Artwork: Levi Reinds

Qua metalcore zit je in Nederland in principe echt wel prima. Terwijl de internationale titanen van het genre om de zoveel jaar albums blijven uitbrengen zijn er dichter bij huis genoeg bands van kwaliteit te vinden. Eerder had je natuurlijk nog The Charm, The Fury, nu heb je bijvoorbeeld nog For I Am King, Born From Pain, Undawn, Trust Us We’re Liars en The Royal. In de huidige Popronde-selectie vinden we Vain Louie, 2 YEARS en to live among wolves. Vorig jaar verdedigden Another Now, Voidcrawler en Despicable Heroes de NMTH-kleuren nog in de Popronde. Evenals: Two and a Half Girl, uit Utrecht.

Door Pieter Sloot

Deze op de Herman Brood Academie gebakken metalcore/post-hardcore band komt vandaag (9 oktober) met de nieuwe EP genaamd Disconnected. En boys n’ girls, wat is die vet geworden. Na de eerst halve minuut van deze EP denk je door de openingsriff van Separated misschien dat deze band dikke riffs heeft: Dat klopt! Wat je misschien ook direct op zal vallen zijn de prominente invloeden van mede-Utrechters John Coffey. Dit is vooral te horen in de vocalen en de pre-choruses, bijvoorbeeld op de track Carried Away.


En met die track heb je dan ook direct de beste van de EP: Carried Away is hard en melodieus zonder dat het te veel een van die twee kanten op gaat. En eigenlijk geldt dat ook voor de rest van de release. Het wordt niet te glad en ze smijten ook niet te veel onnodig met riffs rond, wat allebei risico’s zijn in dit genre waar bands dan ook vaak in trappen. De hooks mogen er ook zeker zijn: door het hoge meezinggehalte, op het indringende Drowned & Drained bijvoorbeeld, zal deze EP je ook aanspreken als je fan bent van bijvoorbeeld PUP, A Day To Remember of Beartooth. Frontvrouw Juliët speelt een sleutelrol: haar rauwe stem gaat door merg en been en varieert daarin van harde screams tot sterke melodische passages, vergezeld door de (wederom John Coffey-esque) backing vocals van gitaristen Daan en Pim.

Disconnected is een fijne samenkomst van post-hardcore, metalcore, emo en punk. Met deze EP in je oren en met de herinnering aan de Two and a Half Girl liveshow op bijvoorbeeld Popronde Zwolle in het achterhoofd blijft het maar dromen over liveshows. Zitshows zijn er al: Two And A Half Girl presenteert de EP dit weekend tweemaal in dB’s, voor 2 x 20 gelukkigen. Beide shows zijn uitverkocht. Wanneer gaan we dit vijftal zien op festivals als Jera on Air?Deel dit artikel