Metz in de Nieuwe Nor, foto Dani Silvia

Metz speelt zaterdagnacht in De Helling, foto Dani Silvia

Le Guess Who? neemt deze week weer bezit van Utrecht. Met een vierdaags programma verspreid over tot achttien locaties is er al meer dan voldoende aanleiding om de bezoeker te gidsen met een selecte serie tips. En dan huisvest Le Guess Who? 2017 ook nog een filmprogramma, satelliet-events als Le Mini Who? (gratis muziek in de Breedstraatbuurt), Le Bazarre (markt op Neude), 12-hour drone in de Pastoefabriek, Lombok Festival (nieuw festival met 8 locaties in de wijk Lombok) en de Black Power Tarot Exhibition door King Khan & Michael Eaton.

NMTH doet verslag en dook dus vast in het enorme aanbod voor een stel tips:


INGMAR GRIFFIOEN

THE SOFT MOON, DONDERDAG 1.15 – DE HELLING
Hele interessante Amerikaanse band, die zich ontwikkelde van nihilistische post-punk naar een gaandeweg steeds elektronischer, meer synthesizer gedreven geluid. Dat was al hoorbaar op tweede plaat Zeros (2012, waarmee ze op Lowlands en ook LGW speelden). Op opvolger Deeper gaan we nog wat meer richting futuristische elektronica, darkwave en The Cure-sferen. Nieuwe track Burn laat weer wat meer drive en felheid horen en smaakt ons beter. Live heeft het project van Luis Vasquez ons elke keer met de vuisten in de lucht doen wapperen. En ze (nu ja het label) stuurden ook nog een cassettebandje op met het nieuwe werk <3.

Putting your money where your loudmouth is

Putting your bands where your loudmouth is

PISSED JEANS, VRIJDAG 0.20 – TIVOLIVREDENBURG PANDORA
Schurende noiserock, dronken hardcore punk en een live-reputatie waar je ‘gvd jaaaaaaaaa’ tegen zegt. Pissed Jeans uit Pennsylvania is zo’n band die je live moet zien, zodat je gelukkig in de pit kunt sterven. Maar dat kun je beter nog een dagje uitstellen voor METZ in De Helling uiteraard. Niet dat die platen niet de moeite zijn, ook nieuwste album Why Love Now is uitgegeven door Sub Pop.

LE MINI WHO?, ZATERDAG VAN 13.30 – 23.00 – ACU, MOIRA, STATHE, LOUDMOUTH E.A. PODIA IN ‘DE BREEDSTRAATBUURT’
Beetje makkelijk, maar Le Mini Who? is dit jaar wederom zwaar het tippen waard wat ons betreft. Ga maar na: Je kan op zaterdag in 10 uur kiezen uit 47 bands, die allemaal op (relatieve) loopafstand van elkaar showcasegigs van 30 minuten doen. Dat gaat van tot steengoede veteranen als Claw Boys Claw en T’99. En dat is allemaal gratis toegankelijk! Kun je daarna zo door naar het gratis programma in dB’s (zie voor Dälek en co, de tips van Roy en Tim hieronder). Zondag organiseert Le Mini Who? dan nog de markt Le Bazarre op de Neude, Aphra’s Poetry Club in Moira en Rammenas’ Vegetarian Food Feast in het Kapitaal.

Eerder tipten we al de LMW-acts:
Lewsberg
The Lumes
Kitty Kitty Tuna

Zie voor het hele programma deze link

BLACK LIPS, ZONDAG 21.10 – DE HELLING
Toch wel m’n favoriete garageband. En ook al viel de laatste ontmoeting op Best Kept Secret me tegen, dit moet ik zien. De mannen van Black Lips uit Atlanta zijn toch wel meesters in het mengen van de zonnige, zuidelijke garagerock. Net als The Growlers weten ze tegelijkertijd verpleurd, rommelig en catchy te klinken. En waar Growlers het heel laidback, vergeten de Lips ook de ruwe garagepunk niet. Ze gaan al even mee en brachten in mei alweer het achtste studioalbum uit: Satan’s graffiti or God’s art? komt liefst achttien tracks sterk. De line-up is wel grondig gewijzigd. Gitarist Cole Alexander en bassist Jared Swilley zijn er nog, de drummer en andere gitarist zijn vervangen en er is ook een saxofoniste toegetreden. Benieuwd hoe dat live uitpakt. Deze sessie biedt een voorproefje:


ROY WOLTERS

Okay, drie bands die we MOETEN zien als we naar LGW gaan. De inkoppers Dälek, Zeal and Ardor en Metz dan maar. Alle drie op de zaterdagavond, verspreid over twee locaties en nondedju ook nog met een overlap in tijd én een onderlinge afstand van een kilometertje of vijf! Het ultieme dilemma dus.

DÄLEK, ZATERDAG 23:30 – 0:30 – DB’S
Al eerder dit jaar op Roadburn een uitermate verrassende programmering. De experimentele hiphop van Dälek bleek echter prima te passen tussen al het metaalgekletter. Ze speelden toen ook laat op de avond en de rij om binnen te komen in het Patronaat loog er niet om. Een hoop mensen pasten er simpelweg niet meer in. De show maakte diepe indruk en de mannen uit Newark overrompelden de meute headbangers met verve.

Zeal & Ardor op Roadburn 2017, foto Roy Wolters

Zeal & Ardor op Roadburn 2017, foto Roy Wolters

ZEAL AND ARDOR, ZATERDAG 0:00 – 0:50 – DE HELLING
Nog een hoogtepunt van Roadburn. De band rond de Zwitserse Manuel Gagneux was een ware hype door het nummer The Devil Is Fine en trok wederom een mudjevol Patronaat. Hoogtepunt van het optreden was toch wel het tot twee keer toe uitvallen van de geluids- en lichtinstallatie. Het Patronaat is een oude kerk en met een volle zaal die tijdens de stilte volmondig alvast The Devil Is Fine inzette, maakte erg veel indruk. Later moest Manuel toegeven dat het wellicht niet de allerslimste move was om met z’n band in een kerk over te duivel te gaan zingen. Lees hier het interview wat we met hem hadden net na het verschijnen van zijn debuutplaat.

METZ, ZATERDAG 1:30 – 2:30 – DE HELLING
Tjsa wat moeten we hier over schrijven… Straight in da face. Niet lullen maar poetsen. De Canadezen hebben net de nieuwe plaat Stranger Peace uitgebracht. Lekker in het holst van de nacht een klap in het gezicht waar je weer wakker van wordt? Gaat METZ zien.

Nog even terugkomend op het dilemma betreffende de overlap. In De Helling dus twee super toffe bands. Dälek (samen met de door collega Timothy getipte en geflipte Japanners VMO en Vampillia) speelt in dB’s en is zowaar gratis toegankelijk, geen LGW polsbandje nodig dus! Probeer die verleiding maar eens te weerstaan. Met de fiets? Hier de route om heen en weer te sjezen:


Le guess WhoTIMOTHY AARBODEM

ALTIN GÜN, VRIJDAG 23.20 – EKKO
Altin Gün doet de tijden van Erkin Koray, 3 Hür-El en Baris Manço herleven. Enkele leden van Jungle By Night en Jacco Gardner hebben elkaar gevonden in het spelen van 70s Turkse psychedelica en ‘elektrische folk’. Aangevuld met de Turkse muzikanten Erdinç Ecevit Yildiz en Merve Dasdemir krijgt de band de diepgang die het nodig heeft en is het plaatje helemaal compleet. De combinatie van Anatolische grooves en hippe psych werkt aanstekelijk. (Altin Gün doet zelfs twee sets, waarvan één met de Libanese muzikant Ahmed Fakroun op donderdag om 23.50 in TivoliVredenburg, Pandora).

VIOLENT MAGIC ORCHESTRA/VAMPILLIA, ZATERDAG 21.10 / 22.15 – DB’S
Het Japanse collectief van Vampillia en Violent Magic Orchestra deed vorig jaar het State-X New Forms festival al aan en bracht daar twee vernietigende sets ten gehore. Gelukkig zijn zij nu weer te aanschouwen op Le Guess Who? Krankzinnige en theatrale black metal Nippon-style, compleet over de top. Niet traditioneel of trve, wel grensverleggend!

MOON DUO, ZATERDAG 0.20 – TIVOLIVREDENBURG PANDORA
Het project van Wooden Shjips-frontman Ripley Johnson en toetsenist Sanae Yamada behoeft weinig introductie, maar de hypnotiserende fuzz- en krautrock van Moon Duo is te lekker om niet vermelden. Bij dezen.

SUN RA ARKESTRA, ZONDAG 22.30 – TIVOLIVREDENBURG RONDA
Muzikant en visionair Sun Ra is helaas al enige tijd geleden teruggekeerd naar zijn thuisplaneet Saturnus, maar de 93-jarige (!) bandleider Marshall Allen houdt zijn geest en muziek nog steeds springlevend. Het Arkestra neemt je mee door de geschiedenis van de jazz, avant-garde en kosmische muziek. De Afro-futuristische geluiden van het Sun Ra Arkestra komen inderdaad van een andere planeet en wij hebben het geluk deze te mogen horen in het aardse Utrecht, space is the place!


TIM VAN DER STEEN

The Thurston Moore Group, foto Jan Rijk

The Thurston Moore Group, foto Jan Rijk

DARK BUDDHA RISING, DONDERDAG 22.40 – EKKO
Na de extreme vangst van vorig jaar (onder meer Ufomammut, GGU:LL, Ortega, Oathbreaker… serieus, vorig jaar was heavy) moest het wel gek lopen als we dit jaar geen vettige doomband konden tippen. Ik heb alvast flink zin in Dark Buddha Rising. De Finnen spinnen hun atmosferische doom al een jaar of tien en mogen dat ditmaal doen in Ekko. Dat daar een mooi duister feestje gebouwd kan worden wisten wij natuurlijk al lang (Doomstad anyone?). Denk in dit geval ook weer trage thema’s die in verschillende stadia gerust een kwartier doordenderen. Op plaat moet dat allemaal maar net zijn waar je zin in hebt, live is de kans dat het je volledig opzuigt vaak bijzonder groot.

THURSTON MOORE (GROUP), DONDERDAG 21.00 TIVOLIVREDENBURG HERTZ / VRIJDAG 21.50 – TIVOLIVREDENBURG RONDA
Moore kennen we het beste van zijn werk met Sonic Youth. Die band die sinds begin jaren 80 alle muzikale hokjes blind negeerde en zo’n beetje grondlegger is van grunge, indie- en post-rock. Sindsdien werkte hij met ongeveer een miljard andere muzikanten samen en schreef onderwerg ook nog een stapel boeken en soundtracks. Afgelopen jaar verscheen zijn nieuwe soloplaat Rock n Roll Consciousness, dus is Moore lekker aan het touren. Ik trof hem daarom ook aan op Rock Werchter, waar de set wat traag op gang kwam. Kan aan het tijdstip hebben gelegen, mijn persoonlijke staat van doen, misschien had ik gewoon honger. Ik was in ieder geval stom genoeg om mijn heil na een minuut of twintig elders te zoeken, net toen het een beetje op stoom kwam en vlak voor het geweld dus echt losbarstte. De rest van het festival mocht ik aanhoren wat ik had gemist, mooi geen tweede keer dus. Op Le Guess Who? krijg ik zelfs twee kansen: naast zijn normale set op vrijdag kruipt op donderdag zelfs curator Han Bennink bij hem achter het drumstel (!!).

BEN FROST, ZATERDAG 1.10 – TIVOLIVREDENBURG RONDA
Als jij niet vies bent van een dikke doomband dan ga je dit ook wel waarderen, daar durf ik best een bescheiden weddenschap op te leggen. Het overkwam mij voor het eerst in 2014, ook op Le Guess Who?, destijds in De Helling. De tent was afgeladen maar dat weerhield me er niet van om me helemaal naar voren te wurmen. Dit schouwspel moest ik van dichtbij zien. Als een bezetene stond Ben Frost, de Australische IJslander, daar in zijn eentje op bloten voeten zijn lagen loodzware elektronica, gruizige noise en vervormde gitaren te stapelen. Het was het geluid van de apocalyps, maar wat ging de wereld verdomd lekker ten onder. We zijn inmiddels wat ijskappen armer en albums van de beste man rijker. Wat hij precies doet momenteel weet ik niet en ik heb hem sinds die ene keer niet meer live mee mogen maken. Reken maar dat ik deze kans pak dus.

De timetable van Le Guess Who? check je op deze pagina. In alle veelzijdigheid inluisteren kan via de LGW17-playlist met nu 229 nummers:Deel dit artikel