Iron Maiden op Graspop 2022, foto Rob Sneltjes

Graspop 2022, foto: Rob Sneltjes

Vijfentwintig jaar Graspop liet natuurlijk even op zich wachten maar nu het achter de rug is kunnen we zeggen dat het een onvergetelijk feest is geworden. Jong en oud heeft kunnen genieten van vier dagen metal en meer. Voor ieder wat wils ook. De old school nu metal van Korn tot de theatrale tour de force van Mercyful Fate, de heavy synthwave van Perturbator en de groovende sludge van Stake. Legendes als Iron Maiden en Alice Cooper oogden nog bijzonder vitaal terwijl jongere honden als Zeal & Order, Fleddy Melculy en Evil Invaders klaar zijn om het metal vaandel over te nemen.

Er werd aanvankelijk veel gezegd en gesproken over de line-up wel. Teveel dezelfde headliners, veel oudgedienden en vergane glorie. Dat leidde bij Iron Maiden, Judas Priest en Alice Cooper weliswaar tot prima shows, maar bij bands als Scorpions zat de slijtage er flink in. De spannendste bands vonden we meestal juist op de kleinere podia, met Jupiler Stage die uitpuilde bij Jinjer, en headlinerwaardige shows in Metal Dome en Marquee. Een band als Five Finger Death Punch, met hun melodieuze, toegankelijke groove metal, claimde dankzij een ijzersterke show met recht die headlinerstatus. Interessant hoe dat zich gaat vormen de komende jaren. Verder was het zeer heet maar dat deed niks af aan de vreugde onder de dagelijks 50 000 bezoekers, ook volgens de burgemeester van Dessel, die aangaf dat de gemoedelijkheid en gezelligheid moeiteloos overeind bleef. Met zo’n 50 bands die we uiteindelijk recenseerden is een uiteindelijk top maken een flinke opgave. Maar hier check je welke shows onze redactieleden het tofst vonden…

Het verslag van donderdagvrijdag, zaterdag en zondag plus de extra van Iron Maiden lees je natuurlijk ook op onze site.


Death to All op Graspop 2022, foto Rob Sneltjes

JOOST SCHREURS – EINDREDACTEUR

#1 Tiamat 
Misschien wel hun beste show in de Benelux van de afgelopen 10 jaar.

#2 Death To All 
Vaak weggezet als veredelde coverband, maar wat is het fijn om lekker los te gaan op de klassiekers die wijlen Chuck Schuldiner ons naliet.

#3 Down 
Terwijl de temperaturen niet onderdeden voor een gemiddelde dag in New Orleans, Louisiana, zette Down een zinderende show neer.

#4 Deep Purple 
Een van de vele dinosaurusbands op het festival, maar eentje die nog altijd zo lekker kan rocken, met zoveel toffe songs.

#5 Tribulation 
Ook zonder de flamboyante Jonathan Hultén is deze Zweedse band nog altijd een genot om naar te kijken en luisteren.

#6 Gloryhammer 
Een ‘guilty pleasure’ die ik nu eindelijk eens live heb kunnen zien, lekker meebrullen met prachtige liederen over unicorns en tovenaars.

#7 Lagwagon 
Ik waande me weer even die 16-jarige puber in wijde skatebroek en 2 maten te ruim T-shirt. Gelukkig heeft de band zelf ook door dat ze oud zijn en kunnen ze erom lachen. Wij lachen dan net zo hard mee…

#8 Blues Pills 
Wat een groove… Wat een zangeres… Wat een band! Oude krakers als Devil Man, of nieuwe liedjes als Bye Bye Birdie, alles staat als een IKEA-kast.

#9 Heilung
Zelfs op een groot festival weet dit heidense gezelschap iedereen nog te bedwelmen en mee te slepen met hun unieke sound, als in een paganistisch ritueel.

#10 Sabaton 
Als de oudjes zoals Maiden en Priest ermee stoppen, dan staat Sabaton klaar om het estafettestokje met verve over te nemen als festivalheadliner.


Megadeth op Graspop 2022, foto Rob Sneltjes

LODEWIJK HOEBENS – REDACTEUR

#1 Iron Maiden
Vier jaar na hun triomfante passage op de Desselse hei doen Bruce en zijn mannen het dunnetjes over tijdens het 25 jarig bestaan van Graspop. Nieuwe nummers vullen de setlist prima aan, Dickinson is uitstekend bij stem en de showelementen verrijken de stage. Niks is te gek voor deze Legacy of the Be(a)st tour met klassiekers as Hallowed Be Thy Name en Fear of the Dark.   

#2 Megadeth
God, wat is het fijn om Dave Mustaine weer terug te zien! Alsof er de afgelopen twee jaar niks met hem is gebeurd, brengt hij samen met zijn ongelooflijk strakke band (waaronder drumbeest Dirk Verbeuren) een greatest hits set om je trash vingers bij af te likken. Tijdens A Tout le Monde wordt het zelfs emotioneel maar het belangrijkste is dat ik Dave al lang niet meer zo vrolijk heb gezien na afloop van een show.  

#3 Alice Cooper 
Alice, who the fuck is Alice? Met zijn 74 jaar laat hij menig frontman nog altijd zien hoe je een ware hard rock show geeft. Oké, hij heeft een killer band bij zich maar wat een uitstraling straalt er bij de Godfather of Shock Rock vanaf. Vergezeld van een berg aan klassiekers blijft het een dik uur aan topvermaak. Welcome to My Nightmare? Wel een hele mooie nachtmerrie dan die hopelijk nog lang mag duren!   

#4 Amorphis 

#5 Fleddy Melculy 

#6 Korn 

#7 Evil Invaders 

#8 Heaven Shall Burn

#9 While She Sleeps

#10 Perturbator


Amenra op Graspop, foto Rob Sneltjes

MERIJN SIBEN – HOOFDREDACTEUR

#1 Stake
#2 Zeal & Ardor
#3 Down
#4 Amenra
#5 Korn
#6 Angelus Apatrida
#7 Fleddy Melculy
#8 Celeste
#9 High On Fire
#10 Five Finger Death Punch

Mijn nummer 1 blijft nogal moeilijk in woorden te omschrijven. Wat Stake presteerde in de Marquee getuigt van niet alleen een haast onmenselijke muzikale precisie, maar ook een gevalletje van alles op het juiste moment, op de juiste plaats en met de juiste mensen. Het was gewoon zo verdomde goed! Of er zat iets in mijn drankje, het zou de enige andere mogelijke verklaring kunnen zijn. Verder aangenaam verrast door Five Finger Death Punch, die een turbulente tijd met veel drugs en alcohol achter de rug hebben maar er als een ware headliner zijn uitgekomen. Nooit eerder meegemaakt dat een band een shout out deed naar de concertfotografen, maar Ivan Moody deed het, en gaf zelfs vrolijk een hand aan onze eigen Rob Sneltjes in de fotopit. De perfecte gateway band die iemand op zijn of haar metalavontuur kan sturen. Korn was ook uitermate op dreef. Zeal & Ardor close second overigens, want man, wat blijft me dit toch een strakke band!


Five Finger Death Punch op Graspop 2022, foto Rob Sneltjes

ROB SNELTJES – FOTOGRAAF 

#1 Five Finger Death Punch
#2 Iron Maiden
#3 Michel Schenker
#4 Alice Cooper
#5 Scorpions
#6 Saxon
#7 Foreigner
#8 Battle Beast
#9 Rival Sons
#10 Judas Priest

 

 

 


Celeste op Soulcrusher Fest, foto Paul Verhagen

ROY WOLTERS – FOTOGRAAF

#1 Zeal & Ardor
#2 Red Fang
#3 Celeste
#4 Amenra
#5 High On Fire
#6 Decapitated
#7 Judas Priest
#8 Lagwagon

 

 

 

 Deel dit artikel