Black Monsoon op Popronde Almelo, foto Maaike Ronhaar

We bewaren hele goede herinneringen aan Eurosonic 2020! Terwijl sommige festivals inmiddels tegen hun tweede afgelaste/doorgeschoven editie aanhikken (voor Roadburn is het helaas al zover), was Eurosonic Noorderslag een van de laatste festivals die in rampjaar 2020 nog een reguliere editie beleefde. En wat voor een! In samenwerking met Pinguin Radio presenteerden we Wallace Vanborn, Abdomen, Diggeth en Farer in de nog dagen nasmeulende Drie Gezusters.

Begin 2021 is alles uiteraard anders, maar gaat ESNS gelukkig wel door online. Ook hosten we met Pinguin weer een podium vol knalharde en knettergoede talenten op de woensdag van Eurosonic. Morgen dus! Streamsonic heet het en het is – uiteraard ook gratis – te volgen via streamsonic.nl (waar je nu ook al de timetables vindt). We zijn aanwezig in de Draaibar stream, die om 20.00 uur losgaat. Ditmaal kun je genieten van streams van Paracetamøl, Jagd, Two and a Half Girl en Black Monsoon. Die laatste band verzorgt de NMTH-aftrap net voor 10 uur.


Dit is wat je woensdag 13 januari kan verwachten op de Draaibar stream:

1. Black Monsoon – vanaf 21.58
Grungy noiserock uit Deventer en Utrecht. Het powertrio Jacky, Teun en Marjolijn leverde in november debuutplaat Pantomime af, grotendeels geschreven in quarantaine en een van de NL platen van 2020 die je zeker moet kennen. Deze zomer lieten ze ook van zich horen, onder meer met een dikke sessie voor MetropoolTV, die we je graag nogmaals aanbieden. Voorproefje met deze in Burnside in Deventer opgenomen versie van Jabberwocky:

– De plaat:


2. Jagd – vanaf 22.20
Jagd kennen we al iets langer en niet toevallig ook via de Popronde. Wel toevallig: de Amsterdammers dropten ook in november dat langverwachte debuutalbum. Talking To Yourself To Others is een sterke en opvallend veelzijdige plaat waarop Jagd ook noisy uit de hoek rockt. Dat deden ze ook in een dampende sessie voor 3voor12 Radio eind augustus en die zie je deze avond.

– De review
– De plaat:


3. Paracetamøl – vanaf 22.32
De insteek van deze NMTH-selectie was: ‘bands die in 2020 een sterke release afleverden en die veel meer aandacht verdienen dan ze – door Covid-19 – gekregen hebben’. Hoewel Behave op nummer 2 piekte van NMTH’s 25 Beste Nederlandse Albums van 2020 geldt dat zeker ook voor de Gelderse punks van Paracetamøl. Evenals: eerste Popronde platter dan plat spelen en dan met een verrassende plaat komen. De garagepunkers zijn op Behave ‘ongepolijst, messcherp, compromisloos, luid en venijnig’. De sessie is opgenomen op 7 augustus in Doornroosje, Nijmegen, ter gelegenheid van de albumrelease.

– De review
– De plaat:


4. Two and a Half Girl – vanaf 22.50
Two and a Half Girl pakte nog een treetje hoger: Hun tweede EP is verkozen tot de Beste Nederlandse EP van 2020 door de NMTH-crew! Het Utrechtse kwartet vlamde dan ook hevig op Disconnected. Daarop liet de metalcore/post-hardcoreband zich hard en melodieus horen ‘zonder dat het te veel een van die twee kanten op gaat’. ‘De hooks mogen er ook zeker zijn, evenals het hoge meezinggehalte en de rauwe zang van frontvrouw Juliët’. Vergeet John Coffey (ahem… sorry boys), hier is Two and a Half Girl! We hebben een Isolation Session voor je, die ze op 3 september opnamen in de Effenaar in Eindhoven.

– De review
– De EP:

Aan- en afsluitend kun je op hetzelfde Draaibar-kanaal ook mooi terecht voor een setje Paceshifters! Hopla. Er is veel meer te zien en te horen dankzij de fijne, en ook al zo heerlijk enthousiaste mensen van Pinguin en je checkt dat hele programma dus via streamsonic.nl.Deel dit artikel