vraag wat tot nu toe de vetste optredens waren komt een enthousiaste reactie. “Db’s tijdens Le Mini Who? was wel echt de beste. Het stond ramvol, mensen stonden gewoon in de rij voor ons te wachten. Terwijl we gewoon een stelletje sukkels zijn”, vertelt Guus lachend. “Kapotte monitoren, zo’n vochtige walm in de zaal, overal lege bekers op het podium…heerlijk! Het Kutfeest in Arnhem was ook te gek. Dit wordt georganiseerd door de punkband Periot. Het staat altijd bomvol met leuke mensen en ze hadden een gigantische opblaasbare vagina als decor. Dat zijn van die shows dat je aftikt en dat er direct al mensen het podium op vallen. In de kelderbar van Vera spelen was ook magisch.”

“De shows op de kleine podia”, vertelt Joey, “die mis ik het meest.”

Paracetamøl op Popronde Almelo, foto Maron Stills

Debuutplaat Behave kwam uit op 28 augustus en is op mooi rood vinyl te bestellen bij Bottom Shelf Records, en tevens te streamen via Spotify hieronder. Ook is de band weer live te zien binnenkort op de volgende data: 19 september: Café Bosch, Arnhem, 17 oktober: Cinetol, Amsterdam, 25 oktober: Db’s, Utrecht, 7 november: Astrant, Ede en tot slot 20 november: Hall of Fame, Tilburg.

 

 

 



Deel dit artikel