Iron Maiden op Graspop 2022, foto Rob Sneltjes

In aanloop naar het optreden van het legendarische Iron Maiden op Graspop, komen we gedurende twintig minuten in de stemming met alle incarnaties van Eddie in vette videogame modus via de zijschermen op ons af vuren. #bepartofthelegacy. Legacy of the Beast that is! De recente tournee laat ze na 2018 andermaal langs de Desselse weide passeren. Rond de klok van negen is het dan zo ver, klinkt Doctor Doctor van UFO door de speakers en wordt het decor onthuld. Een gigantische Japanse tempel in stijl van de nieuwe plaat Senjutsu komt te voorschijn. In het midden pronkt het drumstel van Nicko McBrain en devil horns gaan gelijk de lucht in bij de onthulling. De drummer laat zich als eerste zien waarna de rest opkomt met tot slot Bruce Dickinson in samoerai stijl en bijhorend knotje. 

Lees ook ons dagverslag van de eerste dag van Graspop 2022

Tekst: Lodewijk Hoebens / Fotografie: Rob Sneltjes

Iron Maiden op Graspop 2022, foto Rob Sneltjes

“I can’t fucking hear you, Graspop”, schreeuwt Dickinson terwijl samoerai Eddie vervaarlijk langs loopt. En nee… Hij komt geen potje Stratego spelen! Riffs worden sierlijk afgevuurd en wat een begin met drie tracks van de laatste plaat! “Anyone going for a shit today? Have you seen a writing on the wall?”, vraagt Dickinson het toegestroomde publiek terwijl het country beginnetje van de come back single ons verwelkomt. Het is duidelijk dat de mannen er ontzettend veel zin in hebben en het mag gezegd worden dat op hun leeftijd ze zeer vitaal ogen en spelen. Zelfs het nieuwe materiaal klinkt alsof het al jaren op de setlist staat. De geweldige, geanimeerde clip van Writing on the Wall speelt op de schermen en er is geen twijfel; het is een instant klassieker. 

Terwijl we de motoren horen wegscheuren bouwen crewleden de stage om tot een kerk vol Eddies. De kandelaars gaan aan en het is tijd voor de klassiekers zoals Revelations, een persoonlijke favoriet van ondergetekende. “So here we are. The world was fuck for three years. But all that stops here at Graspop. We’ve got people from all over the world: Chile, Mexico, Ukrain, Russia. One big happy family. It doesn’t matter who you are!” De motivational speech is een mooi bruggetje naar Blood Brothers. Langzaam aan wordt het donkerder en komt Bruce terug als monnik met een groot kruis; tijd voor Sign of The Cross. Mist waart over het podium, hels gezang knalt uit de boxen en bidden helpt niet meer. Dickinson ontsteekt het kruis onder begeleiding van vurige solo’s van vier gitaristen die muzikaal de strijd met elkaar aangaan. 

Iron Maiden op Graspop 2022, foto Rob Sneltjes

Flight of Icarus van het bijna veertig jarige album Piece of Mind, neemt ons mee voor een ijzersterk blok uit de beginjaren van Maiden. Het publiek raakt uitzinnig wanneer achtereenvolgens Fear of the Dark, Hallowed Be Thy Name, Number of the Beast en van het debuut Iron Maiden foutloos ten gehore wordt gebracht. Hét bewijs dat Iron Maiden nog altijd een van de grootste bands op aarde is en een nalatenschap heeft om u tegen te zeggen. Het is ook mooi om te zien een vader en zoon alles woord voor woord meezingen en de teksten naar elkaar uitbeelden. Dickinson geniet ondertussen en haalt natuurlijk alles uit de kast; vlammenwerpers, een gigantisch kop van Eddie en de legendarische oneliner ‘Scream for Me Graspop!’ voert de boventoon.

Iron Maiden op Graspop 2022, foto Rob Sneltjes

Na anderhalf uur nemen de heren even een pauze, maar gelukkig niet voor lang! Met een duel tussen trooper Eddie en Bruce wordt de draad weer opgepakt met The Trooper. Met een geweer in de driekleur van België legt Dickinson de bandmascotte neer. “You allright? You look allright”, vraagt ‘ie vervolgens aan het publiek. Ja. We zijn oké. In opvolging van The Trooper dient de volgende strijder zich aan in de vorm van The Clansman. Het iconische Run to the Hills lijkt de perfecte afsluiter en woord voor woord wordt er luidkeels meegezongen en eindigt het spektakel met een flinke knal. Maar is this the end? Nee hoor! Winston Churchill klinkt even later uit de speakers en dat kan maar een ding betekenen; Aces High! Als afsluiter nog wel. Is dit optreden het hoogtepunt van de dag? Voor ondergetekende en velen aanwezigen waarschijnlijk wel. Vaste uitsmijter Always Look on the Bright Side of Life dekt de afgelopen twee uren volledig. Wat een show, wat een band! 

Iron Maiden op Graspop 2022, foto Rob SneltjesDeel dit artikel