Iron Maiden op Graspop, foto Rob Sneltjes

Iron Maiden op Graspop, foto Rob Sneltjes

Graspop zit er weer bijna een weekje op, maar met deze editie nog vers in het geheugen is het nagenieten van jewelste. Behoorlijk rondrennen met het driekoppige team: 44 beschreven bands en talloze magistrale foto’s van Rob Sneltjes, maar hoe dan ook elke minuut waard. Want dit Graspop XL is een bewonderenswaardig succes geweest. Compleet uitverkocht, tot in de puntjes uitgewerkt en met een adembenemende lijst bands. Legendes als Guns N’ Roses, Marilyn Manson, Iron Maiden en Ozzy Osbourne namen het op tegen hedendaagse headliners als Parkway Drive, Avenged Sevenfold en Avatar. Ook voor bands uit de Benelux was er een kans om zichzelf tentoon te stellen, van Fleddy Melculy en Toxic Shock tot DOOL en death metalhelden Asphyx. En ondanks de drukte is er verrassend genoeg weinig aan gemoedelijkheid en sfeer ingeboet. Maar wat waren met zoveel groepen nu de beste optredens? Redacteurs Merijn Siben en Lodewijk Hoebens, en fotograaf Rob Sneltjes legden het voor je op een rijtje.

Lees ook:
– Graspop dag 1: Guns N’ Roses, Doro en Ghost trappen 4 dagen hemel op aarde af
– Graspop dag 2: De zegeronde van Iron Maiden
– Graspop dag 3: Een maniakale Marilyn Manson en de metal-manie van Megadeth
– Graspop dag 4: Machtige afsluiting door Ozzy, Judas Priest, Dead Cross en A Perfect Circle


Zeal & Ardor op Graspop, foto Rob Sneltjes

Zeal & Ardor op Graspop, foto Rob Sneltjes

MERIJN SIBEN (REDACTEUR)

1. Iron Maiden
2. Skindred
3. Zeal & Ardor
4. Septicflesh
5. Dool
6. Megadeth
7. Accept
8. Fleddy Melculy
9. Avatar
10. Judas Priest

Iron Maiden was van alle headliners ongetwijfeld de grootste held. De zesde keer alweer voor deze redacteur, maar opnieuw een onvergetelijk optreden. Alsof ze jonge goden waren leken ze haast moeiteloos de Main Stage te domineren, rond rennend en rondspringend. Skindred zorgde voor het grootste feestje van de zondag met hun dampende reggaemetal, eindeloos catchy en eindeloos veel fun. Zeal & Ardor maakte eveneens een verpletterende indruk met hun avantgardistische metal, ongetwijfeld een van de interessantste livebands van het moment. Septicflesh walste de Marquee plar, Dool hielde de Hollandse eer hoog in de Metal Dome en Fleddy Melculy deed dat voor onze zuiderburen op de veel te kleine Jupiler Stage. Oudgeidenden Megadeth, Judas Priest en Accept wisten nog steeds een begenadigd potje metal te spelen. En Avatar blonk zoals verwacht uit in een supertrakke en entertainende show. Graspop, wat was je onvergetelijk dit jaar!

ROB SNELTJES (FOTOGRAAF)
1. Iron Maiden
2. Avatar
3. Megadeth
4. Limp Bizkit
5. Volbeat
6. Judas Priest
7. Dool
8. Ghost
9. Jonathan Davis
10. Zeal & Ardor

Limp Bizkit op Graspop 2018, foto Rob Sneltjes

Limp Bizkit op Graspop 2018, foto Rob Sneltjes

LODEWIJK HOEBENS (REDACTEUR)

1. Iron Maiden
2. Body Count/Limp Bizkit
3. Hollywood Vampires
4. Galactic Empire
5. Ghost
6. Megadeth
7. Dead Cross
8. Fleddy Melculy
9. Guns N’ Roses
10. Stray From the Path

Hallowed Be Thy Name! Iron Maiden is volgens mij unaniem de nummer een van Graspop XL. Voor mij was het ook nog eens een ontmaagdiging door Maiden! Ik heb mijn favoriete band Metallica meerdere keren live aan het werk gezien maar een keer Bruce en zijn makkers meemaken staat daar ver boven. Op een gedeeld tweede plek het verwoestende duo Body Count en Limp Bizkit. Perfect na elkaar geprogrammeerd op de laatste dag om iedereen wakker te schudden. Twee van de leukste frontmannen van Graspop ook met geweldige sidekicks in de vorm van Wes Borland en Ernie C. Puur jeugdsentiment vol sing-a-longs, covers en verbroedering. Dat geldt ook voor de nummer drie want Hollywood Vampires onder leiding van het triumviraat Alice Cooper, Johnny Depp en Joe Perry brengen een ode aan de Children of the Night zoals Keith Moon, Lemmy, Jim Morrison en Bowie. Vooral het door Depp gezongen Heroes blijft een bijzonder moment.

Body Count op Graspop, foto Rob Sneltjes

Body Count op Graspop, foto Rob Sneltjes

Bijzonder voor mij als Star Wars liefhebber was Galactic Empire en by Yoda, ze hebben me niet in de steek gelaten. Gevoelige snaren werden geraakt. Ghost heeft die kwaliteit ook maar op Graspop kiezen ze voor het hardere werk. Rats past met gemak bij de reeds bestaande lofzangen. Papa op saxofoon hebben we helaas niet gezien maar de Zweden weten ondertussen een show van headliner-waardige proporties neer te zetten. Megadeth is altijd top, ook al werkt de stem van Dave Mustaine niet mee. Symphony of Destruction is niet alleen een titel, snap je. Dead Cross = Mike Patton + Dave Lombardo = geniale waanzin. Mike Patton zo loslaten op de bezoekers van Graspop die er al drie dagen hebben opzitten. Niemand is veilig, zelfs Johnny Depp niet. Geprogrammeerd tussen Priest en Ozzy en nog speelt Patton ze allemaal naar huis, althans in zijn hoofd dan.

Hopelijk zijn de T-shirts van Metallica grondig gecheckt. Fleddy Melculy was namelijk ook op Graspop XL en dat was te merken. Helaas moest ik eerder weg voor Jonathan Davis maar er was bijna geen doorkomen aan om de Main Stage te vinden. Goed teken. Wel weer heerlijk genoten van het gekkenhuis dat Fleddy en de zijnen elke keer weer weet te veroorzaken. Guns ‘n Roses had die vibe het eerste uur ook met als hoogtepunt de Terminator track You Could Be Mine. Erna werd het wel duidelijk dat ik nooit echt zo’n fan ben geweest. In 1992 koos ik als tien jarig jochie niet zo maar voor Nothing Else Matters in plaats van Knockin’ on Heavens Door. Stray From the Path klopt wel aan de deur. Oké, de band uit New York bestaat al een tijdje maar heeft het plekje vroeg op de tweede Main Stage dik en dik verdiend. Met een agressie als Rage the Machine en Dog Eat Dog brengt het rappende hardcore collectief hit na hit. Net als Graspop zelve, vier dagen vol klinkende namen, een gezellige drukte en een plezant weertje. Tot volgend jaar.


Lees ook:
– Graspop dag 1: Guns N’ Roses, Doro en Ghost trappen 4 dagen hemel op aarde af
– Graspop dag 2: De zegeronde van Iron Maiden
– Graspop dag 3 met een maniakale Marilyn Manson en de metal-manie van Megadeth
– Graspop dag 4: Machtige afsluiting door Ozzy, Judas Priest, Dead Cross en A Perfect CircleDeel dit artikel