Elke laatste werkdag van de maand verzamelen wij ‘s middags de vetste video’s voor je, zodat jij het niet hoeft te doen. Natuurlijk hebben wij daarvoor uit onze New music categorie video’s geput. Resultaat: Een bundeling van de fraaiste clips om de laatste loodjes voor het weekend wat draaglijker te maken. We kunnen ook vast verklappen dat er de clipmakers redelijk diep in de pot met psychedelica getast hebben. En omdat we ditmaal een dag later waren… kan de oplettende kijker misschien wel een clipje van 1 oktober vinden.

De Staat – Witch Doctor
Het leidt geen twijfel dat de meest briljante (en virale) clip van de maand september uit de koker van De Staat komt. Althans frontman Torre Florim maakte hem met Studio Smack en Floris Kaayk. Florim speelt zelf een soort voodoopriester die een een leger zombieachtigen opzweept tot een megacirclepit. De knappe video blijkt ook nog eens met een klein budget te zijn gemaakt, zie hier hoe.

Menace Beach – Super Transporterreum
Supergroep uit Leeds (met leden van Pulled Apart By Horses en Hookworms) maakt niet al te ingewikkelde, redelijk weird psychedelische clip bij hun psych en noiserock. Nieuwe definitie van Out of my mind! Van de in juli verschenen gelijknamige EP.

The Shrine – Death To Invaders
Een van de tofste nummers die we tegenkwamen is Death To Invaders van de LA psych-stoner skatepunkers The Shrine en die hebben er een ongetwijfeld-low-budget-maar-erg-geslaagde clip bij met ingrediënten als chicks, cabrio’s, strand, skateboards, headbangen en pizzaslices.

Hinds <3 The Parrots | Davey Crockett + All My Loving
Meer chicks & skateboards? Sort of. Dit is een zeldzame dubbelclip. Twee Spaanse garagepop/punkrock-bands die van elkaar houden en van covers. Zo koos Hinds (eerder nog: Deers) voor Thee Headcoats’ song Davey Crockett en de Madrileense stadgenoten van The Parrots bewerkten All My Loving van The Almighty Defenders (supergroep met Black Lips/King Khan & BBQ Show). De clip is een duidelijk gevalletje ‘summernight fun in the city met skateboards, drank en elkaar’.

John Coffey – Son
Dat was me nogal een enerverend festivalseizoen voor John Coffey. Niet voor het eerst, maar toch weer een tandje heftiger. Vaste videoman Niels Bourgonje ving wat van die madness in de nieuwe clip van Son. Typisch en mooi om te zien hoe die jongensdromen voortleven.

Baroness – Chlorine & Wine
Sterk betoog van Geert van der Velde voor de meesterlijkheid van deze nieuwe Baroness track. En de clip voor Chlorine & Wine mag er ook zijn:

Tamarin Desert – Dreams
Aan psychedelische muziek en bijbehorende clips geen gebrek deze maand, hoewel voor deze video ook ‘de desert’ rond hometown Eindhoven bijdraagt aan het effect. Tamarin Desert is dit najaar volop te zien tijdens de Popronde.

Purson – Electric Landlady
Met een beetje geluk (of veel) zie je Purson aan het werk. De Engelsen touren nu met Ghost door Noord-Amerika, maar vooralsnog niet in Europa… Electric Landlady (Hendrix pun intended) stamt van het aanstaande album Desire’s Magic Theatre en is nogal psychedelisch. Muzikaal denk je aan een mix van folk, prog, psychedelic, gothic en classic rock.

ZooN – Darkness Falls
ZooN is een nieuwe band rond gitarist Ron van Herpen (Astrosoniq, The Devil’s Blood) met ook de bekende multi-instrumentalist Niels Duffhues. Het zes minuten durende Darkness Falls is de opmaat naar debuutplaat DeeP, die 19-12 in de Groene Engel te Oss ten doop wordt gehouden.

The Arcs – Outta My Mind
Goed nieuws, want Black Keys’ Dan Auerbach komt met The Arcs naar Europa (Melkweg en AB ook) en de eerste muziek van zijn nieuwe band smaakte zeker naar een uitgebreidere kennismaking. Visueel is het vooral ‘band beweegt voor psych visuals’ en valt er nog heel wat te winnen.


¡Pendejo! – Uñero
De Nederlandse, Spaanstalige stoners van ¡Pendejo! brengen voorafgaand aan hun Europese tour in oktober een nieuwe clip uit voor het nummer Uñero (Spaans voor ‘ingegroeide nagel’). De band is onder meer op Desertfest Antwerpen en zaterdag in PopEi, Eindhoven te zien.

GOLD – The Controller
Alweer de tweede clip en derde single van GOLDs tweede album No Image. De Rotterdamse post-metal/shoegaze-formatie brengt die 24 oktober uit. Post-black metal met eerst beelden van de Normandische branding en Marokkaanse bergen om op tweederde visueel en muzikaal helemaal te ontsporen met huilende baby’s, meisjes die bananen eten en meer bizars.

Standup ’69 – 5X69 – Not Like Home
Standup ’69 bracht in 2014 een eerste EP uit. Inmiddels werken de Rotterdamse shoegaze noise spacerockers aan vijf nieuwe nummers onder de naam 5X69. Eerste track Not Like Home komt samen met een trippy video from outer space.

TreeHook – Stay High (Tove Lo feat. Hippie Sabotage Cover)
Ook in inbox vloog deze fijnzinnige Tove Lo cover, met tamelijk briljante black metal clip. Van de hand van TreeHook, ook bekend van deze Giel Beelen hommage. Verder is alles rond dit Zeeuwse (Zierikzeese) viertal nog wat wazig, maar het heeft er alle schijn van dat de mannen niet lang in die marge zullen blijven.

Robbing Banks – Do The Handshake
Hopla: nieuw album van Robbing Banks onderweg! 16 oktober ligt This & That er al en Do The Handshake is het eerste voorproefje.

Black Bottle Riot – Cast Aside
Yes: een doorgesnoven Thelma & Louise duo berooft in deze mini-roadmovie de benzinepomp. Classic. Fijn nummer ook van de Nijmeegse rockers.

Blue Crime – Sun Is A Star
Donkere, psychedelische en erg geslaagde ‘moonpop’ uit Amsterdam. De komende tijd te zien op onder meer de Poprondes van Groningen, Haarlem, Tilburg, Utrecht, Leeuwarden en Rotterdam!

Vulture Industries – Blood on the Trail
De Noorse band Vulture Industries heeft een laatste snoepje van hun album The Tower getrokken: de clip voor Blood on the Trail. Denk aan dark progressive metal uit Bergen.

White Hills – Life Is Upon You
White Hills kun je kennen van Roadburn, Incubate of bijvoorbeeld de recente Eindhoven psych Lab Presents avond in de Effenaar. Donker, sleazy psychrock, gekruid door Krautrock, post-punk en stoner. Life Is Upon You stamt van het dit jaar op Thrill Jockey verschenen Walks For Motorists.

KEN Mode – These Tight Jeans
Vrij heftige noiserock van KEN Mode die met These Tight Jeans een tweede video bij debuutalbum Succes loslaten. Frontman Jesse Matthewson gaat daarin een Muay Thai gevecht aan. Niet verbazend gezien de agressie in zijn vocalen.

Black-Bone – Nothing But History
Het gaat goed met de Eindhovense band Black-Bone. De jongens tekende bij het grote Duitse SPV/Steamhammer waar ze 18-9 het jongste album uitbrachten. Eerst kregen we een voorproefje middels het titelnummer en deze clip. Opgelet: ze gaan met Valient Thorr op tour en staan op Desertfest.

The Lumes – Satan
Een van de acts die NMTH support op de Popronde is het Rotterdamse The Lumes. Begin september lieten ze ons de Lust EP met heerlijke shoegaze noise en post-punk horen. En

BoySetsFire – One Match
US post-hardcore (en emo-) band is helemaal terug met een nieuwe album en daar staat One Match ook op. Vandaag (2-10!) te zien in de Melkweg (Oude Zaal) en zaterdag de 4e in de Muziekodroom van Hasselt.

Spirit Valley – Can’t Seem To Make You Mine (The Seeds Cover)
Aussie Amsterdammers Spirit Valley met een sinistere cover en bijpassende klassieke horrorvideo, waarin een vampier opstaat uit het graf en genadeloos toeslaat. Het nummer stamt uit 1965 van de Amerikaanse rockgroep The Seeds en is eerder gecoverd door onder andere Ramones, Yo La Tengo en Garbage.

WOMPS – Dreams On Demand
Denk bij het duo Womps aan Cloud Nothings, Wavves (die zang), Nirvana en Sleater-Kinney, maar dan Schots en zo groen als gras. De clip is een collage van beelden die grotendeels nog net wat meer retro zijn dan de muziek.

The Homesick – Boys
Popronde-lievelingen The Homesick houden het visueel een stuk simpeler en dan bljkt de Dokkumer aanpak van smijten met frikandellen en friet prima te werken.

Death and Vanilla – Follow The Light
De meest pyschedelische pop op Incubate kwam misschien wel van de Zweden van Death and Vanilla, later dit jaar ook te zien op Le Guess Who? in Utrecht. De clip heeft ook een passend geestverruimend effect.

My Dying Bride – Feel the Misery
My Dying Bride heeft een clip bij Feel The Misery, titelnummer van het album dat 18 september verscheen. Daarmee voelen wij dat vluchtelingendrama wel.

Abbath – Fenrir Hunts (Live, September 2015)
Abbath geeft met het live uitgevoerde Fenrir Hunts een eerste glimpje van debuutalbum Count The Dead (11 december uit). Abbath is Abbath Doom Occulta, oprichter van de Noorse black metal-legende Immortal.

My Home On Trees – Winter
Italiaanse stoner en doom in de stijl van Witch Mountain en Fu Manchu, maar dan female fronted. De clip van Winter is kort door de bocht te betitelen als Sunn O))) goes beyond the wall (als in Game Of Thrones jargon).

Life’s Electric – Caterpillar
Life’s Electric wil dat meisje helemaal niet kwijt. Althans de fotograaf in de clip niet. De Rotterdams-Limburgse rockers hebben duidelijk gekozen voor een klassiek model dat een verhaallijn combineert met live-beelden. Die laatste kun je op de Popronde vinden.

Torn Shore – Piece Of Mine
Poolse hardcore noisepunkers Torn Shore laten erg duidelijk merken dat ze het menen en daar past die basic zwartwit clip helemaal bij.

Silent Runners – I Walk Away
Nieuwe Utrechts-Amsterdamse band debuteert met een EP vol new wave en post-punk en met dit clipje vol nostalgische beelden van slagerij tot verkeersongeluk (uit de serie ’12 steden 13 ongelukken’).Deel dit artikel