Het heeft even op zich laten wachten maar potdomme wát een dikke track levert Baroness hier af als eerste voerproefje van hun in december aankomende Purple album. Chlorine & Wine klokt net onder de 7 minuten in, maar voelt mede dankzij de geweldige opbouw en dynamiek veel korter aan. Van het Sigur Rós-achtige ambient piano-intro tot de glorieuze ontknoping met het in oude Metallica-koorstijl gebulderde “Don’t lay me down”; Chlorine & Wine bevat het allemaal.

Geert van der Velde gaat op zoek naar de magie achter het nummer

Wij tikken af: een barokke gitaarriff die wordt overgenomen door gedubbelde harmonie gitaarlicks, hyperintensief drumwerk, prachtige instrumentale passages die elkaar op adembenemende wijze afwisselen en uitmonden in een glorieus schreeuwkoor. Alles gehuld in een ronkende, volle en transparante productie die zelfs na veelvuldige luisterbeurten nieuwe dingen prijsgeeft aan de aandachtige luisteraar.

Het is alweer drie jaar geleden dat Baroness zijn fantastische dubbelalbum Yellow & Green uitbracht. Nog geen maand na de release van dat album raakten de bandleden zwaargewond in een ernstig busongeluk, terwijl ze op tournee waren in het Verenigd Koninkrijk. Het was dan ook verrassend dat de band binnen een jaar na dat ongeluk alweer terug op de bühne te vinden was, zij het met nieuw aangetrokken bassist/multi-instrumentalist, Nick Jost, en drummer/multi-instrumentalist Sebastian Thomson (Trans Am).

Echter, na veelvuldige beluistering van Chlorine & Wine – het eerste nieuwe studiomateriaal van Baroness sinds Yellow & Green – kunnen we met een gerust hart stellen dat Baroness beter dan ooit in zijn vel steekt. Het aantrekken van Thomson en Jost was een meesterlijke zet. En, ook de keuze om het nieuwe album op te nemen in de Tarbox Studios van legendarische producer en mix magiër Dave Fridman – vooral bekend als de vaste producer van psychedelische popweirdos The Flaming Lips, maar ook Tame Impala, Mogwai en zo nog een waslijst – lag niet voor de hand, maar pakt oneindig goed uit.

Europese tourdata zijn nog niet bekend gemaakt. Maar, wij kijken er met veel plezier naar uit om Chlorine & Wine mee te schreeuwen als het zover is dat ook de Nederlandse podia worden aangedaan. Kijk vast naar ‘The Making of Purple’:Deel dit artikel